Românii din oraşele mici sunt cei mai dispuşi să migreze, conform unui studiu al Băncii Mondiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

Peste 600.000 de români, mai ales cei din oraşele mici, sunt dispuşi în orice moment să plece de acasă în altă parte, în dorinţa de a avea parte de un nivel de trai mai bun, potrivit unui studiu recent realizat de Banca Mondială.

Români din aproape toate regiunile ţării au fost întrebaţi în cadrul studiului dacă ar fi dispuşi să plece din localitatea în care trăiesc, pentru o perioadă mai mare de doi ani, având la dispoziţie trei răspunsuri: ar fi dispuşi să plece într-un alt oraş din judeţ, într-un alt judeţ sau într-o ţară străină. Potrivit rezultatelor, locuitorii din Isaccea (Tulcea), Tăşnad (Satu Mare), Beiuş (Bihor), dar şi din oraşe considerate dezvoltate precum Iaşi sau Cluj-Napoca, ar fi cei mai dispuşi să părăsească ţara. 

Oraşul Tăşnad din judeţul Satu Mare are puţin peste 9.000 de locuitori, iar dintre aceştia circa 750 ar emigra în străinătate, în timp ce alţi 1.500 ar pleca în altă localitate din ţară iar 800 într-o altă localitate din judeţul Satu Mare. De altfel, intenţia de emigrare atinge cel mai ridicat nivel în rândul tinerilor de 16-24 de ani, dar şi în rândul adulţilor tineri de 25- 34 de ani. Cu zeci de ani în urmă, oraşul Tăşnad reprezenta un reper important al judeţului Satu Mare. Acolo se afla o fabrică de mobilă cu peste 2.000 de angajaţi, afacere care nu a supravieţuit. Mai apoi a fost deschisă o fabrică de prelucrare a metalului, care încă funcţionează însă cu puţini angajaţi. 

Cu toate că găzduieşte o staţiune turistică de interes naţional, oraşul de pe coline pare pustiu odată ce intri în el. Staţiunea turistică este o adevărată comoară pentru oraş, însă chiar şi aşa nu este suficient pentru a-i ţine pe tăşnedeni aproape. Turiştii nu au multe opţiuni de petrecere a timpului liber, până şi străzile par a fi de mult uitate, iar lipsa investiţiilor poate fi uşor observată. Primul care recunoaşte acest lucru este noul edil al oraşului, Adrian Farcău.

”Lipsuri am identificat foarte multe. Cel mai greu este să găsim soluţii la acoperirea acestor lipsuri. Zonele în care noi sau cetăţenii au o şansă de a se dezvolta este partea de turism la care eu sper să stăm din ce în ce mai bine. Problema cea mai mare ca şi peste tot în ţară este lipsa locurilor de muncă. Adică avem puţini investitori care aleg Tăşnadul ca şi destinaţie de a investi. A investi mă refer a crea foarte multe locuri de muncă şi bine plătite. Aici, la fel ca şi în ţară, nu suntem pe ruta unei autostrăzi, nici în jurul unui aeroport. Tăşnadul, ca şi multe alte oraşe mici din ţară intră în acea categorie în care nu avem chiar atât de mulţi investitori, să există şi o concurenţă între ei în a oferi salarii şi astfel să ajungă la o concurenţă legată de ocuparea locurilor de muncă”, a declarat Farcău.

Principalul motiv pentru care localnicii iau în considerare opţiunea de a-şi căuta un loc de muncă într-o altă localitate este de ordin financiar. Oraşele mari atrag de la sine salarii mai mari şi mai multe oportunităţi, lucru cu care oraşe mici nu pot concura. 

”Motivele pentru care oamenii ar pleca într-un alt oraş la muncă cred că sunt valabile în toată ţara. Oraşele mici au până la urmă un număr limitat de oportunităţi, de dezvoltare aşa cum şi le doresc tinerii în ziua de azi, adică să ajungă foarte rapid la un nivel financiar care să le ofere stabiltate, siguranţa că în viitor le va fi bine. Cred că şi acesta este unul dintre motivele pentru care aleg oraşele mari, unde până la urmă nu trăiesc cu frica nesiguranţei de mâine în caz că îşi pierd jobul deoarece acolo au mai multe posibilităţi de a face carieră sau de a-şi schimba jobul ori de câte ori simt că au şansa unui câştig mai bun”, este de părere edilul oraşului Tăşnad. 

Cristi Irimus

Cristi Irimuş, un tânăr de 36 de ani din oraşul Tăşnad, este unul dintre cei care deja se află peste hotare. În urmă cu 8 ani a luat decizia de a-şi încerca norocul în Anglia, iar norocul i-a surâs încă de atunci. Este angajat al unei prestigioase companii de şoferi pentru VIP-uri din Londra, iar venitul este unul incomparabil cu cel pe care l-ar putea câştiga acasă. 

”Motivul pentru care am părăsit oraşul Tăşnad este unul simplu: lipsa unui viitor, lipsa locurilor de muncă, salariile mici, aş spune la nivel de subexistenţă”, mărturiseşte tânărul.

FOTO DREAPTA Cristi Irimuş, plecat de 8 ani în străinătate. Sursa arhiva personală

În ciuda acestui lucru, bărbatul are de gând să se întoarcă acasă şi să ajute la dezvoltarea oraşului natal, iar ambiţia l-a ajutat să se însrie recent la o facultate din Londra.

Cristi va urma cursurile Facultăţii de Management în Turism timp de 3 ani, iar la final va primi o diplomă recunoscută internaţional, de manager în turism. Speră ca astfel să îşi pună amprenta în comunitate şi să ajute la dezvoltarea acesteia, pentru ca pe viitor tot mai mulţi tineri să îşi dorească să rămână acasă.

”La Tăşnad nu avem o şcoală profesională, e un subiect pe care l-am ridicat de nenumărate ori. Nu învaţă o meserie, avem doar un liceu care din păcate e pe cale de dispariţie şi mulţi dintre tăşnădeni deja fac naveta la Carei sau Satu Mare, Cluj Oradea pentru a-şi face un liceu sau facultate. Toată încrederea şi toate speranţele noastre stau acum în noua administraţie a oraşului”, spune acesta.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Unde plecăm din ţară: topul celor mai bune ţări pentru emigrare 

Cât de grav este fenomenul migraţiei românilor – şi care sunt soluţiile pe care le avem?

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite