Probleme cu mâncarea la Spitalul Judeţean Satu Mare. Managerul spitalului: "Mâncarea este de proastă calitate!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mâncarea este distribuită în prezent în caserole de unică folosinţă. Foto. cjsm.ro
Mâncarea este distribuită în prezent în caserole de unică folosinţă. Foto. cjsm.ro

Managerul Spitalului Judeţean are planuri mari în 2016 care vizează renovarea, dar şi creşterea calităţii serviciilor oferite de Spitalul Judeţean Satu Mare. Printre obiectivele fixate se numără şi renovarea bucătăriei spitalului care ar urma începând cu luna iulie să furnizeze mâncarea în regim propriu.

Anul se întrevede a fi un an al investiţiilor pentru Spitalul Judeţean Satu Mare. Anunţul a fost făcut azi de managerul spitalului, Marcela Papici care a reamintit azi atât investiţiile care s-au realizat în sistemul medical sătmărean, cât şi planurile pe care conducerea le are pentru anul 2016 pentru a aduce un plus de calitate serviciilor oferinte pacienţilor internaţi aici. Printre planurile îndrăzneţe de viitor enunţate de Marcela Papici se numără renovarea bucătăriei în vederea asigurării hranei pacienţilor în regim propriu, ceea ce ar presupune conform estimărilor o investiţie de 300 de milioane de euro, dar şi mai multe locuri de muncă, urmând ca pentru oferirea serviciilor să fie angajat personal specializat, în frunte cu un bucătar care să stabilească meniurile după indicaţiile medicilor care supraveghează dieta pacienţilor. 

"Una din problemele majore a spitalului nostru este calitatea mâncării pe care o servim pacienţilor. Vrem să rezolvăm această problemă renovând bucătăria, dotând-o cu o linie tehnologică nouă după modelul spitalului din Zalău. Ne dorim foarte mult ca din luna iulie să începem să facem mâncare pentru bolnavi. Vom angaja personalul necesar, nu avem prevăzut aşa ceva în organigramă însă vom face demersuri spre Ministerul Sănătăţii pentru a ne fi aprobate respectivele posturi“, a explicat managerul S.J.U Satu Mare. 

Decizia vine ca o concluzie a chestionarelor de satisfacţie pe care pacieţii le-au completat timp de trei luni şi unde aceştia semnalează calitatea proastă a hranei, subliniind că până la urmă mănâncă ceea ce le aduc rudele. 

"Conform chestionarelor de satisfacţie pe care le aplicăm în rândul bolnavilor aceasta este o problemă ce persisită de o bună bucată de vreme. Ideea nu este de a reduce costurile, ci de a se servi preparate ce pot fi mâncate cu plăcere de către toţi pacienţii. În acest moment mâncarea este servită conform normativelor la preţul de 7 lei, 10 lei, 11 lei şi 12 lei, în funcţie de dietă. Pentru fiecare pacient plătim 3,43 lei pentru munca pe care o prestează firma pentru a asigura această mâncare. În medie 280 mii lei se cheltuie cu mâncarea într-o lună şi se servesc aproximativ 700 de porţii pe zi“, explică Marcela Papici.

mancare

Foto: Mâncare servită în caserole în Spitalul Judeţean Satu Mare. sursa: cjsm.ro

După modelul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Zalău

Managerul susţine că modelul de servire a hranei este deja aplicat în Spitalului Judeţean de Urgenţă din Zalău, acolo unde se asigură mereu hrană caldă şi în condiţii igienice, fără prea mari costuri suplimentare, iar pacerinţii se declară mulţumiţi. 

"Intenţia noastră este de a renunţa la caserolele din plastic. Vom avea o bandă pe care se vor pune tăvi termorezistente, angajaţii vor pune doar preparatele în recipiente şi se va acoperii totul cu un capac tot termorezistent. Tava se va aşeza pe un cărucior, iar peste cărucior se va pune o folie care izolează. Tava ajunge la pacient, iar mâncarea ajunge să fie servită caldă şi gustoasă. Tăvile se pun înapoi în cărucioare, acestea revin în bucătărie unde se spală cu ajutorul unei maşini performante şi eficiente“, exemplifică Marcela Papici. 

mancare

Foto: Ditribuţia hranei în Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău. sursa. Adevărul

Pacienţii Spitalului Judeţean Satu Mare au început să îşi primească mâncarea în caserole la începutul anului 2014, atunci când manager al Spitaului Judeţean de Urgenţă Satu Mare a fost Erica Venemozer, însă înainte de asta pacienţii îţi primeau mâncarea în direct în farfurii, infiermierele plimbându-se cu vasele şi găleţile din plastic pe holuri pentru a ajunge în saloane. 

Vă mai recomandăm:

FOTO În spital se poate mânca şi civilizat. Recipiente "Star Treck" pentru pacienţi

De 7 lei, Spitalul Judeţean Suceava trebuie să le asigure bolnavilor trei mese pe zi

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite