Scandal între primăria Homorod şi Ocolul Silvic, pe tema unor arbori uscaţi. Ocolul Silvic afirmă că la mijloc sunt interese personale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copacul căzut ar obstrucţiona intrarea vizitatorilor în zona de festival - foto: Facebook Simion Ardelean
Copacul căzut ar obstrucţiona intrarea vizitatorilor în zona de festival - foto: Facebook Simion Ardelean

Cel care a făcut publică neînţelegerea dintre cele două instituţii este primarul, care acuză Ocolul Silvic de sabotarea celui mai vechi festival folcloric din Satu Mare. Directorul Ocolului Silvic afirmă că nu e dispus să încalce legea pentru interesele personale ale cuiva.

Câţiva arbori căzuţi şi câteva gropi dintr-un drum forestier au creat o dispută intensă şi cu acuzaţii grave între primăria Homorod şi Ocolul Silvic Satu Mare, ambele având la cârmă membrii PSD. 

Cel care a iniţiat în mediul public scandalul a fost Simion Ardelean, primarul din comuna Homorod, care  acuzat Ocolul Silvic de sabotare a festivalului folcloric de la Oţeloaia, care are loc în pădurea din Homorod, accesul făcându-se pe un drum forestier. 

„ În acest an Ocolul Silvic Satu Mare trebuia să acopere gropile drumului forestier care asigură accesul din drumul judeţean 193 A spre Oţeloaia, lungime 1,5 km, şi să taie patru arbori care riscă să fie doborâţi de o adiere uşoară de vânt. În urmă cu puţin timp un arbore a căzut peste gardul şi piscina pensiunii din zonă.

Gropile au fost acoperite parţial, mare parte din cele două maşini de nisip şi piatră trimise în zonă fiind depozitate la 500 metri mai sus de zona Oţeloaia.”, afirmă primarul.

La rândul său, Marcel Forţiu, directorul Ocolului Silvic, afirmă că la baza acestui scandal stau interese personale ale unor persoane private, iar Ocolul Silvic nu va acţiona pentru satisfacerea acestora, cu atât mai puţin cu cât acest lucru ar duce la încălcarea legii. 

„Arborii uscaţi se află într-o zonă care face obiectul unui litigiu în instanţă între Ocolul Silvic Satu Mare şi pensiunea Popasul Codrenilor şi tăierea lor ar duce la distrugerea unor probe privind natura terenului şi a proprietăţii. Pe de altă parte, arborii nu s-au uscat pe cale naturală şi aşa cum reiese din poza postată de domnul primar, în acea zonă proprietarul pensiunii a aşternut un strat de pietriş pentru a facilita accesul şi parcarea clienţilor, lucru care  a dus la uscarea acestora precum şi utilizarea a diverse produse lichide şi acum sub pretextul bunei organizări a festivalului încearcă să forţeze Ocolul Silvic să taie acei arbori care le stau în cale. Conform Codului Silvic, diminuarea nejustificată a suprafeţei fondului forestier constituie infracţiune şi noi nu putem să fim părtaşi la aceste fapte. Ocolului Silvic şi-a făcut doar datoria, însă din păcate se pare că atunci când vrei să respecţi legea şi nu interesele personale, devii o piedică, după părerea celor cărora nu le faci jocurile, în calea dezvoltării, cu toate că nimeni nu e mai presus de lege sau nu ar trebui să fie.”, a declarat şi directorul Ocolului Silvic. 

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite