Sursele de încălzire improvizate provoacă tragedii. Mii de incendii, cu victime, din cauza inconştienţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa foto: ISU Satu Mare
Sursa foto: ISU Satu Mare

Sistemele de încălzit defecte, improvizate, nesupravegheate, coşurile de fum defecte sau necurăţate reprezintă mai bine de 30% din principalele cauze care duc la producerea de incendii în sezonul rece.

Frigul de afară îi determină pe mulţi  oameni să apeleze la sisteme improvizate de încălzire, iar multe dintre acestea ajung să fie mortale. Doar în anul 2019, în ţara noastră au avut loc nu mai puţin de 6.800 de incendii de locuinţe, în care au murit aproape 1.000 de persoane. Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, în perioada ianuarie - decembrie 2019, principala cauză generatoare de incendii la locuinţe a fost reprezentată de coşul de fum defect sau necurăţat. 

Din păcate, în rândul populaţiei se regăseşte un dezinteres foarte mare faţă de sursele de încălzire, mulţi oameni preferând să facă verificările singuri, în loc să apeleze la specialişti. Coşurile de fum necesită o importanţă deosebită indiferent de combustibilul folosit, iar verificarea şi curăţarea acestora minim o dată pe an este imperios necesară tocmai pentru a evita adevărate tragedii.

„Incendiile produse  la gospodăriile cetăţeneşti, se datorează în principal exploatării cu defecţiuni şi improvizaţii a instalaţiilor şi echipamentelor electrice. 

Probabilitatea de izbucnire a incendiilor de la acest gen de instalaţii este mai mare, deoarece acestea sunt utilizate o perioadă de timp mai îndelungată, fără a fi verificate şi reparate. Cea mai frecventă împrejurare este suprasolicitarea instalaţiilor electrice prin racordarea concomitentă a unui număr de consumatori ce depăşeşte puterea instalată. De asemenea, se pot produce incendii dacă se utilizează siguranţe supracalibrate”, explică reprezentanţii ISU Satu Mare.      

Este important ca repararea şi curăţarea coşurilor de fum să fie făcute strict de firmele autorizate. În aceeaşi măsură trebuie să se ţină cont de instaşaţiile de interioare, acestea necesitând să fie verificate la termen, tot de către firme autorizate. 

Pompierii vin şi cu recomandări menite să ajute la evitarea tragediilor de acest gen: 

- Folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizatii, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate, precum şi aprinderea focului utilizându-se lichide inflamabile.

- Folosirea chibriturilor, lumânărilor, lămpilor de iluminat cu petrol, în spaţii cu pericol de incendiu, cum sunt: depozite de furaje, grajduri, magazii, poduri şi altele asemenea.

- Folosirea buteliilor de gaze lichefiate fără regulatori de presiune, cu garnituri deteriorate ori cu furtunuri de cauciuc fisurate sau lărgite la capete.

- Folosirea flăcării pentru verificarea etanşeităţii buteliei, garniturilor, regulatorilor de presiune sau a furtunului/conductei de gaz. Verificarea se face numai cu emulsie de apă cu săpun.

- Transvazarea gazului din butelie în orice alte recipiente sau folosirea de butelii improvizate.

- Folosirea afumătoarelor improvizate ori amplasarea acestora în magazii, poduri, remize, sub şoproane sau lângă materiale combustibile; afumătorile se confecţionează din zidării de cărămidă şi materiale incombustibile şi se amplasează independent de celelalte construcţii din gospodărie.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Ce trebuie făcut pentru ca soba să nu mai fie un pericol mortal

Un nou incendiu în zona Vadu. Au ars 100 de hectare de vegetaţie - VIDEO

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite