Şoferiţele din Sibiu beau mult înainte să urce la volan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

Deşi numărul dosarelor penale întocmite de poliţiştii sibieni unor femei pentru alcool la volan este mic, alcoolemiile înregistrate au valori mari. A doua alcoolemie înregistrată la nivelul judeţului Sibiu, în acest an, respectiv 3 la mie, a fost la o femeie de 41 de ani. În luna august, aceasta a fost implicată într-o tamponare, pe strada Mitropoliei.

Citiţi şi:

Şoferul care a agresat doi poliţişti clujeni a fost prins la Sibiu

Şi-a alimentat maşina fără să plătească şi a condus-o fără permis

Se spune despre femei că sunt mult mai atente şi mai „cuminţi” la volan decât conducătorii auto bărbaţi. Statisticile poliţiştilor rutieri de la Sibiu infirmă însă în parte această teorie. Deşi femeile care s-au ales cu dosare penale pentru alcool la volan sunt puţine, acestea au avut, toate, alcoolemii mari.

„Deşi numărul de dosare penale întocmite pentru infracţiunea de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care prezintă o alcoolemie peste limita legală este mai mare în situaţia conducătorilor auto bărbaţi, aspect care conduce la concluzia că femeile respectă mai mult normele rutiere, mai ales în această privinţă, în cursul anului 2011 au fost înregistrate valori ale alcoolemiei foarte mari şi în situaţia unor femei care au condus după ce au consumat băuturi alcoolice”, explică inspectorul Bogdan Maxim, şeful Biroului Drumuri Naţionale şi Europene din cadrul Serviciului Rutier Sibiu.

Femeie cu 3 la mie alcoolemie

Recordul îl deţine o şoferiţă de 41 de ani, care în luna august a fost implicată într-o tamponare, în municipiul Sibiu. În urma analizelor făcute pe probele de sânge a rezultat o alcoolemie de 3 la mie, a doua din acest an la nivelul judeţului Sibiu, fiind depăşită doar de un conducător auto bărbat, cu o alcoolemie de 3,20.

Medicii spun că, la această valoare a alcoolemie, femeia ar fi putut cu uşurinţă să fie în comă alcoolică. „După 2,5 la mie o persoană poate intra oricând în comă alcoolică. La alcoolemii mari, apar tulburări de memorie, de vorbire, de echilibru, dezorientare temporo-spaţială”, explică medicul Constantin Roşca, şeful Unităţii Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu. Medicul spune că organismul suportă la fel alcoolul şi în cazul femeilor şi al bărbaţilor, neputându-se vorbi despre o sensibilitate mai mare în cazul doamnelor. Totul depinde de cât de „antrenat” la băutură este organismul persoanei în cauză.

Alături de şoferiţa de pe strada Mitropoliei, alte 5 femei s-au ales de la începutul anului cu dosare penale pentru alcool la volan, cu alcoolemii cuprinse între 0,9 şi 1,40.

Bărbaţii sunt nervoşi, femeile se simt jenate

Poliţiştii spun că, spre deosebire de bărbaţi, care tind să fie agresivi atunci când sunt prinşi băuţi la volan, femeile regretă că au condus după ce au consumat alcool. „Dacă bărbaţii tind să aibă o atitudine mai agresivă referitor la consecinţele care decurg din abaterea săvârşită, femeile care sunt găsite sub influenţa alcoolului, marea lor majoritate, regretă situaţia şi au sentimentul că se află într-o situaţie jenantă”, adaugă inspectorul Bogdan Maxim.

De la începutul acestui an, poliţiştii rutieri sibieni au reţinut 400 de permise unor şoferi care s-au urcat băuţi la volan, cifră care reprezintă 13 la sută din totalul permiselor reţinute anul acesta în judeţul Sibiu. Poliţiştii spun că alcoolul la volan nu reprezintă o cauză principală generatoare de accidente, dar contribuie, coroborat cu alte abateri, la producerea de evenimente rutiere.


Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite