Satu Mare

articolul anterior articolul urmator

De ce singurul teatru din Satu Mare nu va fi inaugurat după ce a fost modernizat pe bani europeni

0
10 May 2016 15:54:59
Autor: Caraba L. Adrian
Şedinţa de Consiliu Local în care a picat proiectul inaugurării teatrului - foto: Adrian Caraba
Şedinţa de Consiliu Local în care a picat proiectul inaugurării teatrului - foto: Adrian Caraba

Consilierii locali au avut pe masă, în cadrul şedinţei extraordinare din această săptămână, proiectul inaugurării Teatrului de Nord. Cei de la UDMR au propus o inaugurare fără festival, dar cei de la PSD nu au fost de acord şi astfel între proiectul a fost picat la vot. În acest fel Teatrul de Nord rămâne fără inaugurare oficială.

Marţi, 10 mai a avut loc o şedinţă extraordinară de consiliu local, în care consilierilor le-au fost supuse la vot două puncte. Înainte de începerea dezbaterii proiectelor s-a produs schimbarea cerută de executiv, respectiv inversarea ordinii celor două puncte.

Primul punct, cel cu privire la darea în folosinţă gratuită a unui teren pentru biserica cu hramul Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena a trecut fără probleme de consilieri, votându-l toţi în unanimitate. Cel de-al doilea proiect a stârnit mai multe discuţii, având două luări de cuvânt.

Cel de-al doilea proiect, care a mai fost dezbătut şi acum două săptămâni, a privit votarea alocării unei sume de 150.000 de lei pentru inaugurarea Teatrului de Nord, inaugurare cu organizarea unui scurt festival de teatru cu invitaţi din Cluj, Bucureşti şi Budapesta. Consilierii UDMR au fost primii care au luat cuvântul, în primul rând pentru a aduce lămuriri cu privire la avizele ISU. Aceştia au afirmat că noile hârtii dobândite de conducerea teatrului nu sunt acorduri de funcţionare, ci sunt doar o înşiruire de legi pe care trebuie să le respecte. Consilierul UDMR Masculic a mai precizat că nu a avut loc punerea în funcţiune a clădirii, fiind doar o clădire nefuncţională momentan, fapt pentru care nu poate fi aplicată partea din lege care spune că are dreptul să funcţioneze până la sfârşitul anului fără autorizaţie ISU.

Totodată cei de la UDMR au cerut scoaterea punctului 4 din proiect, acest punct făcând referire la suma care se alocă pentru inaugurarea teatrului, acceptând ca inaugurarea Teatrului de Nord să aibă loc în campanie, dar fără crearea unui festival de teatru. Supusă la vot, propunerea nu a primit votul celor de la PSD şi ALDE.

Cuvântul a mai fost luat de consilierul PNL Adrian Albu, care l-a chestionat pe directorul Teatrului, Vasile Ţăranu, cu privire la cererile teatrului pentru racordurile electrice, după devizul înaintat de cei de la Electrica şi cererile suplimentare ale conducerii teatrului.

Într-un final proiectul în forma iniţială a fost supus la vot. Voturile „pentru” au fost acordate de consilierii PSD, iar restul consilierilor, respectiv cei de la UDMR, PNL şi ALDE s-au abţinut de la vot, astfel proiectul nefiind aprobat. Consiliera Marcela Papici a cerut să i se acorde dreptul de a da explicaţii pentru votul acordat, aceasta menţionând că este de acord cu inaugurarea şi festivalul, atâta timp cât nu se încalcă legislaţia ISU.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările