Trei medici stomatologi din Satu Mare au părăsit ţara doar în ultima lună. Impozitele pe clădiri,una din nemulţumiri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei medici stomatologi din Satu Mare au părăsit sistemul românesc în ultima lună şi alţii 14 au intrat în sistem în acest an. Birul fiscal prea mare este unul dintre motivele care stau la baza deciziei lor

Faptul că medicii români nu sunt respectaţi în România şi că aceştia au mult prea multe griji pe lângă cele profesionale,este un lucru ştiut de toată lumea, care, mai mult, este încontinuu demonstrat prin noi şi noi exemple. În judeţul Satu Mare, în rândul medicilor stomatologi s-au identificat trei noi astfel de cazuri doar în ultima lună. Trei persoane cu experienţă în domeniul stomatologic au ales să profeseze în ţări străine, nemulţumite de condiţiile din Satu Mare.

Una dintre nemulţumirile lor este reprezentată şi de impozitul mare pe clădirile nerezidenţiale, exact cabinetele lor medicale amenajate în apartamente de la parterul blocurilor. Despre acest subiect a discutat în cadrul unei conferinţe de presă preşedintele Colegiului Medicilor Stomatologi din Satu Mare, Cosmin Raţiu.

„Aceste spaţii se impozitează foarte foarte multe. E o chestie care din păcate pe noi ne-a afetat, a avutun impact financiar negativ în 2016. Am avut colegi care şi-au vândut afacerile şi au plecat în Franţa sau colegi care şi-au vândut afacerea şi au plecat în Ungaria, colegi care nu mai suportă aceste taxe şi impozite.”, afirmă Cosmin Raţiu.

Acest lucru se petrece în contextul în care în 2016 în Satu Mare indicele de impozitare pentru clădirile nerezidenţiale a fost de 1,5%, maximum posibil, în timp ce în municipiile reşedinţă de judeţ din judeţele învecinate, unde nivelul de trai este mai ridicat, cota de impozitare a fost menţinută la 0,2%. Cosmin Raţiu afirmă că pentru categoria pe care el o reprezintă, o cotă de impozitare pe care ar putea să o suporte ar fi de 0,4%.

„Am informaţii de la colegii noştri de la DITL, s-a realizat un surplus pe baza acestei majorări de peste 900.000 lei. Dar acest surplus nu este unul real, pentru că din peste 8000 de liberiprofesionişti s-a plătit doar 2600. Foarte mulţi nu au declarat. Noi am dorit să se reducă aceste taxe şi impozite, dar să crească mult mai mult numărul contribuabililor. Am făcut şi o simulare, în momentu în care toată lumea declară aceste paţii nerezidenţiale şi plăteşte taxele, banii care s-ar încasa ar fi mult mai mulţi, undeva la 1,5 milioane de lei”, afirmă Cosmin Raţiu.

Lumea medicală nu a cunoscut doar un exod, ci există şi deschidere spre acest domeniu, dovadă fiind cele 14 cabinete noi deschise în acest an. Mâhnirea conducerii colegiului este însă faptul că pleacă persoane cu experienţă şi intră în sistem persoane care au nevoie de timp şi practică pentru a ajunge la acel nivel.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite