Ce se întâmplă în corpul uman în primele minute după ce un fumător renunţă la ţigări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Renunţarea la fumat este adesea considerată o tentativă sortită eşecului, din cauza dependenţei puternice de nicotină. Totuşi, reuşita este mai mult decât reală, datorită puterii corpului şi a creierului de a-şi reveni într-un timp record.

Ceea ce trebuie să ştie un fumător care vrea să treacă în categoria foştilor dependenţi este că renunţarea la fumat înseamnă ruperea ciclului de dependenţă şi, în esenţă, reconectarea creierului pentru a opri pofta de nicotină.

Pentru a avea succes, fumătorii care doresc să renunţe trebuie să aibă un plan pregătit din timp pentru a învinge poftele declanşatoare. 

Beneficiile renunţării la fumat sunt aproape instantanee; de îndată ce o persoană se opreşte de fumat corpul începe să se recupereze în următoarele moduri:

După 20 de minute

Scade ritmul bătăilor inimii. Tensiunea arterială scade, iar circulaţia sângelui începe să se îmbunătăţească.

După 12 ore

Ţigările conţin o mulţime de toxine cunoscute, inclusiv monoxidul de carbon, un gaz prezent în fumul de ţigară. Acest gaz poate fi dăunător sau fatal în doze mari şi împiedică intrarea oxigenului în plămâni şi sânge. Atunci când este inhalat în doze mari într-un timp scurt, sufocarea poate apărea din cauza lipsei de oxigen. După 12 ore de la ultima ţigară doza monoxidului de carbon în sânge scade şi ajunge la normal.

După 24 de ore

Fumatul creşte riscul de a dezvolta boală coronariană prin scăderea nivelului de colesterol bun, ceea ce face ca exerciţiile fizice sănătoase să fie mai greu de realizat. De asemenea, fumatul creşte tensiunea arterială şi riscul de formare a cheagurilor de sânge, ceea ce constituie un risc major de accident vascular cerebral. Astfel, în doar primele 24 de ore după ce aţi renunţat la fumat, tensiunea arterială începe să scadă, scăzând riscul bolilor cardiace de la hipertensiunea arterială indusă de fumat. În acest timp scurt, nivelul de oxigen va fi îmbunătăţit.

După 2 zile

Fumatul dăunează terminaţiilor nervoase responsabile de simţul mirosului şi gustului. În doar 2 zile după renunţare, veţi putea observa un miros sporit şi un gust mai viu, pe măsură ce aceşti nervi se vindecă.

După 3 zile

După trei zile, nivelurile de nicotină din corp sunt epuizate. Această epuizare iniţială poate duce la o stare de sevraj, astfel că aproximativ după 3 zile de la renunţare, majoritatea oamenilor vor experimenta o proastă stare de spirit şi iritabilitate, dureri de cap severe şi pofte, pe măsură de corpul îşi revine.

După 1 lună

În doar o lună funcţia pulmonară a unei persoane începe să se îmbunătăţească. Pe măsura ce plămânii se vindecă, veţi observa că tuşiţi mai puţin şi aveţi o capacitate 

După 9 luni

După nouă luni plămânii s-au vindecat în mod semnificativ. Acele structuri delicate, din interiorul plămânilor, cunoscute sub numele de cili, s-au recuperat după ce au avut de suferit atât de mult din cauza fumului de ţigară. Cilii au un rol foarte important, căci ajută la împingerea mucusului din plămâni şi la combaterea infecţiilor. Mulţi foşti fumători notează o scădere a frecvenţei infecţiilor pulmonare, deoarece cilii vindecaţi îşi pot îndeplini mai uşor funcţiile.

După 1 an

Riscul de a suferi de boli coronariene scade în jumătate. Acest risc va continua să scadă tot mai mult în anul care urmează.

După 5 ani

Scade şi riscul de a suferi un atac cerebral vascular.

După 10 ani

Riscul de a avea cancer la plămâni scade în jumătate, la fel ca şi cancerul la gură, gât, esofag, rinichi şi pancreas.

După 20 de ani

După 20 de ani, riscul de deces cauzat de fumat, incluzând atât afecţiuni pulmonare, cât şi cancer, scade la nivelul unei persoane care nu a fumat niciodată în viaţa lor. De asemenea, riscul de a dezvolta cancer pancreatic s-a redus la nivelul unei persoane care nu a fumat niciodată.

Sibiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite