Ce haine sunt potrivite atunci când alergi. Diferenţele între produsele din bumbac, fibre sintetice şi lână

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este bine ştiut că hainele de zi cu zi nu sunt potrivite pentru activităţile în aer liber, fie că vorbim de drumeţii, jogging sau sală. Atunci când depunem efort fizic avem nevoie de o ţesătură care să absoarbă umiditatea din piele, să se usuce repede, să fie uşoară şi, preferabil, fără cusături.

Magazinele specializate pe materiale sportive oferă o varietate de echipamente, din materiale diferite.

Materialele sintetice – ce alegem

Considerate mai puţin prietenoase cu pielea, hainele pentru sport din materiale sintetice sunt preferate, pentru câteva calităţi importante, care nu se regăsesc în cazul articolelor din bumbac:

- în primul rând se usucă mult mai repede decât bumbacul şi elimină transpiraţia, acesta fiind de cele mai multe ori motivul principal pentru alegerea acestuia

- materialele sintetice sunt tratate pentru a fi rezistente la umezeală, dar şi vânt, respectiv dacă plouă sau devine mai rece (valabil în cazul distanţelor lungi, de peste 15 kilometri), pielea se va simţi confortabil

- nu se şifonează, la fel ca bumbacul, devenind astfel mai practice

- nu-şi pierd culoarea şi sunt mai durabile.

Aşadar, puteţi opta pentru materialele aşa-zis „tehnice”, care vă ajută să vă menţineţi uscaţi şi răcoroşi pe timp de vară, iar iarna – vor ţine de cald. Astfel puteţi alege materiale care să aibă în compoziţie nylon-ul, lycra sau coolmax. 

Nylonul este printre cele primele materiale complet sintetice, descoperit încă în anii 30 ai secolului trecut, dar între timp a fost îmbunătăţit, ca să devină mai plăcut la contactul cu pielea şi este folosit într-o varietate de echipamente sportive. 

Spandex, Lycra sau elastanul este o fibră sintetică cunoscută pentru elasticitatea sa excepţională, fiind inventată în 1958. Când a fost introdusă în 1962, a revoluţionat multe domenii ale industriei de îmbrăcăminte. Numele brand-urilor pentru spandex includ Lycra (fabricat de filiala Koch, Invista, anterior parte a DuPont) etc.

Datorită elasticităţii şi rezistenţei sale, spandexul a fost încorporat într-o gamă largă de articole de îmbrăcăminte, în special în articolele de îmbrăcăminte etanşe. Un avantaj al spandexului este forţa şi elasticitatea sa semnificativă şi capacitatea sa de a reveni la forma originală. Se usucă mai repede decât ţesăturile obişnuite. Se foloseşte la echipamentele pentru atletism, aerobic şi exerciţii fizice, pentru ciclism, costume de baie etc.

Şi Coolmax este o ţesătură special construită, creată dintr-un amestec de fibre de poliester. A fost proiectat pentru a ajuta pielea să respire mai bine în comparaţie cu fibrele naturale. A fost dezvoltat în 1986 şi este o marcă înregistrată.

Ţesătura CoolMax a fost concepută iniţial pentru îmbrăcăminte care ar putea fi folosită în timpul exerciţiilor fizice extreme, dar poate fi găsită acum într-o serie de alte articole de îmbrăcăminte şi diferite produse. Amestecat cu materiale cum ar fi Cotton, Spandex, Tencel şi Lână, ţesătura CoolMax poate fi combinată pentru a produce îmbrăcăminte pentru alpinism, îmbrăcăminte sportivă şi lenjerie de corp. 

Lână – de ce nu?

Utilitatea materialelor sintetice încă este disputată de cei care susţin că, fiind sintetice, aceste materii de fapt sunt periculoase pentru organism, căci micile particule ajung să fie inhalate şi, ajungând în plămâni, ar putea provoca boli cronice. În plus, nu toate sunt biodegradabile. 

Aşa au apărut, drept alternativă sănătoasă, echipamentele sportive din lână merinos. Nu vă gândiţi la acea structură dură, groasă care înghimpă pielea. Lâna merinos este cea mai fină lână fiind acceptată şi de pielea fină a bebeluşilor, fiind şi hipoalergenică. 

În România sunt produse articole de sport din lână merinos în proporţie de sută la sută, sau în combinaţie cu mătase, elastan etc. Producătorii dau asigurări că articolele sunt foarte confortabile, lâna merinos reglând temperatura corpului iarna şi vara, este rezistentă la foc, este antistatică şi asigură protecţie solară ridicată. Este moale în contact cu pielea, absoarbe umezeala şi poate fi purtată chiar şi săptămâni la rând, fără a dezvolta mirosuri neplăcute. Un argument în plus pentru cei cărora le pasă de planetă este că produsele din lână sunt biodegradabile. „Îngropată în sol pentru 9 luni lâna se degradează aproape complet faţă de fibrele sintetice care se descompun în 30-40 de ani”, dă asigurări unul dintre producători

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite