Românul care deţine una dintre cele mai rare colecţii: 900 de halbe de bere adunate din toate colţurile lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Multe dintre halbe au ajuns piese de colecţie
Multe dintre halbe au ajuns piese de colecţie

Hágó Attila Nándor, un sătmărean de 34 de ani, este colecţionar de halbe de bere. Multe dintre ele au ajuns piese de colecţie după ce au fost golite împreună cu prietenii, altele au fost descoperite prin pivniţe, pieţe şi internet. Tânărul are însă un mare of: nu a mai găsit un alt colecţionar în România cu care să vorbească , la o halbă cu bere, despre acest hobby

  Hágó Attila Nándor este la prima vedere un om ca oricare altul, un tânăr de 34 de ani, cu familie, un loc de muncă şi câteva plăceri nevinovate, una dintre acestea fiind berea. Faţă de alţi băutori de bere, însă, Hágó Attila Nándor se diferenţiază prin ceea ce face după ce goleşte halbele.

De meserie muzeograf, fiind directorului muzeului din Carei, Hágó Attila Nándor a făcut în ultimii ani o pasiune pentru halbe. Şi nu doar pentru cele pline, pe care să le golească şi apoi să le umple la loc, ci pentru halbele de colecţie, pe care le adună în casa sa de mai bine de 6 ani. De atunci şi până în prezent numărul halbelor strânse de colecţionar din toată lumea a ajuns să depăşească 900 de exemplare, puţine din ele fiind dubluri, majoritatea fiind exemplare singulare în colecţia sa.

Cel mai vechi exemplar datează din 1738

„Am început să colecţionez halbe prin 2010. Atunci un prieten mi-a făcut cadou trei halbe, puţin mai deosebite decât halbele normale cu care suntem obişnuiţi în comerţ să bem bere. Atunci mi-au
atras atenţia şi am decis să caut pe internet să văd ce aş mai putea găsi în acest sens. Aşa am început să strâng colecţia, care acuma numără peste 900 de exemplare“, spune  Hágó Attila Nándor.Colecţia continuă să crească de la o zi la alta, în funcţie de ceea ce găseşte să achiziţioneze. De pe internet, din pieţele de vechituri, de pe la diferite festivaluri şi din magazinele second hand, orice halbă aparea în calea lui, o ia acasă şi o adăugă colecţiei sale.

halbe

Cea mai veche halbă dateazp din 1978 şi are un certificat care atestă că a fost fabricată special pentru Okober Fest din Munchen - foto: Facebook Hago Attila

În prezent colecţia din locuinţa sa are halbe din cele mai diferite, de la cele mai uzuale, de sticlă, la halbe de lemn, de cristal, de metal, cu sau fără capac, mai noi sau mai vechi.

„Cea mai deosebită halbă din colecţie pot să spun că e şi cea mai veche. E de fapt o cană care era folosită pentru a servi berea şi datează din 1738. Este o piesă extrem de rară pe care cei de la care am luat-o nu au ştiut să o aprecieze, am găsit-o într-o piaţă de vechituri. Mai am aşa încă una deosebită, nu e aşa veche dar e specială pentru că a fost creată pentru Oktober Fest de la Munchen. Am şi certificatul de originalitate pentru acea halbă, ceea ce îi creşte valoarea“, afirmă Hágó Attila Nándor, mândru de colecţia sa.

Doar şase-şapte mai sunt umplute cu bere

Tot speciale le consideră şi pe cele care sunt pictate manual şi care devin în privirea sa nu doar simple halbe, ci opere de artă. Fiecare halbă este atent îngrijită şi păstrată, fiind frecvent curăţată de praf. Halbele sunt depozitate în vitrine, prietenii săi putând doar să le privească, nu şi să le atingă sau să le utilizeze atunci când vin pe la el, asta pentru că unele halbe valorează chiar şi peste 120 de euro. Întreaga colecţie se ridică la câteva mii de euro, dar colecţionarul consideră că valoarea sentimentală este mult mai mare de atât, motiv pentru care nu s-ar putea despărţi de ele.

Şi să le utilizeze îi este greu, astfel încât în mod normal prin casă se regăsesc doar
două-trei halbe care fac cunoştinţă cu scopul pentru care au fost create, acela de a bea bere din ele,restul fiind doar exponate.

„Am câteva halbe, puţine, pe care le folosesc prin casă, în viaţa de zi cu zi. Atunci când vin prietenii la mine şi bem o bere, atunci mai scot din colecţie unele piese, dar doar vreo şase-şapte, nu mai multe, pentru că sunt unele prea vechi ca să îndrăznesc să le folosesc sau prea valoroase sentimental pentru a risca să le distrug“, explică Hágó Attila modul în care utiliează halbele din colecţia sa.

Nu sunt mulţi cei care au acces la colecţia sa, asta pentru că aceasta este păstrată în majoritatea timpului acasă. Singura expoziţie publică a halbelor sale a avut loc în 2014, la Castelul Karolyi din municipiul Carei, judeţul Satu Mare, acolo unde câteva sute de oameni i-au apreciat colecţia.

halbe

Halbele sunt cumpărate din pieţe de vechituri sau magazine de antichităţi - foto: Facebook Hago Attila

Singurul din România

Una din marile supărări ale colecţionarului sătmărean este faptul că nu a găsit alţi români care să aibă o pasiune identică cu a sa, motiv pentru care împarte bucuria hobby-ului său doar cu colegi din Ungaria. Unul dintre ei, preşedintele clubului, are şi cea mai numeroasă colecţie de halbe, care numără peste 6.000 de exemplare. Acesta este un model pentru sătmărean, dat fiind faptul că multe dintre piesele colegului din Ungaria sunt produse unicate, astfel de halbe lipsind din colecţia sa.

„Eu nu am nicio halbă unicată, care să nu se mai găsească în altă colecţie pe undeva prin lume, am verificat şi cam toate mai există în alte colecţii. Sunt un colecţionar nou, am timp să obţin şi astfel de exponate“, se încurajează  Nándor.

El speră că pasiunea sa va fi împărtăşită şi de alţi români, care nu doar să golească halbele, ci să le şi colecţioneze, să strângă cât mai multe modele din cât mai multe locuri din lume, colecţionari cu care, mai apoi, să poată să şi dezbată subiecte legate de halbe vechi şi modurile lor de fabricare, bineînţeles cu o halbă plină cu bere pe masă. „În ciuda discuţiilor purtate pe la alte evenimente dedicate berii sau în cadrul evenimentelor în care diferiţi colecţionari şi-au dat întâlnire, nu am fost contactat de niciun alt colecţionar de halbe român“, spune puţin dezamăgit Hágó Attila Nándor.  ;

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite