Satu Mare: Episcopul Scheffler a fost beatificat (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de credincioși au participat ieri la ceremonia de beatificare a episcopului romano-catolic ucis în Penitenciarul Jilava. Aproximativ 8.000 de credincioși veniți din parohiile diecezei romano-catolice au asistat, în aer liber, în Piața Libertății din Satu Mare, la nașterea primului sfânt al orașului, János Scheffler, episcop de Satu Mare și administrator apostolic de Oradea.

Vezi aici GALERIE FOTO de la ceremonia de beatificare

Pelerinii au sosit din localitatea natală a episcopului, Cămin, dar şi din toate colțurile județului. Credincioşi au venit, cu 11 autobuze, şi din Ungaria, pentru a asista la momentul „ridicării la cinstea altarelor“ a episcopului martir.
Pelerinii au început să sosească încă de sâmbătă, când pe străzile orașului s-au putut auzi imnuri religioase. Evenimentul a debutat ieri dimineață, la ora zece, când a început oficerea spujbei speciale prijeluite de sărbătoarirea hramului diecezal al Preasfintei Inimi a lui Isus. La ceremonia cultului romano-catolic au fost prezenți și reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe și Greco-Catolice.


Ceremonie oficiată de trimisul papei Benedict
Beatificarea episcopului a fost oficiată de Excelența sa, delegatul personal al Sfântului Părinte, cardinalul Angelo Amato, prefectul Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor de la Vatican, care a dat citire și mesajului pontifical. Sfânta liturghie a fost oficiată de cardinalul Péter Erdő, arhiepiscop-primat de Esztergom-Budapesta.
Momentul de ieri a fost așteptat cu nerăbdare în lumea clerului catolic. Papa Benedict al XVI-lea a decis beatificarea episcopului la 1 iulie 2010, în urmă cu un an, după aproximativ două decenii de documentare a vieţii şi martiriului episcopului, ucis prin opărire la Jilava.
În urma ceremoniei de ieri, János Scheffler a primit titlul ecumenic de „fericit”, iar activitatea sa în sprijinul evreilor și al șvabilor din prejma celui de-al Doilea Război Mondial îl fac, în opinia Episcopiei Satu Mare, un posibil candidat la canonizare. „Aceasta a fost prima etapă a canonizării. Pentru a fi propus la canonizare, va trebui mai întâi să se dovedească producerea unei minuni prin intermediul său. Oricum, beatificarea episcopului reprezintă pentru noi recunoașterea importanței pe care acesta a avut-o“ a declarat János Jozsa, referentul mass media al Episcopiei de Satu Mare.

image
image
image


Martirul de la Jilava 
„Scheffler János a refuzat să renege Evanghelia în schimbul unui fotoliu de episcop supus regimului politic comunist. Credinţa lui a fost atât de puternică încât, în pofida torturilor suferite în penitenciarul din Jilava, nu a cedat. A murit ca martir al credinţei“, a declarat pentru filologul prof.univ.dr. Vasile Adalbert Bura, autorul studiilor privind viața și martiriul episcopului, folosite de Biserica Catolică pentru demararea procedurii de beatificare. „În 1992, episcopul Rezer Pál m-a rugat să documentez viaţa episcopului și să dovedesc existența martiriului, a muceniciei. Am studiat tot ce s-a scris despre el și operele sale. Rezultatul studiilor a fost folosit în decizia Bisericii romano-catolice de a-l beatifica pe János Scheffler“, afirmă filologul sătmărean.
Prof. univ. Dr. Vasile Adalbert Bura, membru al corporaţiei de doctori ai Academiei de Ştiinţe Maghiare din anul 2000, a studiat timp de aproape două decenii, viața episcopuluipentru a i se putea dovedi meritele și martiriul.

image
image
image


Ce este beatificarea
Procesul de beatificare este prima fază a recunoaşterii sfinţeniei (canonizării) în Biserica Catolică. Cel beatificat este ridicat „la cinstea altarelor“ şi poate fi sanctificat. Beatificarea şi canonizarea au loc în urma unui veritabil proces ecleziastic. Prima fază, are loc în dieceza sau eparhia în care a trăit candidatul. În cazul unei rezoluţii pozitive, dosarul este trimis la Congregaţia pentru Cauzele Sfinţilor, la Vatican. După finalizarea procedurii, congregaţia poate propune beatificarea sau canonizarea candidatului, iar decretul trebuie aprobat de Papă. Ca regulă, beatificarea precede canonizarea, însă Sfântul Părinte poate decide direct canonizarea unui sfânt. Cei care sunt beatificaţi sunt sfinţi celebraţi în episcopia lor, iar cei canonizaţi sunt celebraţi de întreaga Biserică Catolică.

image
image
image


Biografia unui sfânt
Scheffler János s-a născut la 29 octombrie 1887 în localitatea Cămin din judeţul Satu Mare, într-o familie cu zece copii. În 1906 îşi începe studiile la Universitatea Pázmány Péter din Budapesta. În 1910, pe 6 iulie, este hirotonit ca preot şi devine vicar la Ciumeşti. În octombrie este trimis la Roma pentru a studia dreptul canonic, iar în 1912 devine doctor în drept.
În ajunul izbucnirii celui de al II-lea Război Mondial, pe 14 iulie 1914, noua dispoziţie episcopală îl desemneaza profesor de filosofie şi prefect de studii la Institutul Teologic din Satu Mare. În 1922, odată cu unificarea diecezelor de Satu Mare şi Oradea, organizează Institutul Teologic unificat, unde va deveni primul prefect de studii, respectiv profesor de drept canonic şi Istoria Bisericii. La 5 martie 1923 primeşte parohia din Moftiul Mare. În septembrie 1925 devine profesor al candidaţilor la preoţie şi participă la Congresul Euharistic Internaţional de la Chicago.
După anul 1945, a luat apărarea şvabilor ameninţaţi cu deportarea în lagărele sovietice şi a intervenit pentru eliberarea episcopului greco-catolic de Baia Mare, Alexandru Rusu, care fusese arestat de Securitate. În anul 1950, toţi episcopii romano-catolici şi greco-catolici din România au fost arestaţi. Johann Scheffler a fost printre ulimii ridicaţi de Securitate. A murit, la 65 de ani, în data de 6 decembrie 1952, în penitenciarul din Jilava, torturat de regimul communist, opărit cu apă clocotită. Vestea morţii sale a ajuns la Satu Mare abia în 1953. Rămăşitele sale pământeşti au fost aduse în cripta de la subsolul Catedralei Romano-Catolice din Satu Mare în anul 1965.

image
Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite