Satu Mare

articolul anterior articolul urmator

Prima zi de școală pentru peste 61.000 de elevi sătmăreni

0
12 Sep 2011 10:39:37
Autor: adevarul

Noul an școlar a început fără proteste la Satu Mare, însă profesorii au boicotat începerea anului școlar la .Grupul Şcolar „Ioniţă G. Andron” din Negrești-Oaș. Mii de elevi au participat în această dimineață la festivitățile de deschidere a noului an școlar, la instituțiile de învățământ din municipiu și județ.

UPDATE ora 13

Proteste de început de an școlar la Negrești-Oaș șiStâna

Profesorii de la Grupul Şcolar „Ioniţă G. Andron” din Negreşti Oaş au refuzat să intre la ore, în semn de protest față de numirea politică a  noului director, Ovidiu Hotca. La Stâna, romii refuză să-şi trimită copii la şcoală, după ce în sat s-a vorbit insistent despre înlocuirea directorului școlii. Săptămâna trecută, un grup al reprezentaților romilor din Stâna s-au prezentat la Instituția Prefectului pentru a protesta pe acest subiect. 

„Problema de la Negrești-Oaș și problemele din Stâna sunt cauzate de faptul că învățământul continuă să fie tratat cu injecții politcie, care nu fac bine nimănui. Noi suntem de partea protestatarilor” afirmă liderul Sindicatului din Învățământul Preuniversitar Satu Mare, Ioan Drăgan.

Ora 10.00

Peste 61.000 de elevi din școlile și liceele sătmărene au început azi noul an școlar. În pofida nemulțumirilor legate de salarizare și de numirile politice ale directorilor de școli, profesorii au intrat la clase, iar anul școlar a început pașnic. Festivitățile de deschidere a anului școlar au durat aproximativ o oră, iar curțile școlilor și liceelor au fost pline de baloane și flori.

În pofida atmosferei degajate din școli, tensiunile din învățământ, generate de numirile politice ale directorilor de școli, nu s-au risipit. „Singurele probleme, unde conflictul ar putea escalada, se înregistrază la Negrești-Oaș, unde numirea noului director, Ovidiu Hotca, printr-o decizie controversată a Inspectoratului Școlar, a generat nemulțumirea celor 40 de profesori ai școlii. Am auzit că directorul se gândește să-și dea demisia. Sindicatul susține profesorii, iar demisia lui Ovodiu Hotca ar fi un act de normalitate. Nu poți fi directorul unui colectiv care nu te dorește” a declarat  Ioan Drăgan, liderul Sindicatului din Învățământul Preuniversitar (SIP) Satu Mare.

La Grupul Şcolar „Ioniţă G. Andron” din Negrești-Oaș,  tensiunile au apărut pe 1 septembrie, când fostul director Mihai Miclăuş, căruia  i-a expirat delegarea pe funcţie, a fost înlocuit de Ovidiu Hotca, pe filiera politică a PDL.

Ioan Drăgan: „Guvernul este autist, așa că nu facem greve”

Liderul SIP susține că lipsa de reacție a guvernului la propunerile și problemele cadrelor didactice fac inutile orice mișcări de protest. „Guvernul este autist, așa că nu facem grevă. Dacă faci mișcări de protest, trebuie să ai cu cine discuta și negocia. Există un semn bun, faptul că reprezentanții profesorilor au fost chemați la discuții pe  legile care afectează învățământul, așa că pentru moment trebuie să ne mulțumim cu asta” a mai declarat Ioan Drăgan. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările