Petiţie pentru Muzeul Brukenthal şi pentru cultura română. Peste 700 de persoane au semnat deja, după anunţul problemelor financiare cu care se confruntă muzeul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
muzeul brukenthal

O petiţie lansată pe Internet, pentru sprijinirea Muzeului Naţional Brukenthal şi a culturii Române, a strâns deja peste 700 de semnături. Petiţia a fost lansată după ce conducerea muzeului a făcut publice problemele financiare cu care se confruntă instituţia.

Petiţia este adresată Ministrului Culturii din România. guvernului român, preşedinţiei, membrilor comisiilor de cultură din Parlament şi “oricui se simte responsabil pentru soarta culturii române”. 

“Palatul Brukenthal (un complex de şase muzee) din Sibiu a trebuit să-şi închidă temporar porţile pentru public, din cauza lipsei de fonduri de la buget. Între timp, s-au primit banii necesari de la Ministerul Culturii, care îi vor permite să funcţioneze în continuare - dar cât timp pâna când situaţia se va repeta?

Sub-finanţarea culturii este cronică în România. Muzeul Brukenthal este sub-finanţat de cinci ani şi i s-a cerut în mod absurd să se auto-finanţeze. O instituţie culturală, mai ales una de talia Brukenthalului, NU ar trebui să se auto-finanţeze, mai ales că veniturile cerute au crescut în ultimii cinci ani. Bugetul destinat culturii în România este cel mai mic, şi totuşi, când e nevoie de tăieri, ele se fac de aici, mai mult decât din alte părţi. Legea managementului cultural este bună în sine, dar sistemul de contabilitate datează din anii şaizeci, iar mentalităţile şi atitudinea sunt staliniste.

Ruşinoasa situaţie recentă de la Brukenthal, si evacuarile muzeelor din alte parti din tara, in curs sau iminente, sunt legate de soarta în declin rapid a culturii române, care va continua în absenţa unei restructurări totale a sistemului învechit care persistă şi acum. Facem apel la o dezbatere publică despre soarta culturii române în secolul XXI, la care să participe Ministerul Culturii, muzeele, instituţiile culturale, ONG-urile, pentru a discuta despre adoptarea şi aplicarea legilor care să protejeze patrimoniul cultural şi a defini cursul reformelor atât de disperat necesare în acest domeniu vital pentru viitorul României. Trebuie să spargem zidul de tăcere şi indiferenţă. Trebuie să arătăm că ne pasă de cultură”, se arată în petiţie, care poate fi citită integral şi semnată AICI

Fără gaz şi cu economii la curent, din lipsă de fonduri

Situaţia de la Brukenthal a „explodat” în prima zi a lunii aprilie, când directorul instituţiei, Sabin Adrian Luca, a anunţat că instituţia opreşte alimentarea cu gaz şi face economii drastice la curent, din cauza subfinanţării. 

„Suntem obligaţi, ca să nu fim nici corupţi şi nici să nu stricăm echilibrele bugetare ale României, să luăm nişte măsuri. Şi sincer, nu e glumă că asta e viaţa. În birourile Muzeului Naţional Brukenthal va funcţiona câte un singur bec. Centralele au fost oprite de patru zile, chiar dacă legea are nişte reglementări ca trei zile consecutiv să fie o temperatură anume…Noi nu avem ce face pentru că deja suntem cu o gaură de plată de 150.000 de lei restanţe”, a declarat, pe 1 aprilie, Sabin Luca.

Tot atunci, a anunţat închiderea mai multor expoziţii, dar şi faptul că, la Muzeul de Vânătoare şi la Muzeul de Istorie a Farmaciei, vizitarea se va face doar la cerere, dacă această cerere există şi vine din partea grupurilor de minim 10 persoane.

„În toate celelalte sedii, şeful de secţie şi muzeograful de serviciu au obligaţia să umble prin expoziţii tot timplul şi, acolo unde nu este vizitator în sală, să stingă lumina. Măsurile au început de vineri şi trebuie să dau dreptate colegilor. Ne simţim ca la priveghi, în muzeu: e frig, e întuneric, dar poate că ne-am atins visurile…”, a mai spus Sabin Luca, pe 1 aprilie. 

O zi mai târziu, pe 2 aprilie, reprezentanţii Ministerului Culturii anunţau că bugetul muzeului sibian fusese suplimentat încă de la sfârşitul săptămânii anterioare, deci înainte ca Sabin Luca să anunţe public problemele de ordin financiar, lui Luca cerâindu-i-se demisia. 

Ulterior, acesta a spus că informarea oficială privind suplimentarea fondurilor a venit în după-amiaza zilei de 1 aprilie şi nu la sfârşitul săptămânii anterioare, aşa cum au anunţat cei de la minister.  

Luca a mai spus că măsurile luate pentru funcţionarea muzeului rămân în vigoare, chiar dacă suplimentarea a fost făcută.

“Banii pe care i-am primit ne ajută ca, împreună cu măsurile pe care le-am luat şi care rămân în vigoare, sunt anunţate pe site-ul instituţiei, să supravieţuim. Sunt buni aceşti bani în plus, e perioadă de criză şi nu puteam cere mai mult, dar sunt bani fără de care nici cu măsurile luate de noi nu aveam nicio şansă”, a mai declarat Sabin Luca.

Potrivit acestuia, expoziţiile închise rămân aşa până pe 18 mai, când toate se deschid odată cu Ziua Internaţională a Muzeelor şi începerea sezonului de vară. 

Sprijin din partea sibienilor

La o săptămână de la anunţul crizei financiare, Luca a ţinut să le mulţumească public celor care au cumpărat produse personalizate marca Brukenthal, ajutând astfel financiar instituţia. 

”Mai trebuie să mulţumesc unor oameni deosebiţi pe care i-am aflat în jurul meu şi al Muzeului Naţional Brukenthal, unii neştiuţi, alţii ştiuţi. De exemplu trebuie să mulţumesc patronului firmei de pază care apără acest muzeu, pentru că atunci când a văzut că nu îl pot plăti, a mers la bancă, a luat un credit şi a plătit paza. Este un gest de solidaritate incredibil. 

Trebuie să mulţumesc tuturor celor care au intrat în muzeu şi mai mult ca niciodată au făcut cumpărături şi am reuşit să ne plătim una din facturile de gaz foarte mare, 70 de mii de lei, pentru că ne-au crescut foarte mult încasările. Trebuie să mulţumesc celor care au accesat în număr foarte mare muzeul virtual, celor care au trimis mii de mesaje de solidaritate şi, unui sibian, care este mai bine să rămână anonim, care s-a oferit să-şi vândă colecţia privată de pictură şi să dea banii muzeului”, a declarat, pe 8 aprilie, Sabin Luca.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite