13 agenţi de Rutieră, reţinuţi în dosarul corupţiei de amploare: mită pentru echipa de fotbal a Poliţiei Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Agenţi de poliţie rutieră din Sibiu Foto Facebook Poliţia Sibiu
Agenţi de poliţie rutieră din Sibiu Foto Facebook Poliţia Sibiu

13 poliţişti au fost reţinuţi în urma celui mai amplu scandal de corupţie care a zguduit în ultimii ani Poliţia Sibiu. Alţi doi sunt internaţi.

În urma unor ample percheziţii demarate miercuri, 19 mai, au ieşit la iveală detaliile unui caz fără precedent de corupţie din istoria recentă a Poliţiei Sibiu. Un caz care vizează nu mai puţin de 25 de agenţi şi peste 100 de şoferi contravenienţi. 

Tot miercuri au fost puse în aplicare 33 de mandate de aducere, iar în urma unor audieri maraton, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu au decis reţinerea a 13 dintre cei 25 de poliţişti  suspectaţi de luare de mită şi alte infracţiuni de corupţie.

Presa locală a publicat şi numele acestora: Ciurea F., Voicu A., Paul D., Mandan P., Bălănoiu I. D., Pantar D. I., Raţiu R., Arcaş N., Cruciat M., Vasile Ioana, Natea C., Cătăneţ SÂrbu O. şi Opriş H. V..

Prim - procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu a menţionat că în afara celor 13 poliţişti reţinuţi, alţi doi sunt în spital: „Mai sunt două persoane care se află internate în spital din motive pe care nu le cunosc şi nu le pot comenta. Rămâne de văzut mai departe, după noi audieri, din cei 13 pentru câţi vom face propunere de arestare preventivă. E posibil chiar pentru toţi, dar nu pot să vă spun acum”, a declarat şeful Parchetului Ion Veştemean, pentru publicaţia „Turnul Sfatului”.

Reamintim că există, până în acest moment, 169 de capete de acuzare, dintre care 115 pentru luare de mită şi 54 de infracţiuni de abuz în serviciu. Poliţiştii sunt acuzaţi că în loc să-şi îndeplinească atribuţiunile de serviciu - să sesizeze şi sancţioneze abaterile la regimul rutier - au preferat mita sub diverse forme, ca să închidă ochii la diverse contravenţii sau infracţiuni. O parte dintre amenzi se transformau în sponsorizări către echipa de fotbal a Poliţiei Sibiu, din care făceau parte şi agenţii de poliţie, iar altă parte mergea, sub diverse forme, chiar în buzunarele agenţilor de poliţie din cadrul Biroului Drumuri Naţionale şi Europene. 

În loc să dea amenzi sau chiar să suspende permise de conducere, aceştia falsificau procesele verbale de contravenţie, fie menţionând alte abateri, mult mai uşoare, fie semnând chiar în locul şi în lipsa şoferilor, după cum aveau să constatate ulterior anchetatorii. Faptele au fost comise din 2019 încoace, iar povestea a ieşit la iveală în urma unui denunţ, implicit a unei sesizări din oficiu. 

În urmă cu doi ani s-a deschis un dosar penal in rem, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu (192/P/2019), pentru omisiunea sesizării, abuz în serviciu, dare de mită şi luare de mită, favorizarea făptuitorului, înşelăciune şi fals în declaraţii, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia de agent de poliţie, evaziune fiscală. Anul acesta, pe data de 18 mai, s-a început urmărirea penală a suspecţilor, fiind demarate percheziţiile domiciliare, aducerea suspecţilor la audieri şi confiscarea unor obiecte considerate probe la dosar.

Acelaşi prim - procuror a mai recunoscut, într-o conferinţă de presă de miercuri, 19 mai, că mita era negociabilă, variind între 50 şi 500 de lei. Agentul de poliţie se comporta normal până afla detalii despre şofer, legate de locul de muncă, de posibilităţile financiare ale acestuia etc. Apoi îl constrângea pe şofer, propunându-i schimbarea încadrării contravenţiei fie prin reducerea sancţiunii, fie în anumite cazuri chiar prin renunţarea la aceasta în schimbul unor sume de bani sau alte folose. 

„Unele din sume erau reţinute, chiar de către agenţi, personal, se duceau în buzunarul agenţilor de poliţie, iar altele ca sponsorizări. Exista chiar o târguială între agent şi contravenient, de genul: „Amenda ar fi 1200 de lei. Câte pavaje mi-ai putea pune în suma asta?”. Sau: „Ai un restaurant, câte mese aş putea să iau cu colegul meu la tine la restaurant?”, a mai mărturisit prim-procurorul Ion Veştemean.

Vă mai recomandăm şi:

25 de agenţi, suspecţi într-un amplu dosar de corupţie. În loc de amenzi, sponsorizări la echipa de fotbal a Poliţiei Sibiu VIDEO

Tatăl Emanuelei, fetiţa muşcată de un maidanez la Mediaş: „Copila mea arăta ca după război”

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite