Articol amplu în The Guardian despre mişcarea „Vă vedem de la Sibiu“. Ce scriu jurnaliştii britanici despre protestul care a împlinit 500 de zile consecutive

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Sibienii protestează zilnic împotriva guvernului PSD. FOTO: Vă vedem din Sibiu
FOTO: Sibienii protestează zilnic împotriva guvernului PSD. FOTO: Vă vedem din Sibiu

Membrii organizaţiei civice „Vă Vedem din Sibiu” au organizat în fiecare dintre ultimele 500 de zile câte un protest împotriva alianţei aflate la guvernare în România.

Jurnaliştii de la The Guardian au dedicat un articol amplu organizaţiei „Vă vedem din Sibiu”. „Pentru mai mult de 500 de zile, în zăpadă, ploaie sau sub soarele fierbintele, un grup de localnici a organizat un protest tăcut în centrul oraşului. Întotdeauna în acelaşi loc, în faţa sediului Partidului Social-Democrat (PSD), aflat la guvernare, care este implicat în scandaluri de corupţie şi care a fost acuzat de Bruxelles că nu respectă valorile democratice”, scriu britanicii.

Printre cei cu care au stat de vorbă jurnaliştii de la The Guardian se numără Ciprian Ciocan. În vârstă de 30 de ani, Ciocan este unul dintre fondatorii „Vă vedem din Sibiu”. El a sintetizat mesajul pe care organizaţia sibiană l-a transmis în ultimele 500 de zile conducerii PSD. 

„Ştim ce faceţi şi vă urmărim fiecare mişcare. Suntem aici pentru a apăra statul de drept”, susţine Ciocan. Acesta a mai explicat că  protestele organizate de grupul „Vă vedem în Sibiu” au început la 11 decembrie 2017, atunci când guvernul a încercat să revizuiască sistemul judiciar pentru a-şi asigura controlul asupra judecătorilor şi a Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Sibiul, primul înaintea Bucureştiului şi a Clujului

Bianca Toma, membru al Centrului Român pentru Politici Europene, o organizaţie care susţine grupul, le-a spus britanicilor că acest tip de protest este neobişnuit pentru un oraş de dimensiunile Sibiului. „Ei  (n.r.- Vă vedem din Sibiu) au fost primul grup local şi ceea ce au făcut cu protestul lor este impresionant, mai ales că, de obicei, Bucureştiul sau alte oraşe mari precum Clujul sunt cele care reacţionează primele la ceea ce se întâmplă", a arătat Toma.

Diana Manta are 37 de ani, este membru „Vă vedem din Sibiu” şi lucrează şi este nelipsită de la proteste. Pauza mea de prânz este aici", le-a spus ea jurnaliştilor britanici, explicţndu-le motivele pentru care iese în stradă: „Fac acest lucru pentru că sunt împotriva corupţiei, sunt împotriva politicienilor care conduc în prezent România şi pentru că văd cum corupţia ne afectează vieţile. Nu avem spitale din cauza corupţiei, nu avem şcolile decente pentru copiii noştri, nu avem drumuri."

De multe ori, Manta este însoţită de fiica sa în vârstă de opt ani. „Eu aveam şapte ani când a luat sfârşit aici comunismul. Acum vreau ca ea să crească într-o atmosferă în care să fie liberă să facă ceea ce-şi doreşte”, a adăugat Manta.

Viorica Dăncilă nu i-a convins în totalitate pe europeni

The Guardian aminteşte şi că Summitul Consiliului European din prima jumătate a anului a avut loc la Sibiu şi că reuniunea a fost prezidată de preşedintele Klaus Iohannis, fost primar al acestui oraş. De altfel, Comisia Europeană a avertizat de curând că ar putea declanşa o procedură împotriva României, din cauza modificărilor aduse justiţiei.

Asta după ce experţii Comisiei de la Veneţia au avertizat că schimbările ar „afecta grav eficacitatea sistemului de justiţie penală din România” în lupta împotriva criminalităţii, dar şi a corupţiei. Britanicii mai menţionează şi că, sub presiunea Uniunii Europene şi în urma rezultatelor referendumului din luna mai, PSD a renunţat la unele dintre cele mai controversate măsuri. Însă deşi Comisia Europeană a salutat schimbarea politicii anunţată de premierul Viorica Dăncilă, care a fost lăudată pentru „abordarea sa europeană", oficialii de la Bruxelles nu au fost convinşi în totalitate că angajamentele sale vor fi puse în aplicare.

Un motiv în plus pentru Bianca Toma şi pentru liderii „Vă vedem în Sibiu” să declare lupta pentru statul de drept nu s-a încheiat. „Nu vrem să trăim într-o ţară în care oamenii corupţi ne conduc şi ne ţin ţara în mizerie", a punctat Paula Dörr, o adolescentă în vârstă de 13 ani, care a participat la proteste alături de tatăl ei. 

Şi pentru că oamenii nu mai au încredere în autorităţi, protestatarii intenţionează să se întoarcă şi mâine, concluzionează jurnaliştii britanici.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite