Satu Mare: Atlas din 1667, restaurat la Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atlasul aparține Episcopiei Romano Catolice din Satu Mare. El va fi expus, după restaurare, în Sala festivă a Episcopiei. Atlasul cuprinde cea mai cunoscută hartă a Transilvaniei premoderne. Volumul are 480 de pagini și conține aproximativ 100 de hărți.

Episcopia Romano Catolică din Satu Mare deține un atlas vechi, din anul 1667, o culegere de texte şi hărţi în limba latină despre statele Europei secolului al XVII-lea, printre care şi cea mai cunoscută hartă a Transilvaniei din perioada premodernă, realizată de celebrul cartograf Geradus Mercator. Atlasul editat la Amsterdam a fost trimis la Centrul de restaurare şi conservare de carte veche din Alba Iulia în urmă cu şase luni. „Atlasul a suportat un atac biologic, era într-o stare foarte proastă, degradat, iar marginile paginilor au început să se destrame. Sporii de mucegai i-au atacat filele și a trebuit să intervenim urgent“, a declarat Eva Pușcaș, restauratorul din cadrul Episcopiei sătmărene.
Atlasul a intrat în custodia Episcopiei în urmă cu trei ani, odată cu înființarea bibliotecii. „Majoritatea cărților au fost culese din Satu Mare, dar și din alte județe, iar unele au venit și din partea unor donatori. Nu știm cui a aparținut atlasul, însă reprezintă o capodoperă pentru noi. În secolul al XVII-lea au fost editate mai multe astfel de atlase, colorate manual, caracteristice timpului. Culorile însă nu s-au degradat“, mai spune Eva Pușcaș.
Procesul de restaurare a hârtiei, realizată manual din in şi cânepă, apreciată de restauratori ca de bună calitate, a început cu dezinfecţia şi dezinsecţia. „După înlăturarea atacului bacterian am corectat nivelul pH-ului şi am completat porţiunile lipsă cu foiţă japoneză“, a declarat Alexandru Ştirban, șeful Centrului de restaurare din Alba Iulia.

Conţine cea mai cunoscută hartă a Transilvaniei
Volumul are 480 de pagini și este considerat de istorici un veritabil tratat de geografie şi astronomie. Cele 100 de hărți ce poartă amprenta întemeietorului cartografiei moderne, Abraham Ortelius, oferă o imagine exactă a topografiei şi toponimiei Europei de la mijlocul secolului al XVII-lea. „Interesant este că cea mai cunoscută hartă a Transilvaniei are la loc de cinste blazonul familiei Bathory, care la vremea întocmirii era la cârma Transilvaniei. Regăsim şi dinţii de lup, străjuiţi de două sirene. Practic prin această reprezentare se recunoaşte implicit şi independenţa Transilvaniei“, a explicat Ana Dumitran, istoric la Muzeul Naţional al Uniri din Alba Iulia.
Culegerea informaţiei din Atlasul tipărit în 500 de exemplare rămâne un mister pentru istorici. Volumul va ajunge la Satu Mare peste câteva zile și va fi expus în sala festivă. Costurile lucrărilor de restaurare sunt estimate la 1.500 de euro.

Cifre: 1.500 de euro este valoarea estimată a lucrărilor de restaurare.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite