327,8 kilometri pe jos. Un primar pleacă înspre Capitală pentru că îi intră localitatea în faliment

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul Tudor Mihalache a calculat că cei 327,8 km de mers pe jos pânâ în Bucureşti îi va parcurge în opt zile FOTO Silvana Armat
Primarul Tudor Mihalache a calculat că cei 327,8 km de mers pe jos pânâ în Bucureşti îi va parcurge în opt zile FOTO Silvana Armat

Deoarece Guvernul nici nu alocă bani pentru finalizarea proiectului de apă şi canalizare, dar nici nu permite preluarea acestuia de către administraţia locală, un oraş de 5.000 de locuitori este aproape de faliment, din cauza datoriilor acumulate. În semn de protest, primarul va porni, pe jos, în pelerinaj.

Din prima zi a săptămânii viitoare, Tudor Mihalache, primarul oraşului Copşa Mică, din judeţul Sibiu, va porni într-o călătorie de opt zile, în care va parcurge pe jos 327,8 km, până la Bucureşti. Traseul care va include Sibiu, Curtea de Argeş şi Piteşti a fost stabilit în detaliu şi a fost parcurs, până acum, de zeci de ori de primar, dar cu maşina. „Acum voi face din nou acest drum, dar nu cu maşina sau cu trenul, ci pe jos, într-un pelerinaj pentru ca autorităţile să ne permită să avem o viaţă normală“, anunţă Tudor Mihalache.

Pe parcursul celor opt zile, primarul oraşului fără apă potabilă şi-a planificat şi trei conferinţe de presă, în care să vorbească despre problemele care l-au determinat să apeleze la acest gest. „Am fost de multe ori în Capitală pentru a încerca să rezolv problema Apei. Mii de kilometri degeaba, pentru că guvernele noastre n-au înţeles cât de importantă este apa potabilă în secolul XXI, mai ales când trăim într-o comunitate europeană. Oricine poate înţelege dacă e ceva imposibil, dar nu este.  Este frustrant să trăieşti cu senzaţia că guvernele şi structurile sale depun eforturi tocmai pentru a împiedica normalul“, mai spune primarul liberal care conduce oraşul de 12 ani.

sigla dreptul la apa foto facebook

Primarul din Copşa Mică şi-a făcut şi o siglă pentru pelerinajul său

Pentru cei interesaţi, primarul a creat şi o pagină de Facebook dedicată „pelerinajului“ său, pe care l-a denumit „Dreptul la apă – dreptul la viaţă”. Ajuns în Bucureşti în ziua de 29 septembrie, Tudor Mihalache intenţionează să intre în audienţă la preşedintele României, luni, 2 octombrie. În ziua următoare, speră să fie primit şi de către premier, dar şi de ministrul Mediului.

Istoria falimentului

În vara acestui an, „Adevărul“ a publicat un material despre situaţia în care a ajuns oraşul fără apă potabilă, situat pe marginea râului Târnava Mare. Noi reţele de apă şi canalizare ar fi trebuit să apară în Copşa Mică, după ce Ministerului Mediului a demarat un proiect de 20 de milioane de euro, pentru acest oraş. Finanţarea lucrărilor, însă, a fost oprită fără explicaţii la finele lui 2009. Ulterior, constructorii au dat în judecată beneficiarul lucrării, adică administraţia oraşului Copşa Mică, iar daunele cerute în instanţă – aproape opt milioane de lei – aproape că depăşesc bugetul anual al primăriei din localitate: instanţele nu au acceptat, până acum, ca Ministerul Mediului, prin intermediu căruia Guvernul s-a angajat să aloce resursele necesare, să fie obligat să achite datoriile acumulate prin oprirea finanţării.

O apă ”care pute”

Problemele nu se opresc aici. „În momentul acesta, oraşul Copşa Mică cumpără apă brută dintr-o sursă care aparţine tot ministerului, iar preţul este cel impus de lege: 50 de lei pentru 1000 de metri cubi. Mai mult, administratorul acelui baraj (ABA Mureş) doreşte să impună un tarif de 6 ori mai mare pentru nişte servicii pe care nu le prestează: pentru o apă brută neconformă (care pute). Barajul nu este întreţinut şi sursa de apă nu este în zona de protecţie“, mai arată primarul Tudor Mihalache. Care mai arată şi faptul că, din cauza nefinalizării staţiei de epurare prevăzută în proiectul din 2006, localitatea este amendată lunar de acelaşi Minister al Mediului. „Ca totul să fie perfect pentru autorităţi, e posibil să pierdem în instanţă cu ABA Mures! Şi să avem şi cea mai scumpă apă nepotabilă din România. Apoi plătim datorii pe care nu le-am făcut noi, plătim deversări pentru că nu am finalizat proiectul şi … cumpărăm cea mai scumpă apă!“, mai declară Tudor Mihalache.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite