Reţeta pâinii pe care o făceau bunicile noastre în cuptor. De ce nu se găseşte în comerţ o astfel de pâine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pâinea coaptă în cuptoarele electrice nu are aceleaşi proprietăţi ca şi cea în cuptorul de lut, încălzit cu lemne. În plus, secretul pâinii bunicii era făina.

Oferta brutăriilor pe care le putem întâlni în ziua de astăzi este una foarte variată, de la tradiţionala pâne albă, la pâine de secară, pâine cu cartofi, pâine cu seminţe şi multe alte sortimente. Românii au prins gustul noilor produse oferite de brutării, dar un gust totuşi nu se poate uita, cel al pâinii de casă de casă pe care o făceau bunicile noastre. 

„Brutăriile din ziua de astăzi nu mai pot face aceeaşi pâine pe care o făceau bunicile noastre, din două motive. Primul este cuptorul, cele moderne, electrice nu pot coace pâinea cum o făcea cuptorul de pământ, încălzit cu lemne, iar cel de-al doilea motiv este fâina, care vine deja pregătită cu o serie de amelioratori, care duc produsul finit departe de ce era cândva pâinea aceea consistentă din care te săturai după o felie”, afirmă fostul brutar Adrian Dumitru. 

Pentru o pâine de casă cum era cea făcută de bunici în cuptorul de lut e nevoie în primul rând de o făină pură, de perferat măcinată în propria gospodărie sau cumpărată de la ţăranii care încă o produc sau morile care macină, înainte să ajungă la cei care o ambalează şi o completează cu amelioratori şi alte substanţe care duc la prelungirea termenului de valabilitate a pâinii. 

„Ingredientele de pe etichete pâinii din ziua de astăzi sunt destul de multe, dar pentru o pâine bună e nevoie doar de făină, drojdie, sare şi apă. Pentru un kilogram de pâine e nevoie de aproximativ 750 grame făină, 13 grame de drojdie şi 11 grame de sare. Se amestecă toate şi se pune apă, aici e cu aproximaţie, până devine un aluat consistent. Acesta se pune în tavă şi se bagă la cuptor. Termenul de coacere diferă de la pâine la pâine, în funcţie de cât a fost de bine frământată şi cât de bine s-a omogenizat pâinea. Bineînţeles, înainte de a se pune în formă se lasă la dospit”, mai afirmă brutarul. 

Acesta afirmă că e destul de greu să pregăteşti aluatul pentru un singur kilogram de pâine, din cauza cantităţilor mici de sare şi de drojdie, dar acest lucru nu este imposibil. 

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite