Satu Mare

articolul anterior articolul urmator

Secretele corpului uman: 18 curiozităţi despre sânge, creier şi piele. Cum se formează un rid şi câte milioane de celule se produc într-o secundă

4
5 Oct 2015 02:01:38
Autor: Alexandra Ardelean
Corpul uman
Corpul uman

Corpul uman funcţionează ca un tot unitar, însă, cu toate că ştiinţa a avansat mult, mai sunt încă lucururi care au rămas fără o explicaţie ştiinţifică.

Una dintre sarcinile anatomiei este cea educativă, deoarece prin studiul şi analiza formei şi structurii corpului nostru facem în primul rând o autoeducare, apropiindu-ne de principiul lui Socrate: “Cunoaşte-te pe tine însuţi” (Nosce te ipsum). Dar pentru ce? Pentru a deveni mai buni, aşa ne îndrumau cugetătorii Greciei Antice. Există câteva lucruri descoperite de-a lungul timpului de cercetătorii şi medicii care au încercat să înteleagă cum funcţionează corpul nostru ca un tot unitar. 

 • După W.B. Cannon, “corpul este creat nu după principiul unei economii mascate, ci numai pe baza unei abundenţe mărinimoase”. Deci, în faţa anatomiei stă o problemă nobilă, de a dobândi date noi despre structură şi de a stabili limitele acestei excedenţe.
 • Pentru fiecare kilogram de muşchi sau grăsime câştigaţi, corpul vostru creează 11 metri de noi vase de sânge. ADN-ul oamenilor este la 50% similar cu cel a bananelor.
 • Singurătatea este fizic dureroasă. Aşa cum aveţi tendinţa de a evita o durere fizică, este şi o tendinţă similar de puternică de a comunica şi a căuta companie cu alţii în scopul de a evita durerea de singurătate. 
 • Un singur spermatozoid uman conţine 37,5 mb de ADN masculin necesar de a creea un copil uman. Aceasta înseamnă că o ejaculare medie transferă 1 500 de terabytes de informaţie. 
 • Corpul produce 25 de milioane de celule noi în fiecare secundă. În fiecare 20 de secunde corpul vostru produce mai multe celule ca întreg numărul populaţiei Uniunii Europene. 
 • Oamenii sunt bioluminiscenţi şi strălucesc în întuneric. Lumina care o emitem este de 1000 de ori mai slabă decât ochii noştri umani sunt capabili să perceapăte. 
 • Corpul uman scapă de circa 20 kilograme de piele în decursul vieţii, reînoind completstratul exterior al pielii în fiecare lună. 
 • Într-o zi, sângele nostru călătoreşte în jur de 19.000 de kilometri prin corpul nostru. Aceasta este de patru distanţa de la o coastă la alta a Statelor Unite ale Americii. 
 • Conectările dintre neuronii din creierul uman au o structură asemănătoare cu structura universului. Altfel spus, creierul nostru este modelat asemeni universului.
 •  Aproximativ 90% din celule din care sunt formaţi oamenii nu sunt „umane” de origine. Suntem în cea mai mare parte ciuperci şi bacterii. 
 • Împreună cu cele cinci simţuri tradiţionale, auzul, vederea, mirosul, pipăitulşi gustul, oamenii au alte 15 „sim- ţuri”. Acestea sunt echilibrul, temperatura, durerea şi timpul, precum şi simţurile interne de asfixiere, sete şi plenitudinee. 
 • Sunteţi un pic mai bogat decât aţi putea crede. În interiorul fiecăruia din noi sunt aproximativ 0,2 miligrame de aur, dintre care cea mai mare parte se află în sânge, aveţi nevoie de sângele a aproximativ 40.000 de oameni pentru a colecta suficient aur pentru a face o monetă de 8g. 
 • Creierul uman foloseşte 20% din oxigen şi calorii consumate de întreg organismul nostru, el reprezintă doar aproximativ 2% din masa corpului unui adult.
 • Dacă se întind cele 300 milioane de capilare din plămânii noştri de la un capăt la altul, ele se vor extinde pe o distanţă mai mare de 2.000 kilometri, ce constituie distanţa de la Bucureşti până la Paris. 
 • Unele femei pot vedea mai multe culori decât orcine altcineva. Majoritatea oamenilor au trei tipuri de receptori de culoare pentru a vedea, în timp ce unele femei au patru sau chiar cinci tipuri de receptori şi pot vedea o gamă mai largă de culori.
 • Necesitatea de a respira atât de mult se datorează dioxidului de carbon acumulat, decât nevoii de oxigen. Dacă ar fi existat o altă modalitate de a scăpa de dioxidul de carbon din sânge, ne-ar fi suficient să respirăm cu o rată de aproximativ o dată pe minut.
 • O afecţiune numită sinestezie poate face ca simţurile să se suprapună. Cu alte cuvinte, unii oameni pot gusta cuvinte sau aude culori.  
 • Sunt necesare aproximativ 200.000 de încruntări pentru apariţia unui rid permanent deasupra sprâncenelor.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Realist
5.10.2015, 10:28:22

Simpatice "secretele" - semnificative sunt doua: - in proportie de 5o% avem ADN similar legumelor si fructelor ! Si asta dintr-un motiv evident - toate vietuitoarele de Terra se trag DIN ACELASI STRAMOS PRIMORDIAL - un microorganism care a trait acum aprox. 3,5 MILIARDE DE ANI ! Pana astazi nu s-a descoperit o vietuitoare care sa provina dintr-un alt arbore al Vietii (desi nu este o certitudine, exista miliarde de specii de microorganisme inca nedescoperite/neanalizate). - desi reprezinta numai 2% din masa corpului, creierul uman consuma o cantitate uriasa din energia totala a corpului, peste 20%. Acesta este aspectul care ne-a dat un imens avans fata de rudele noastre din regnul animal, evolutia a selectat si "cultivat" CEA MAI EFICACE ADAPTARE in concurenta cu celelalte specii - UN CREIER SUPRADIMENSIONAT (asa de mare incat produce un grav "deranj" la nastere, cu risc de mortalitate).

+2 (2 voturi)
Alex Grig
5.10.2015, 12:53:57

- pregatiti-va sa va injure in urmatoarele comentarii adeptii creationismului si a lui Arsenie Boca - se pare ca in realitate proncentul poate fi mai mare de 20% in functie de activitatea desfasurata (in timpul unui examen de exemplu): oare de ce nu propune nimeni o metoda de slabire prin studiu intens?

+2 (2 voturi)
Realist
5.10.2015, 13:59:24

Chiar daca ma injura, faptele nu pot fi contestate ! Si apropo: catolicii si adeptii Intelligent design s-au regrupat in fata adevarurilor de necontestat demonstrate de stiinta si au intors-o ca la Ploiesti: "-Da, evolutionismul este real, dar tot de Dumhnezeu a fost stabilit !", "Geneza biblica e doar o metafora, nu trebuie luate lucrurile mot-a-mot !" , etc, etc. Ridicol, foarte ridicol, dar o sa treaca si etapa asta, omenirea se va maturiza si va renunta la credintele primitive ...

+1 (1 vot)
Cristian King
5.10.2015, 14:01:40

pentru mine cel mai important este ca daca s-ar gasi o solutie ecologica la eliminarea dioxidului de carbon din sange am respira mult mai rar ,metabolismul ar fi mult mai incetinit , n-am avea nevoie de atatea batai de inima pe minut si cred ca s-ar lungi viata mult mai mult, daca luam doar 60 de batai pe minut cat ai este necesar acum organismului sa elimine co2 si ne extrapolam la 3 batai pe minut , si o durata medie de 60 de ani asta inseamna aprox 80.000 de batai pe zi , aprox 32 milioane batai pe an , aprox. 1,9 miliarde in 60 ani, asta insemna aprox ., 1200 ani de viata, daca nu se intampla alte evenimente neprevazute.ce super ar fi!

+2 (2 voturi)
Modifică Setările