Staţiune românească celebră, renăscută din ambiţia unui tânăr de 28 de ani. Cum arată acum Băile Puturoasa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piscinele de la Băile Puturoasa au apă sulfuroasă cu proprietăţi medicale - foto: jurnalsdeoaş.ro
Piscinele de la Băile Puturoasa au apă sulfuroasă cu proprietăţi medicale - foto: jurnalsdeoaş.ro

Staţiunea Băile Puturoasa a fost una de succes până la începutul anilor 1990. Un tânăr a accesat fonduri de 1 milion de euro refacerea de la zero a stabilimentului distrus în tranziţia spre democraţie.

La fel ca pe o poezie pe care dacă nu o repeţi, o uiţi, la fel şi tradiţia care nu se întreţine, se degradează. O tradiţie pot fi numite şi Băile Puturoasa, cele care în perioada comunistă erau un furnicar de lume, în special oşeni, care doreau să se relaxeze şi să se trateze de diferite boli, căci apa de la Puturoasa are prorietăţi medicale şi asta atrăgea lumea.

Din păcate, pentru loc şi pentru oamenii din zonă, băile au fost abandonate mai bine de 20 de ani, staţiunea degradându-se semnificativ.

Un loc de poveste, ajuns o ruină

Băile Puturoase se remarcau dintre restul locaţiilor de vacanţă din zonă, dar şi din ţară prin două elemente. Primul dintre acestea este amplasarea, regăsindu-se la 9 km de localitatea Vama, în cuva dintre două dealuri, Dealul Comşa (652 m) şi Dealul Poiana Mesteacănului (732 m), pe locul unui fost vulcan. Şi proprietăţile apei sunt unele speciale, de la acestea trăgându-se şi numele băilor, apele emanând un miros de sulf puternic.

De-a lungul a peste 20 de ani, doar animalele sălbatice din pădurea din apropiere au mai trecut pragul băilor pentru că locul nu a mai fost îngrijit de nimeni, fiind lăsat în voia sorţii.

baile puturoasa

Clădirea Băilor ajunsă în derizoriu - foto: voceatransilvaniei

„Vama a fost renumită pentru Băile Puturoasa. Era aşa sănătos tratamentul, chiar îi ridica pe oameni şi din cărucior. Vama a fost recunoscută prin Băile Puturoasa, fiind singura zona turistică în Ţara Oaşului. După  1990 băile au devenit proprietatea privata a unei familii instărite, care a plecat in America şi în zonă totul a fost groaznic, a devenit container container şi refugiu pentru ţigani. Cei care mergeau la deal după lemne şi îi prindea ploaia se mai opreau pe acolo să se ascundă de ploaie.   S-a furat tot ce a fost pe acolo cât de cât de valoarea, geamuri, uşi, tot. ”, povesteşte Nicolae Pop, locuitor al comunei.

Renaşterea unei tradiţii şi spiritul antreprenorial au repus pe picioare Băile Puturoasa

Amintirile poveştilor din copilărie, apropierea faţă de locurile natale, dorinţa de a le oferi oamenilor mai în vârstă din nou bucuria Băilor de la Puturoasa şi spiritul antreprenorial l-au făcut pe Ştefan Sălăgeanu, un tânăr antreprenor de 28 de ani, care a muncit în afara ţării să se întoarcă şi să investească în ruinele de la Puturoasa, pentru ale da o nouă imagine şi pentru a le reda groandoarea şi importanţa de altădată.

„Am dorit să realizez un centru recreaţional. Am realizat pentru început ceea ce se vede acum, o cafenea, două piscine interioare, un mic loc de relaxare, unde lumea să vină şi să îşi amintească de Băile Puturoasa , iar acum suntem în extindere. Dorim să creăm locuri de cazare şi să renaşte obiceiul băilor la vană cu apă sulfuroasă”, a declarat pentru adevărul.ro tânărul antreprenor.

baile puturoasa

Pensiunea a primit o nouă imagine în urma investiţiei lui Ştefan Sălăgeanu - foto: arhiva Salageanu Stefan

În momentul de faţă Băile Puturoasa sunt refăcute doar într-o anumită proporţie din ce şi-a dorit noul lor proprietar, dar acestea au capacitatea să ofere condiţii de bună calitate şi mai important să aducă în prezent ceea ce până nu de mult era doar o amintire a unor băi cu apă sulfuroasă. Băile au obţinut licenţa de exploatare şi explorare a apelor, astfel încât cei care tânjeau după vechile băi de la Puturoasa, acum le pot avea în cele două piscine interioare. Cei care doresc să retrăiască bucuria băilor cu apă sulfuroasă de altădată sau sunt curioşi de acestea, pot să le facă o vizită, cele două bazine oferind posibilitatea unei relaxări în apa cu proprietăţi medicale.

Investiţie de un milion de euro

Întreaga investiţie a fost posibilă datorită accesării unor fonduri europene, fonduri care au fost bine gestionate în cadrul unui proiect bun. După ce se vor finaliza şi locurile de cazare şi punctul de alimentaţie publică cu o capacitate potrivită pentru o astfel de destinaţie, împreună cu cele două bazine, sala de fitness, cafeneaua şi sauna existente, investiţia va atinge suma de un milion de euro. Aceasta va avea potenţialul de a atrage 60-70 de vizitatori deodată, astfel încât recuperarea investiţie va fi doar o chestiune de timp. Pe lângă aceste investiţii, proprietarul are de gând ca în zonă să realizeze câteva trasee montane, fiind ajutat de peisaj în acest domeniu şi nu exclude nici împlinirea unui alt vis, respectiv realizarea unui centru de echitaţie. În acest fel Băile Puturoasa ar putea oferi clienţilor suficiente activităţi recreative pentru a-i convinge să rămână pentru un întreg sejur şi nu doar într-o vizită de o zi.

Un ajutor a venit şi de la primăria comunei, aceasta ajută în prezent  la realizarea unei microhidrocentrale pe cursul Pârâului Talna Mică care să poată pune la dispoziţie curent electric acestui investitor, dar şi altora care vor dori să dezvolte afaceri în zonă, curentul fiind o problemă până în acel moment iar o investiţie guvernamentală pe această linie durând prea mult pentru a ţine în loc toată investiţia.

Apă cu proprietăţi miraculoase

Băile Puturoasa s-au făcut remarcate de-a lungul anilor tocmai datorită calităţilor apei de aici. Acestea au fost înfiinţate de conteleGabor Tolvai la începutul secolului al XIX-lea, pentru beneficiile care le aducea apa pentru sănătate, în special sistemului locomotor şi în problemele ginecologice. Apele au un bogat conţinut de sulf, clor şi iod.

Ştefan Sălăgeanu afirmă că s-au făcut recent probe apelor pentru a se vedea dacă acestea mai păstează aceleaşi proprietăţi de altădată, rezultatele fiind o bucurie. Apele au aceleaşi conţinut ridicat de substanţe care pot ameliora afecţiuni diverse, precum afecţiuni reumatismale degenerative cronice, afecţiuni reumatismale abarticulare cronice, afecţiuni posttraumatice ale aparatului locomotor, afecţiuni respiratorii şi ORL, afecţiuni neurologice periferice cronice, afecţiuni ginecologice cronice şi afecţiuni dermatologice.

„Deja se simte că s-au redeschis băile în comuna noastră. Vine lumea din apropiere, din judeţele din jur. De vinerea se văd deja maşinii cu numere de Cluj, de Maramureş, care vin la băi. Sunt oameni în cârje care vin la tratament. Sunt mulţi carevin, nu trec pe drumul principal atâtea maşini în weekend câte trec pe drumul spre băi”, declară primarul comunei Vama, Vasile Corodan.

Pe aceeaşi temă: 

SPA în stil daco-roman la Geoagiu Băi. Povestea staţiunii termale de lux unde strămoşii noştri ofereau aur zeilor

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite