Sibiu

articolul anterior articolul urmator

Ce averi au poliţiştii arestaţi din Sibiu: casă de 500 de metri pătraţi, câştiguri din pariuri, maşini şi terenuri

18
22 May 2021 10:27:47
Autor: Daciana Mitrache
Sancţiuni mai uşoare în schimbul mitei transformată în sponsorizare sau alte foloase pentru agentul constatator de la şoferii care încălcau legislaţia Foto generică Arhiva Adevărul
Sancţiuni mai uşoare în schimbul mitei transformată în sponsorizare sau alte foloase pentru agentul constatator de la şoferii care încălcau legislaţia Foto generică Arhiva Adevărul

25 de poliţişti din Sibiu, de la Biroul Drumuri Naţionale şi Drumuri Europene, au intrat în 2019 în vizorul procurorilor pentru diverse acte de corupţie.

Timp de doi ani, agenţi de poliţie de la Rutieră Sibiu au fost filaţi, perioadă în care anchetatorii au adunat împotriva lor aproximativ 170 de capete de acuzare – cele mai multe – 115 - pentru luare de mită, iar restul pentru abuz în serviciu şi fals. 
 
Procurorii nu exclud însă ca activitatea infracţională a celor cercetaţi să fie mult mai intensă şi să se întindă pe o perioadă mult mai lungă de timp, decât s-a descoperit până acum. 
 
Cert este că pe baza probelor obţinute, pe parcursul celor doi ani de anchetă, s-a decis începerea urmăririi penale împotriva a 15 dintre agenţii de poliţie de la Sibiu, 13 fiind reţinuţi într-o primă etapă, iar ulterior, 10 arestaţi. Pentru ceilalţi cinci s-a decis controlul judiciar.
 
Din probatoriu reiese că poliţiştii implicaţi în cazul masiv de corupţie obişnuiau să „ierte” şoferii care încălcau legea şi care erau constrânşi ca, în locul unor amenzi mai mari, să sponsorizeze echipa de fotbal a Poliţiei Sibiu, ori să ofere bani sau alte foloase direct agentului / agenţilor constatator/i. În schimb, se alegeau cu pedepse mai uşoare, sau chiar scăpau de sancţiuni, ori cu permisul de conducere neluat.  
 
Analizând declaraţiile de avere ale celor 10 poliţişti arestaţi pot fi remarcate câteva aspecte. Astfel, se constată că majoritatea erau membri în diverse asociaţii sportive, aceleaşi sau culturale şi erau înscrişi în sindicatul poliţiştilor. Cu excepţia unuia singur, care probabil este nou angajat şi în cazul căruia nu a fost găsită nicio declaraţie de avere, şapte dintre ei deţin între una şi trei locuinţe – case şi / sau apartamente, unele cumpărate înainte de 2000, altele recent, chiar şi în ultimii doi – trei ani. Acelaşi lucru se poate remarca şi în cazul terenurilor. De asemenea, se poate constatat că unii dintre poliţişti şi-au achiziţionat două apartamente / garsoniere / case în acelaşi an ori la doi – trei ani distanţă. Unul dintre ei, deşi nu deţine o funcţie sau vreun grad superior şi chiar are o familie destul de numeroasă faţă de alţi colegi, în schimb este proprietarul unei case în suprafaţă de 500 mp
 
De asemenea, doi dintre poliţiştii acuzaţi de corupţie au declarat într-un singur an sume consistente obţinute la pariuri sportive care pleacă de la peste 7.500 de lei şi ajung la aproximativ 30.000 de lei
 
Există însă şi situaţii în care poliţiştii par să nu deţină nici o locuinţă, asta fie pentru că locuiesc cu chirie, fie proprietăţile nu sunt trecute pe numele lor, iar alţii au cel mult doar o garsonieră. 
 
Un alt lucru care atrage, în schimb, atenţia este faptul că niciunul dintre poliţiştii arestaţi nu deţine vreo maşină mai nouă de 2013, ca an de fabricaţie, ori de provenienţă românească: Audi, Chevrolet, Opel, Hyundai, Volkswagen fiind doar câteva din mărcile deţinute.
 

Vă recomandăm să mai citiţi:

 
10 poliţişti din Sibiu, arestaţi preventiv în amplul dosar de corupţie: mită pentru echipa de fotbal
 
13 agenţi de Rutieră, reţinuţi în dosarul corupţiei de amploare: mită pentru echipa de fotbal a Poliţiei Sibiu
 
25 de agenţi, suspecţi într-un amplu dosar de corupţie. În loc de amenzi, sponsorizări la echipa de fotbal a Poliţiei Sibiu VIDEO
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

18 Comentarii

Florin Pop
22.05.2021, 10:46:45

Acuma nu stiu daca articolul e scris pe baza rechizitoriului procurorilor sau de unde is datele, dar nu mi se pare nimic suspect ca nu au masini romanesti, 80% din romani au masini straine si deasemenea vechi. A ajuns din nou o crima sa ai lucruri din strainatate sau sa detii valuta? Apoi in privinta proprietatilor unii sunt suspecti ca au 3 case (aici suspiciunea pare justificata), altii sunt suspecti ca stau in chirie. Daca astfel e facut rechizitoriul sa nu ne miram ca in curand vor fi toti eliberati.

-1 (3 voturi)
Ionel Marcu
22.05.2021, 11:34:43

Florin cârcotașu`, ar trebui să apreciezi că au fost filați doi ani și cel puțin zece dintre ei arestați, e un semn de însănătoșire (lentă) a societății românești. Nu se întâmpla așa ceva acum 10-20-30 de ani. Fii sigur că Justiția nu i-a arestat pentru că au mașini străine iar trei case în câțiva ani nu-și puteau cumpăra din salariul lor de 4.000 sau 8.000 de lei, că nu sunt Dornean, Pivniceru sau Isarescu!

-6 (18 voturi)
Florescu Constantin
22.05.2021, 11:43:15

Ce fraieri. Pai ei nu stiu ca-n declaratii de avere au sotii casnice putrede de bogate iar ei sunt saraci lipiti pamantului? Uitati-va la toti bugetarii care isi depun declaratii de avere! Toti sunt saraci dar insurati cu neveste bogate cu multi bani si mosteniri uriase.

-3 (15 voturi)
Angel Martin
22.05.2021, 11:36:10

20 de ani sa mai ia mita tablagii si tot nu o sa aiba banii si averile magistratilor.

+8 (8 voturi)
G M
22.05.2021, 11:41:27

Se vor pensiona de tineri și vor avea pensie specială ”de serviciu”, adică de la corupție ? Se pare că ăsta le-a fost adevăratul serviciu.

-2 (18 voturi)

Vezi toate comentariile (18)

Modifică Setările