Ce se întâmplă cu cel mai mare dosar de corupţie din Ardeal, cu prejudicii uriaşe: principalul urmărit penal umblă liber

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La trei ani de la începerea urmăririi penale, dosarul construit în jurul Primăriei Şelimbăr şi în care prejudiciile sunt estimate la 114 milioane de euro este departe de a se fi încheiat. Procurorii DNA cer expertize care prelungesc finalizarea rechizitoriului cu încă un an, în timp ce în Consiliul local Şelimbăr vin dezvoltatori imobiliari care îşi cer înapoi apartamentele pe care spun că au fost forţaţi să le doneze.

Deschis în martie 2014 de către procurorii DNA de la Alba Iulia, Dosarul Maricuţa a ajuns într-o etapă de expertizare topografică a zecilor de parcele de teren care fac obiectul acestui dosar. Aceste terenuri aflate la marginea Sibiului, valoroase din punct de vedere imobiliar, s-ar fi cuvenit retrocedate foştilor proprietari – majoritatea saşi emigraţi în Germania – anunţau procurorii DNA în urmă cu aproximativ un an şi jumătate. În cele din urmă, aceste terenuri cu suprafeţe de câteva zeci de hectare au ajuns, prin intermediari, la gruparea condusă de Daniel Maricuţa, fostul primar al Şelimbărului, şi Elena Scumpu, secretarul acestei instituţii. Iar de aici, terenurile au fost vândute dezvoltatorilor imobiliari la suprapreţ, fapt ce le permitea să ridice blocuri fără autorizaţie, după cum au descoperit procurorii. Cei care nu cumpărau terenurile indicate de grupare primeau ”interdicţie de construire pe zece ani” pe terenurile proprii.

Rechizitoriul nu va fi finalizat anul acesta

Expertiza topografică reprezintă un amplu demers, deoarece pentru realizarea acesteia sunt citaţi pentru a fi prezenţi la faţa locului şi proprietarii terenurilor vecine celor studiate, de exemplu. După finalizarea acestei expertize topografice, urmează cea de evaluare a valorilor acestor terenuri, atât la preţurile actuale, cât şi la cele din momentul tranzacţionării acestora de către gruparea cercetată de DNA. După finalizarea acestor expertize, avocaţii apărării se pregătesc să le conteste.

„În opinia mea, aceste expertize sunt făcute ca procurorii să îşi fundamenteze prejudiciu şi nu cred că vor fi finalizate mai devreme de octombrie – noiembrie. După care urmează obiecţiunile la expertize. Apoi, mai aşteptăm ca procurorii să renunţe la infracţiunile de abuz în serviciu, deci cu siguranţă dosarul nu va fi trimis în instanţă anul acesta“, arată pentru „Adevărul“ unul din avocaţii implicaţi în acest dosar.

Dispar din ”mitele” încasate de Maricuţa

Dosarul Maricuţa a devenit cunoscut opiniei publice după ce, în octombrie 2015, procurorii au descins la Primăria Şelimbăr şi la membrii grupării, de unde au ridicat numeroase acte. Unele din acestea vizează şi modul în care dezvoltatorii imobiliari care construiau pe teritoriul comunei Şelimbăr erau forţaţi să doneze o parte din locuinţele amenajate. Aceste locuinţe erau donate, în acte, Consiliului local Şelimbăr, dar nimeni nu a urmărit ce s-a întâmplat mai departe cu aceste locuinţe. 

„Investigaţiile efectuate în cauză au relevat şi faptul că, anterior anului 2013, persoanele care solicitau autorizaţii pentru construirea unui bloc de locuinţe erau obligate de către Maricuţa Ioan Daniel să cedeze cu titlu gratuit un număr de apartamente în favoarea primăriei Şelimbăr. În caz contrar li se spunea expres că nu vor primi autorizaţiile necesare”, se arată într-o ordonanţă de continuare a urmăririi penale întocmită de DNA Alba Iulia.

În respectiva ordonanţă, se fac referire la două astfel de apartamente pe care DNA le consideră mită luată de Maricuţa. Însă în afară de acestea, altele apar în spaţiul public prin faptul că în Consiliul local Şelimbăr apar cereri de renunţare la astfel de donaţii. O cerere a fost aprobată deja, un apartament fiind dat înapoi unui anume Liviu Roşca. Exemplul acestuia a determinat şi alţi dezvoltatori să îşi ceară înapoi apartamentele donate. Câte astfel de locuinţe au fost donate şi la cine au ajuns nu ştiu actualii aleşi din Şelimbăr.

”Nu avem o inventariere a acestor apartamente, nu ni s-a spus nimic despre acest subiect deoarece toţi răspund că nu au voie să vorbească fiind implicaţi în dosarul DNA. Din ce am înţeles neoficial e vorba de vreo 20 de apartamente pe care investitorii au fost obligaţi să le doneze Primăriei şi am mai auzit că, în ultima perioadă, aceste apartamente erau donate direct pe anumite persoane, alese dintre cumetrii şi prietenii“, arată pentru Adevărul unul dintre actualii consilieri locali ai comunei Şelimbăr.

image

Descinderile în Dosarul Maricuţa au avut loc în octombrie 2015

„Nu am donat de bunăvoie“

Şedinţa Consiliului local Şelimbăr de la finele lunii martie 2017 s-a încheiat în tensiune, după ce în faţa aleşilor a venit Lucian Pioară, în calitate de reprezentant al unui dezvoltator imobiliar care a ridicat şase blocuri de locuinţe pe teritoriul comunei Şelimbăr. Pioară a cerut iniţierea unui proiect de hotărâre prin care să îi fie date înapoi cele două apartamente pe care a fost forţat să le doneze în 2010. O parte din consilierii locali s-au opus unei astfel de iniţiative. „Acum, nu ni se pare corect. Când în mod expres şi voit, nu te obliga nimeni, te duci de bunăvoie (şi doneze – n.r.) şi după cinci-şase ani îţi aduci aminte că ai greşit, nu e bine şi vrei să îţi primeşti iară înapoi (apartamentele)“, a spus consilierul local Cornel Oană.
 

Doar că aceste apartamente nu au fost donate de bunăvoie, i-a replicat reprezentantul dezvoltatorului imobiliar. „Deci, toată lumea ştie. Noi eram chemaţi la primărie să ni se intabuleze construcţiile, trebuia să donăm un apartament. Asta ni se cerea, asta era, deci nu am făcut-o de bunăvoie, cum spune domnul. Că dacă o făceam de bunăvoie nu mă mai aflam astăzi aici, în faţa dumneavoastră“, a replicat Lucian Pioară. Acesta a declarat că apartamentele solicitate de el înapoi nu fac obiectul dosarului DNA, deoarece el nu s-a dus la DNA să reclame această situaţie. Potrivit actului de donaţie prezentat de Pioară, cele două apartamente aveau o valoare de 242.000 de lei.

„Pentru unii se poate, că sunt prietenii noştri”

Înregistrarea video a şedinţei Consiliului local Şelimbăr din 31 martie 2017, în care spiritele s-au încins ca urmare a noii cereri de revocare a donaţiilor, a fost editată. Episodul contrelor pe tema renunţării la donaţie nu apare în filmare, apare în schimb în procesul verbal al şedinţei. Documentul redă şi o discuţie între preşedintele de şedinţă, Doru Şandru, şi consilierul local Nicolae Mustaţă, urmărit penal în dosarul instrumentat de DNA. Acesta din urmă lasă de înţeles că nu este de acord cu noua cerere de renunţare la donaţie, deşi cu altele a fost de acord pentru că „aşa a vrut“. La aceste discuţii s-au abţinut să participe actualul primar Marius Grecu şi secretarul Primăriei, Elena Scumpu, arătând că şi ei fac parte din dosarul în discuţie.

Doru Şandru: Fiindcă noi am făcut revocare de donaţie, pentru unii se poate că sunt prietenii noştri şi pentru alţii, nu. Care au fost motivele care au stat la baza revocării celorlalte donaţii? Dacă tot de bunăvoie au venit şi au donat, de ce au cerut să le revoce? Sau de ce aţi ridicat mâna şi le-aţi revocat? Dl. Mustaţă: Aşa am vrut.  Dl. Şandru: Aşa aţi vrut? Şi acum nu mai vreţi. (…) Dl. Baciu: Stai un pic să fim mai informaţi, mă, ce te răsteşti aşa? Auzi, domnule preşedinte, nu ridica tonul că nu eşti inchizitor şi nici procuror. Eşti un preşedinte de şedinţă şi vorbeşte frumos.   Extras din procesul verbal al şedinţei Consiliului local Şelimbăr din 31 martie 2017

Principalul urmărit penal, liber

Din cele 19 persoane urmărite penal în Dosarul Maricuţa, singurul împotriva căruia nu mai este instituită nicio măsură preventivă este tocmai fostul primar Daniel Maricuţa. Anul trecut, procurorii DNA au uitat că măsura controlului judiciar instituită pe numele acestuia expira pe 20 iulie 2016 şi au prelungit-o abia în 22 iulie. Avocaţii lui Maricuţa au contestat această prelungire, iar judecătorii au anulat menţinerea controlului judiciar.
 

„Ce dreptate să mai avem încredere că se poate face? Aici nu e numai Maricuţa, aici sunt numeroşi alţi poliţişti, procurori şi judecători despre care se spune că au beneficiat de terenuri valoroase din partea fostului primar. Care nu vor să îl lase pe Maricuţa să păţească ceva“, declară unul dintre şelimbărenii interesaţi de mersul lucrurilor în acest dosar. 
 

Între prejudiciile evaluate la 114 milioane de euro, conform unui comunicat emis de DNA la finele lui 2015, se numără nu doar terenuri, ci şi o presupusă mită care a constat în 60 de apartamente primite prin intermediari de fostul primar pentru a permite construirea unui ansamblu rezidenţial cu 17 etaje şi peste 500 de locuinţe.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite