Sâmbra Oilor, una dintre cele mai vechi tradiţii locale. Ciobanii din Huta-Certeze încep din luna mai „Măsurişul Laptelui“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Sâmbra Oilor” de la Huta- Certeze se desfăşoară anul acesta pe 4 mai şi va reuni mii de locuitori din Satu  Mare şi Maramureş   FOTO   arhivă
„Sâmbra Oilor” de la Huta- Certeze se desfăşoară anul acesta pe 4 mai şi va reuni mii de locuitori din Satu Mare şi Maramureş   FOTO   arhivă

Sunt zone în care localnicii îi spun „Ruptul Sterpelor” sau „Sâmbra Oilor”, însă, în esenţă, obiceiul e acelaşi: ciobanii îşi urcă oile la munte, unde, după primul muls, se cântăreşte cantitatea de lapte dată şi se împarte la numărul de proprietari, astfel încât se va şti cât caş, câtă brânză şi câtă urdă va primi fiecare pe parcursul acestui an. Evenimentul are loc, anul acesta, duminică, 4 mai.

În zona Baia Sprie obiceiul e, an de an, un prilej de reuniune pentru localnici. Însă cea mai celebră e „Sâmbra Oilor” de la Huta- Certeze, care se desfăşoară şi ea an de an, de această dată pe 4 mai şi care reuneşte mii de locuitori din Satu Mare şi din Maramureş.

Aici, oile sunt urcate în munţi, iar ciobanii îşi primesc partea de lapte şi de brânză. Şi pentru că munca ciobanilor trebuie răsplatită oamenii locului organizează o petrecere pe cinste. Anul acesta, evenimentul se ţine pe 4 mai, când gospodarii vor face caş şi alte soiuri de brânză. După ce treaba este terminată, toata

lumea trece la dans de sâmbra oilor.

Obicei străvechi păstrat de la strămoşi

Sâmbra oilor este un obicei vechi din "Ţara Oaşului", judeţul Satu Mare. Aici are loc în fiecare an primăvara sărbătoarea numită "Sâmbra oilor". În Ţara Oaşului autorităţile comuniste nu au reuşit să naţionalizeze proprietăţile oşenilor, astfel încât aceştia au continuat să lucreze pământurile lor şi păstrează cu încăpăţânare tradiţiile lor. Sâmbra oilor, este sărbătorită prin muzică şi dansuri în port popular, ea are loc la Ruptul Sterpelor, adică separarea şi numărarea oilor ca şi măsurarea laptelui de către ciobani care pornesc cu turmele spre pajiştile din munţi.

Evenimentul este celebrat în a doua duminică a lunii mai, pe dealul din Huta Certeze, situat la graniţa dintre judeţele Maramureş şi Satu Mare, unde oierii serbează plecarea turmelor către paşunile de la munte. Sărbătoarea este cunoscută şi ca Ruptul Sterpelor, similară cu măsurişul laptelui.

Termenul sâmbră semnifică o înţelegere, o reglementare gospodărească, un protocol asupra treburilor majore ale oieritului. Încă de la Sfântul Gheorghe şi până la sărbătoarea Sf. Constantin şi Elena, crescătorii de oi din toate cele 23 de sate oşeneşti se adună în fiecare localitate pentru a stabili împreună unde vor face stânele în acel an, cine le va fi baci şi pe cine vor angaja să le păzească pe timpul păşunatului.

La începutul lunii mai toate mioarele din sat sunt duse la stână. Înainte însă, pentru ca animalele să fie sănătoase şi să dea lapte mult, sunt binecuvantate de preot. Însă nu acesta este secretul pentru ca oile să dea mult lapte. Ciobanii spun că mioarele trebuie dezmierdate. Din laptele lor gospodarii vor face caş şi alte soiuri de brânză. Reţeta nu este complicată, dar este secretă. Şase litri de lapte la un kilogram de caş. Acesta este pus la stors, iar dupa ce treaba este terminată, toata lumea trece la dans de sâmbra oilor.

Vă recomadăm şi

FOTO VIDEO Obicei străvechi, păstrat de sute de ani în Ardeal. Traian Băsescu, apariţia-surpriză din Ţara Oaşului

Traian Băsescu a gafat la Sâmbra Oilor din Satu Mare: „Îmi place Ţara Oaşului din Maramureş”

Sâmbra Oilor se va desfăşura pe 12 mai. Sunt aşteptaţi peste 5.000 de oameni

Sâmbra Oilor, duminică, pe dealurile de la Huta Certeze - Moişeni. Programul complet

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite