Sibiu

articolul anterior articolul urmator

Băsescu, despre unirea Românei cu Moldova: „Probleme avem cu Parlamentul de la Chişinău, românii vor în proporţie de 80% unirea“

18
9 Apr 2016 14:39:33
Autor: Ramona Găină
Traian Basescu FOTO Eduard Enea
Traian Basescu FOTO Eduard Enea

Prezent sâmbătă, la Sibiu, fostul preşedinte Traian Băsescu nu a ratat ocazia de a vorbi din nou despre unul dintre subiectele sale preferate, şi anume unirea României cu Republica Moldova.

Băsescu a vorbit despre acest lucru în discursul rostit cu ocazia lansării candidaţilor PMP de la Sibiu. “Suntem singurul partid care ne-am asumat ca obiectiv politic de ţară după integrarea în NATO, după integrarea în Uniunea Europeană, suntem singurul partid care ne-am asumat un al treilea obiectiv şi anume unirea României cu Republica Moldova. Este un obiectiv sensibil, este un obiectiv posibil atâta timp cât oamenii politici au curaj să vorbească despre el.
 
Vă asigur că timp de 10 ani am deschis subiectul în întâlniri cu cei mai importanţi oameni politici ai lumii, inclusiv cu un şef al Federaţiei Ruse, unul din cei doi care s-au perindat în mandatele mele, a fost Medvedev şi Putin. Vă asigur că nimeni nu spune nu, din varii motive, dar cel mai important este că e o aspiraţie legitimă şi de aceea nu poate fi refuzată României daor pentru că cineva nu vrea. Este însă obligatoriu ca acest deziderat să se realizeze conform actului de la Helsinki din 1975, adică prin voinţa părţilor, este articolul 1 din actul de la Helsinki din 1975 care ne spune cum se pot modifica frontierele în Europa: numai prin voinţa părţilor şi un stat care a aplicat articolul 1 al actului de la Helsinki este Germania, care s-a reunificat în baza acestui articol. 
 
Pe cei pe care îi vedeţi pe la televizor spunând «Nu se poate, nu vor ruşii, nu vor francezii, nu vor americanii» sunt oameni care nu ştiu. Vă asigur că dacă în Parlamentul de la Bucureşti şi în Parlamentul de la Chişinău s-ar vota Unirea ea ar devei o realitate. Probleme avem cu Parlamentul de la Chişinău, pentru că românii vor în proporţie de 80 la sută unirea. La Chişinău lucrurile merg mai greu, dar timpul curge în favoarea acestui process care trebuie să aibă loc.
 
Îmi aduc aminte în 2005, pe un studiu făcut special de noi, 3% din cetăţenii Republicii Moldova doreau unirea. Pe un studiu din 2013 28% din cetăţenii Republicii Moldova doreau unirea. De ce? Pentru că între timp noi am mărit numărul de burse de la 100 la 5000 pentru tinerii din Republica Moldova, am făcut o legislaţie specială pentru obţinerea cetăţeniei române şi 500.000 de cetăţeni ai Republicii Moldova sunt cetăţeni români, pentru că au fost sprijiniţi în toate ocaziile şi politic şi financiar de Bucureşti.
 
Lucrurile evoluează, sunt optimist, pe termen mediu şi în stânga Prutului va fi o majoritate unionistă. Acum este generaţia tânără, în proporţie de aproape 100% unionistă, şi asta îmi dă speranţe că această generaţie va face unirea, sunt foştii studenţi din universităţile româneşti, noi avem 20.000 de copii din Republica Moldova în fiecare an în universităţile noastre. Lucrurile sunt în progres iar acest obiectiv nu este o iluzie, noi trebuie însă să-l transformăm într-o realitate”, a spus Băsescu. 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

18 Comentarii

gigione
9.04.2016, 15:22:48

Mai taie nene, mai taie!

-4 (8 voturi)
Un Cititor
9.04.2016, 16:03:50

gigione, Basescu a fost, si a ramas un om cu inima, pentru care patriotismul nu are egal. A facut foarte mult bine cetatenilor din Republica Moldova deschizand usa pentru a primi cetatenia romana, respectiv pentru studentii din Republica Moldova care studiaza in Romania la buget. Am avut coleg in facultate din RM, si imi dau seama ca daca lipseau oportunitatile sus indicate, acel coleg ramanea in RM, cu un viitor inchis. Acum este un inginer in informatica, lucreaza in Romania pentru un salar respectabil si este tratat ca un cetatean roman de catre colegii sai. Cetatenii din RM care inteleg realitatea actuala, nu au cum sa nu spuna NU unirii, iar cei care inca traiesc in minciunile comunistilor rusi, cu fiecare an ce trece vor intelege ca Romania ar insemna un trai de 4 ori mai bun pentru ei in cativa ani.

+7 (7 voturi)
Alfa Omega
9.04.2016, 17:45:11

Unirea o face poporul nu parlamentul asa ca parlamentul lor este ca si al nostru ....pe dinafara !

+3 (3 voturi)
Adrian Foangă
9.04.2016, 15:56:16

Cred ca era dupa o noaptea grea, era "obosit" rau daca a spus astfeld e ineptii. Nici 50% dintre rumani nu-si doresc unirea cu moldova. Avem noi deja o zona plina de molodveni care nu stiu decat sa omoare, sa violeze, sa fure... nu mai vrem si altii.

-5 (9 voturi)
Andrei Tirighie
9.04.2016, 15:58:20

dacă parlamentul din rep. moldova va spune parlamentului româniei "măi băieți, am ratificat unirea, uite asta e harta cu rep. moldova, care acum e românia, să fie într-un ceas bun", ce facem noi, românia? daca ne întreabă lumea, noi ce zicem?

+1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (18)

Modifică Setările