Satu Mare

articolul anterior articolul urmator

Sătmărenii au sărbătorit cu mare fast Ziua Unirii Principatelor

0
24 Jan 2015 15:21:07
Autor: Nicu Ghisan
Garda de Onoare defilează în onoarea împlinirii a 156 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor
Garda de Onoare defilează în onoarea împlinirii a 156 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor

Unirea Principatelor Române a fost celebrată printr-o serie de manifestări organizate azi la Satu Mare, Carei şi Negreşti Oaş.

Manifestările de la Satu Mare au fost organizate de Instituţia Prefectului Satu Mare, Consiliul Judeţean Satu Mare, Primăria municipiului Satu Mare şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean Satu Mare. Evenimentul a avut loc în faţa sediului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Satu Mare, acolo unde este amplasat şi bustul lui Alexandru Ioan Cuza, unul dintre corifeii Micii Uniri.

Programul a cuprins ceremonialul oficial, depuneri de coroane şi jerbe de flori din partea tuturor partidelor politice dar şi din partea societăţii civile, defilarea Gărzii de Onoare, precum şi un scurt program artistic oferit de artiştii locali George Negrea şi Petrică Mureşan.

La sfârşitul manifestărilor dedicate Zilei de 24 Ianuarie, toţi cei prezenţi a marca 156 de ani de la Unirea Moldovei cu Ţara Românească s-au prins într-o mare Horă a Unirii.

Ziua Unirii Principatelor Române a fost sărbătorită, cu o zi înainte de elevii clasei a XII-a F, secţia Arhitectură, a Colegiului Tehnic “ Unio – Traian Vuia” Satu Mare prin participarea sub coordonarea prof. Cadar Angela, la o manifestare organizată în colaborare cu Muzeul de Istorie Satu Mare, pe această temă.

Totodată a fost evocată personalitatea Elenei Cuza, soţia domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Prezentarea a fost susţinută de muzeografii: Baloş Marius, Jager Diana şi  Virag Paula.

Careienii au participat cu mic şi mare la Ziua Unirii Principatelor

Pe platoul din faţa Monumentului Ostaşului Român din municipiul Carei au avut loc de asemea o serie de manifestări dedicate împlinirii a 156 de ani de la Mica Unire.Manifestările, organizate de Direcţia de Cultură a Municipiului Carei, au debutat cu intonarea Imnului Naţional, după care Bogdan Georgescu, director al Direcţiei de Cultură a municipiului Carei, a evocat pe scurt semnificaţia „Micii Uniri”. Preoţii din cadrul Parohiei Ortodoxe române din Carei au oficiat un Te Deum după care au urmat depunerile de coroane.

La finalul evenimentului, Adrian Ştefănuţi a recitat o poezie, iar membrii Ansamblului Ceatăra au cântat „Hora Unirii”, ocazie cu care, cei care au dorit  s-au prins în horă. In acest an, primarul Kovacs a participat la Hora Unirii, cu eşarfa tricoloră.

Unirea principatelor Române, sărbătorită cu mare fast şi la Negreşti-Oaş

Negreştenii au marcat încă de vineri Ziua Unirii Principatelor Române prin depunerea de coroane de flori şi un scurt moment artistic. În final, aceştia s-au prins în hora unirii.

Evenimentul a avut loc la Monumentul Eroilor din parcul central al oraşului, începând cu ora 12.00. Pentru început, reprezentanţii Primăriei, ai instituţiilor locale şi ai instituţiilor de învăţământ au depus coroane de flori la Monumentul Eroilor, după care a avut loc un Te-Deum în memoria ostaşilor neamului.

După o scurtă prezentare a însemnătăţii istorice a zilei, a urmat un moment artistic susţinut de elevii şcolilor din oraş. În final, toţi negreştenii prezenţi s-au prins în hora unirii.

 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările