Satu Mare: Popa şi-a incendiat biserica de la ţigară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Satu Mare: Popa şi-a incendiat biserica de la ţigară
Satu Mare: Popa şi-a incendiat biserica de la ţigară

Un lăcaş de cult din Satu Mare a fost mistuit de flăcări provocate de un chiştoc aruncat la întâmplare de preotul paroh. Tristeţe mare în localitatea Soconzel din Satu Mare. Biserica din lemn, veche de peste 230 de ani, singura mândrie a celor 270 de suflete din sat, a ars până la temelii.

Lăcaşul de cult a fost mistuit de flăcări. De vină pentru incendiul devastator este chiar preotul paroh din localitatea Soconzel, Ioan Malancaş.

Viciat de cele lumeşti, părintele a fumat sâmbătă o ţigară şi a aruncat-o la întâmplare, prin iarba uscată de lângă biserică.

„Nu am mai închis un ochi de când s-a întâmplat. Sunt tare abătut. Mă tot gândesc...”, spunea ieri preotul Ioan Malancaş (66 de ani), în timp ce-şi mai aprindea o ţigară.

Monumentul, care făcea parte din patrimoniul Muzeului Judeţean Satu Mare, data din 1777 şi se afla chiar în curtea casei parohiale.

„Sâmbătă, pe la ora 15.00, m-am dus lângă vechea biserică şi acolo, sub nuc, am fumat o ţigară. Am aruncat-o din greşeală lângă plantele căţărătoare uscate cu care era acoperită clopotniţa, şi dintr-odată au luat foc ierburile. Am încercat să calc în picioare focul, am mai chemat vreo doi vecini să mă ajute, dar focul urcase până la şindrila uscată. Nu am mai avut ce face. Am chemat pompierii”, spune părintele Malancaş.

Se gândeşte să se lase de fumat

Acesta a reuşit să mai salveze din flăcările năprasnice cinci icoane valoroase, câteva obiecte de mobilier şi Sfânta Evanghelie.

„Îmi pare tare rău. Înainte să construiesc biserica cea nouă, acum 30 de ani, aici am slujit, în bisericuţa de lemn. Nu ştiu ce mă fac, cred că mă pensionez”, spune părintele, răvăşit de cele întâmplate. Despre fumat acesta spune că este într-adevăr un păcat, chiar dacă nu atât de mare, dar acum se gândeşte serios să renunţe la viciu.

Sătenii sunt alături de preot

Oamenii din sat sunt supăraţi. Biserica-monument era singura mândrie a celor 270 de suflete din localitate, aceasta fiind vizitată şi de turişti din Japonia. „Noi suntem alături de părinte. El este un om bun şi ne-a ajutat să avem drum aici în sat şi când a venit, acum mai bine de 30 de ani, a construit şi o biserică nouă”, spune Ioan Grosoş, unul dintre săteni.

Oamenii nu îl acuză pe preot nici de viciul fumatului care a provocat nefericita întâmplare. „Preot este în biserică, în rest este şi el om, cu cele lumeşti”, îl apără Florica Grosoş, una dintre enoriaşe.

Prea ocupat cu pălinca

Un alt sătean spune că a văzut flăcările, însă, din motive „obiective”, nu a putut să dea o mână de ajutor la stingerea incendiului. „Când a fost focul, eu am văzut de la pălincie mult fum şi flăcări. Dar nu am mers acolo pentru că eram braier (supraveghetorul distileriei - n.r.) la pălincie“, spune Ion Petcaş, un sătean.

Părintele Ioan Malancaş a recunoscut totul şi în faţa poliţiştilor, acesta fiind în prezent cercetat pentru distrugere din culpă prin incendiere. Nici mai-marii bisericii nu au rămas impasibili faţă de fapta preotului.

„Totul e scrum. Am fost acolo şi am vorbit cu părintele paroh. Mi-a povestit cum s-a întâmplat, de la o ţigară aruncată la întâmplare. Luni vom întruni Consiliul Eparhial şi vom încerca să luăm o decizie. Însă aşa ceva nu s-a mai întâmplat până acum. Nici nu ştiu care ar trebui să fie măsurile pe care să le luăm”, spune Marian Crainic, protopopul de Carei.

Directorul Muzeului Judeţean Satu Mare, Viorel Ciubotă, spune: „Este vorba de o valoare istorică inestimabilă. Am preluat cele cinci icoane, o Evanghelie şi un obiect de mobilier”, afirmă Viorel Ciubotă.

image

Aşa ceva nu s-a mai întâmplat. Nici nu ştiu care ar trebui să fie măsurile pe care să le luăm.

image


Marian Crainic
protopop de Carei

image

Monument istoric



Construită din lemn de stejar în anul 1777, biserica de dimensiuni reduse avea o intrare bogat decorată, cu un pridvor sprijinit pe stâlpi şi cu arcade plasate pe faţada vestică.

În interior se mai păstrau încă fragmente de pictură murală din secolul al XVIII-lea. Biserica-muzeu, cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, se afla pe lista monumentelor istorice, fiind în patrimoniul Muzeului Judeţean Satu Mare

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite