Preoţii care ar fi furat mâna Sfântului Haralambie din Grecia, eliberaţi pe cauţiune. Ce condiţii le-a impus superiorul lor religios

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei trei preoţi acuzaţi că ar fi furat mâna Sfântului Haralambie au fost eliberaţi pe cauţiune, însă Episcopia Maramureşului şi Sătmarului le cere acum să respecte anumite reguli pentru a mai putea sluji. Ieri, unul dintre cei trei preoţi sătmăreni, Emanuel Oros a fost audiat la sediul Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.

Cei trei preoţi implicaţi în acest scandal sunt din Protopopiatul Oaş, judeţul Satu Mare: Popa Daniel, din parohia Aliceni, Oros Emanuel din Mesteacăn şi Borhidan Marius, preot la spitalul Negreşti Oaş. Joi unul dintre cei trei a fost audiat la Centrul Eparhial al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, ca urmare a evenimentelor petrecute în Grecia, în urma cărora cei trei au stat timp de 30 de zile după gratii, fiind acuzaţi de furt şi eliberaţi ulterior pe cauţiune.  În urma acelui scandal asupra  preotului Emanuel Oros au început să apară şi alte acuzaţii pe care însăşi Episcopia le recunoaşte.

"Totodată, preotului i se mai impută mai multe nereguli referitoare la armonia vieţii în familie, la săvârşirea unor excorcisme în exces asupra bolnavilor  atunci când nu s-ar impune din punct de vedere al rânduielilor bisericeşti şi, mai ales, întemeierea unui aşezământ comunitar mixt fără un statut aprobat şi fără binecuvântarea ierarhului locului, aşezământ unde vieţuiesc, în mod ciudat, mai multe persoane civile (fete şi bărbaţi) şi unde au fost depuse mai multe Sfinte Moaşte şi oseminte", se arată într-un comunicat de presă remis Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului. 

Pentru toate acuzaţiile care i se aduc, preotul a trebuie să dea explicaţii în faţa Consiliului Eparhial.  Feţe bisericeşti în frunte cu PS. Iustin Sigheteanu i-au pus preotului mai multe condiţii pe care acestea trebuie să le respecte dacă mai vrea să îmbrace sutana preoţească.

” În urma discuţiilor, Preasfinţitul Iustin Sigheteanul i-a dat în ascultare următoarele sarcini:

1. Predarea Sfintelor Moaşte deţinute şi a osemintelor mărturisitorilor de la Aiud cu documentele însoţitoare de autentificare sau deţinere către Centrul Eparhial. Autenticitatea Sfintelor Moaşte va fi verificată de o Comisie a Centrului Eparhial, iar Episcopul va hotărî asupra autenticităţii lor şi a locului unde acestea vor fi aşezate spre închinare. Osemintele mărturisitorilor din temniţa de la Aiud vor fi retrocedate deţinătorului legal al acestui Patrimoniu Naţional cu documente însoţitoare, care este Capela Penitenciarului Aiud.

2. Îndrumarea şi sfătuirea de către părintele Emanuel a persoanelor care se găsesc în locaţia de la pădurea – Prilog Vii, să se întoarcă în familiile lor, pentru a restabili relaţia firească cu părinţii şi rudeniile, sau, după caz, îndrumarea lor să intre într-o mănăstire canonică de călugări sau călugăriţe din Patriarhia Română.

3. Transformarea locaţiei de la pădurea – Prilog Vii în Aşezământ Social- Filantropic pentru ocrotirea bătrânilor, sub patronajul şi purtarea de grijă a Episcopiei, cu respectarea prevederilor statutare şi bisericeşti în domeniu. Termenul de aducere la îndeplinire a celor 3 puncte este 1 martie 2016”, se mai arată în comunicatul citat.

Episcopia declara la accea vreme că cei trei nu avea binecuvântarea de a pleca în pelerinaj, făcând doar o cerere de concediu, fără a obţine însă acordul ierarhului pentru a pleca în străinătate.

„Ei n-au avut acest acord şi ăsta a fost principalul motiv pentru care sunt suspendaţi, deocamdată, de la slujire. Noi nu ştim care e situaţia în acest moment, pentru că unii zic că doi laici ar fi furat mâna Sfântului Haralambie, dar au oprit tot grupul acolo, toţi pelerinii”, a declarat în noiembrie purtătorul de cuvânt al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, Cristian Ştefan.

Vă mai recomandăm:

Trei preoţi sătmăreni reţinuţi în Grecia pentru că au încercat să fure moaştele Sfântului Haralambie dintr-o mănăstire

Cum operează Biserica diferenţa între moaşte şi trupuri afurisite. Părintele Cleopa: „Cele blestemate sunt umflate ca toba, cele sfinte sunt binemirositoare“

Sfântul care a prefigurat fenomenul Arsenie Boca. Românii se roagă de secole la mormântul lui Rafail de la Agapia

Satu Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite