Zestrea bunicii pe podiumurile de modă. Cum arată colecţia de haine inspirate din portul tradiţional maramureşan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Designerul Nicoleta Obiş şi-a inspirat prima colecţie din portul popular maramureşan. FOTO. Nicoleta Obiş facebook
Designerul Nicoleta Obiş şi-a inspirat prima colecţie din portul popular maramureşan. FOTO. Nicoleta Obiş facebook

Sătmăreanca Nicoleta Obiş s-a inspirat din portul popular şi a creat o colecţie unică, de o frumuseţe aparte, care dărâmă orice barieră a timpului, aducând în prezent o încărcătură de emoţii care se leagă strâns de vatra satului românesc.

Şi-a petrecut copilăria înconjurată de poveţele bunicilor care apreciau portul popular, purtând cu mare mândrie ia sau torcând lâna cu mare pricepere în iernile lungi de iarnă. A venit însă momentul când toate acestea amintiri frumoase legate de viaţa satului românesc în centrul căruia se aflau tradiţiile populare şi portul popular au inspirat-o să creeze una dintre cele mai frumoase colecţii care au ca şi tematică valorile, simbolurile şi tradiţiile din zona Maramureşului. "Maramur" a fost colecţia de debut a Nicoletei Obiş, care deşi nu s-a ocupat dintotdeauna de design vestimentar, are acum o afacere proprie şi visează ca în cel mai scurt timp să îşi deschidă un mic atelier unde să conceapă doar piese unicat, lucrate manual:

" Întotdeauna am avut această pasiune, dar viaţa mi-a rezervat o lungă perioadă de timp altceva, dar acum pot să spun că perioada respectivă a constituit-o o trambulină pentru ceea ce sunt acum. am locuit în bucureşti cinci ani de zile unde am căutat să profit de acest lucrur, am căutat toate cursurile posibile, să mă întîlnesc cu persoane importante în domeniu, să învâţ cât mai multe de la ele şi cred că asta m-a ajutat să fac pasul următor, în ideea de a construi o colecţie", povesteşte Nicoleta Obiş.  

Piesele vestimentare create de Nicoleta nu au apărut ca o revelaţie, a fost nevoie de multă muncă, de căutarea materialelor potrivite şi mai ales de răbdare pentru ca nici un element tradiţional să nu fie neglijat şi să poate fi readus în prezent păstrându-şi frumuseţea.  "Am vrut să scot în evidenţă ceea ce inseamna portul tradiţional maramuresan într-o zi de sărbătoare. Am mers în Săpânţa, în Vişeu, am vorbit cu oamenii de acolo, am studiat portul popular, Maramuresul fiind pentru mine, o bogata sursă de inspiratie , care mă uimeste prin explozia de culoare şi poftă de viaţă a localnicilor", povesteşte sătmăreanca. 

nicoleta

FOTO: Nicoleta alături de modele care i-au îmbrăcat creaţiile la Bucherest Fashion Week. sursa: Atelierele Ilbah/ facebook Nicoleta Obiş. 

Nicoleta spune că piesele vestimentare pot fi astfel uşor purtate în orce moment şi sunt uşor de asortat, fiind în acealşi timp la modă. " Am urmărit tradişionalismul, dar l-am aplicat pe tendinţe urban, în combinaţie cu albul cămăşilor, de exemplu, se pot asorta piesele cu mare lejeritate, pentru că albul neutralizează încărcătura coloristică", spune designerul. Colecţia mixează astfel ţesăturile făcute la războiul de ţesut, broderii manuale care poartă puternic amprenta artizanilor locali, cu piese clasice urbane, contemporane, cum ar fi camasa albă.

Planuri de viitor

Surprizele din partea designerului vestimentar originar care s-a stabilit la Satu Mare nu se vor opri aici, cel puţin asta prevăd cei care o cunosc pe Nicoleta ca o femeie puternică şi ambiţionasă care este dispusă să lupte pentru visul ei, acela de a avea un atelier propriu unde să facă doar piese unicat, creaţii care să fie la modă şi peste zeci de ani şi pe care doamnele să le lasă moştenire, mai ales că timpul a dovedit că trendurile revin mereu, semn că o haină a devenit mai mult decât un simplu material care să ascundă nuditatea, ci o piesă care reflectă cultura şi valorile unei generaţii sau simbolurile unei zone.

" Piesele din prima colecţie se pot lăsa moştenire, e multă trudă la şesătura loc, iar materialele sunt foarte bune. Poate pentru unii pare simplu, însă e foarte mult de muncă. Sunt zile în care doar cauţi, cercetezi, urmăreşte tendinţe, cauţi materiale, te gândeşti cum să accesorizezi ţinuta ca să fii în pas cu tendinţele, trebuie să vezi cine ar purta acele haine. Piesele pe care le-am făcut sunt foarte versatile, îţi permit să construieşti în jurul lor şi în funcţie de stil şi de starea pe care o ai", spune Nicoleta.

Vă mai recomandăm: 

Povestea celor 20 de elevi de la ţară pentru care „cool” înseamnă costumul popular şi dansurile tradiţionale româneşti

Meşterul popular care s-a apropiat de Dumnezeu cu... mărgele. Cum iau naştere icoanele cu mărgele, unice în ţară

Tânără care şi-a înfiinţat firmă ca să întoarcă copiii la coardă şi minge: „Vrem să le arătăm o altfel de copilărie“

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite