11 premiere în 2014, la Teatrul Naţional Radu Stanca

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu continuă seria spectacolelor montate de mari regizori români şi europeni printr-un program ce îşi propune să aducă până la finalul acestui an cel puţin încă 11 premiere.

Repertoriul Teatrului Naţional din Sibiu se conturează în acest an printr-un program ce îşi propune să promoveze excelenţa în artele spectacolului, printr-o agendă provocatoare cu spectacole dintre cele mai variate. Un prieten vechi al scenei de la Sibiu, regizorul Silviu Purcărete revine anul acesta cu o adaptare ce are la bază tragedia lui Sofocle. „Oedip Rege” este un proiect dramaturgic iniţiat în colaborare cu Hans Dietrich Schmidt, profesor la Folkwang Universität der Künste şi iniţiatorul proiectului RUHR 2010 – Capitală Culturală Europeană. Spectacolul regizat de Silviu Purcărete va avea premiera în cadrul celei de-a XXI-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, ce va avea loc anul acesta în perioada 6 – 15 iunie.

2014 marchează, de asemenea, debutul la Sibiu al unuia dintre cei mai provocatori regizori europeni ai momentului. Radu Afrim va veni în această toamnă la Sibiu pentru a monta două spectacole, atât la Secţia Română a Naţionalului Sibian, cât şi la Secţia Germană. Textele propuse pentru scenă sunt încă în lucru, iar detalii despre acest proiect vor fi disponibile în curând. 

Cu siguranţă că una dintre cele mai captivante producţii din acest an va fi adaptarea propusă de regizorul luxemburghez Charles Muller pentru „Marat/Sade”, o piesă revoluţionară de Peter Weiss, câştigătoare a premiului Tony pentru cea mai bună piesă în 1966. Spectacolul va avea premiera în luna septembrie, iar momentan proiectul se află în faza de planificare a distribuţiei. 

Cunoscut publicului sibian în mod special pentru regia spectacolelor „Electra” după Sofocle şi Euripide, „Eu, Rodin” de Patrick Roegiers şi „Trilogia Evreiască”, regizorul Mihai Măniuţiu revine la Sibiu cu spectacolul „Lecţia” după Eugen Ionesco. Repetiţiile vor începe vara aceasta, iar premiera spectacolului va avea loc cel mai probabil în deschiderea stagiunii 2014/2015. 

Anca Bradu va monta în acest an un text după Matei Vişniec. „De ce Hecuba” va avea premiera în ultima parte a acestui an şi este o coproducţie cu Centrul de Cercetări Avansate în Domeniul Artelor Spectacolelor ce reuneşte atât actori de la Teatrul Naţional din Sibiu, cât şi studenţi ai Departamentului de Artă Teatrală din cadrul Universităţii „Lucian Blaga” Sibiu. 

Proiectul „Teatrul Modern – Mijloace Multimedia” derulat în parteneriat cu Asociaţia Centrul Multimedia Teatru 74 continuă în acest an stagiul de practică oferit studenţilor sibieni de la Actorie. Cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, proiectul va marca în luna martie premiera unui nou spectacol multimedia la Studioul CAVAS, la care îşi vor aduce contribuţia regizorul şi actorul Bogdan Sărătean, scenograful Mihai Păcurar şi coregrafa Adriana Bârză. 

Secţia Germană a Teatrului Naţional din Sibiu continuă trilogia pieselor lui Esteve Soler. După ce Alexandru Dabija a montat aici piesa „Contra democraţiei”, vine rândul regizorului german Reinold Trischer să accepte provocarea pentru „Contra progresului”, ce îi reuneşte în distribuţie pe Johanna Adam, Daniel Bucher, Wolfgang Kandler, Daniel Plier şi Dorin Pitariu. Premiera spectacolului va avea loc pe data de 10 februarie. 

Tot la Secţia Germană vor monta în acest an regizorii Şerban Puiu, Gavriil Pinte şi Rafael Kohn. Cunoscut pentru tehnica impecabilă în montarea unei comedii, Şerban Puiu propune vorbitorilor de limbă germană o adaptare după Dave Freeman cu titlul „Un pat plin de oaspeţi”, o farsă cu răsturnări de situaţie dintre cele mai neaşteptate. Premiera spectacolului va avea loc în luna mai. Gavriil Pinte se va reîntâlni cu actorii Secţiei Germane în toamna acestui an pentru a reda ultimii ani din viaţa lui Wolfgang Amadeus Mozart într-o montare după piesa „Amadeus” de Peter Shaffer, ce îmbină ficţiunea cu datele istorice. Rafael Kohn se va afla, în schimb, pentru prima dată la Sibiu, iar proiectul acestuia este o producţie după „Moartea şi diavolul” de Frank Wedekind, cu premiera în luna decembrie.

Vă mai recomandăm: 

Udatul Ionilor de la Tălmăcel, tradiţie unică în România

Ionii şi Ioanele din localitatea sibiană Tălmăcel au fost luaţi pe sus şi udaţi în apa rece ca gheaţa a râului din localitate. Obiceiul are mai bine de 100 de ani şi este unic în ţară.

VIDEO A apărut videoclipul filmat la Sibiu de starul indian Salman Khan. Imagini superbe din centrul vechi al Sibiului si din muzeul Astra

Videoclipul care promovează coloana sonoră a peliculei Jay Ho este filmat aproape în întregime la Sibiu, unde starul indian şi echipa sa au fost timp de câteva zile, în luna noiembrie a acestui an.

FOTO VIDEO Alexandra Stan, revenire spectaculoasă pe scenă după ce a fost bătută de fostul impresar

La primul concert susţinut după ce a fost lovită de fostul ei impresar, artista a făcut un show desăvârşit, acompaniată de zeci de dansatori.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite