Biblioteca Astra din Sibiu, loc de lansare în spaţiu: „Imaginaţi-vă că plecaţi pe Marte. Ce aţi lua cu voi?”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O sală de lectură a Bibliotecii Judeţene ASTRA din Sibiu a devenit un „spaţiu telescopic al cunoaşterii”. Aşa l-a numit artistul vizual Lia Perjovschi, care a lansat această instalaţie de artă cu scopul de a expune obiecte colecţionate din diverse locuri din lume.

„Imaginaţi-vă că plecaţi pe Marte - e posibil în câţiva ani. Ce aţi lua cu voi ca să vă simţiţi bine?”, i-a întrebat Lia Perjovschi pe primii vizitatori ai spaţiului său de cunoaştere, deschis marţi, 15 mai. Tot artista a adăugat: „Malraux (Andre Malraux, scriitor, ziarist şi om politic francez - n.a.) spunea de un muzeu imaginar pe care îl avem toţi în cap - o colecţie de cărţi, de idei din cărţi, de filme, de piese de teatru, de evenimente, de experienţe. Cam aşa ar arăta muzeul meu imaginar”.

Noua sală a Bibliotecii judeţene Astra de la Sibiu se află la ultimul etaj al instituţiei şi poate fi înţeles de fiecare în mod individual. Acesta poate fi considerat un muzeu, un spaţiu de lucru, pentru unii poate fi o aventură, pentru alţii - o enciclopedie 3D. Poate chiar o navă spaţială gata să decoleze, depinde cu ce gânduri şi cunoştinţe vine să-l viziteze.

Sala a fost împărţită în şapte departamente: cunoaştere azi, pământ, corp, cultură, artă, univers, ştiinţă. „Aveţi o desfăşurare de imagini, de texte, de obiecte - repere vizuale - puteţi căuta oriunde. E un spaţiu care va creşte”, a asigurat Lia Perjovschi. Într-adevăr, aici poate fi găsită colecţia de reviste IDEA, donată de Editura IDEA, iar în curând vor fi disponibile şi ediţiile „Decât O Revistă”. Autorii proiectului sunt acum în tratative cu Parkett, o revistă internaţională de artă contemporană care ar fi dispusă să doneze 64 de volume.

Imagine indisponibilă

Într-un colţ al spaţiului se evidenţiază şi o umbrelă agăţată. „O folosesc pentru ca să vorbim despre încălzirea globală. Tot ce putem face e să consumăm mai puţină energie pentru că şi asta poate ajuta. În 100-200 de ani trebuie să colaborăm ca să părăsim această planetă, pentru că noi nu vom face faţă”, a explicat autoarea proiectului. La departamentul Ştiinţă e ilustrat primul pas pe lună, iar la cel de „Cunoaştere azi” găsim şi un ghid de supravieţuire. „Nu vreau să pretind că e un muzeu al cunoaşterii, dar să zicem că e un bagaj al cunoştinţelor basic. Dalai Lama spunea că s-a retras din politică pentru că vrea să se pregătească de moarte. Nu cred că poţi trăi dacă nu ai un plan pentru azi, pentru mâine, pentru viaţă... Trăim într-un univers inteligent”, crede Lia Perjovschi. 

„Dacă veniţi să răsfoiţi revistele de artă şi vă ia somnul, puteţi să trageţi un somn pentru 5 minute. Am văzut asta în biblioteci peste tot şi invidiam acest lucru”, a adăugat Lia Perjovschi în timp ce prezenta spaţiul vizitatorilor. Tot aici este şi o colecţie de DVD-uri, respectiv un proiector la care se pot vedea diverse filme, acces la internet etc.

Proiectul este destinat oricărui doritor de cunoaştere. Autoarea acestuia, Lia Perjovschi, va desfăşura şi tururi ghidate, convenite din timp.

Lia Perjovschi are o carieră de peste 30 de ani în domeniul artelor vizuale, peste 500 de expoziţii şi evenimente. A expus la Centrul Pompidou Paris, Walker Art Center Mineapolis, Tate Modern Londra, Macba Barcelona, Moderna Galerija Ljubljana, Nasher Museum, Kunstmuseum Siegen, MUMOK Viena, NBK Berlin, Cabaret Voltare Zurich, documenta 13 Kassel şi multe alte instituţii de artă din toată lumea, scrie Agerpres. Lia Perjovschi mai este laureată a premiului Princess Margriet-European Cultural Foundation 2012.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite