Sibiu

articolul anterior articolul urmator

Ce trebuie să facem ca să ne meargă bine? Superstiţii de Rusalii

6
22 Jun 2013 09:04:19
Autor: Ramona Găină
Rusaliile reprezinta pogorarea Duhului Sfant - FOTO Arhiva Adevărul
Rusaliile reprezinta pogorarea Duhului Sfant - FOTO Arhiva Adevărul

Creştinii ortodocşi sărbătoresc, pe 23 iunie, Rusaliile sau pogorârea Sfântului Duh, sărbătoare prăznuită întotdeuna duminica, la 50 de zile după Paşti.

 
De Rusalii, este comemorată coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Isus din Nazaret. Vechile credinţe populare spun că trebuie să respectăm o serie de obiceiuri în această perioadă pentru a ne merge bine, potrivit www.muzeulastra.ro.
 
Superstiţii în Sâmbăta Rusaliilor
 
Se spune că, dacă plouă în sâmbăta Rusaliilor, va fi un an mănos. Tot în această zi, se buciumă pentru a se aduna ploile de vară. Sărbătoarea se ţine până la amiază, apoi se lucrează dar nu se toarce, nu se mătură, nu se dă gunoiul afară. În această zi se ung uşile şi ferestrele cu usturoi şi leuştean ca apărare de duhuri, se dau de pomană pentru morţi plăcinte, păsat de porumb, lapte, ceapă, usturoi verde, cireşe apă, în vase noi, împodobite cu flori, se împodobesc uşile şi casele cu crengi de tei, care vor fi bune de leac. Tot în Sâmbăta Rusaliilor, se duc crenguţe cu frunze de tei la biserică.
 
Din Duminica Rusaliilor se poate dormi afară
 
Se spune că, dacă în ziua de Rusalii este timp frumos, va fi vara frumoasă. Se spune de asemenea că acela care lucrează ”este luat de Rusalii”, înnebuneşte. De Rusalii, femeile poartă pelin şi beau vin cu pelin pentru a fi voinice, sănătoase, se dau de pomană pentru cei vii străchini, la biserică se îngenunchiază pe iarbă şi frunze de tei care apoi se folosesc la îndepărtarea relelor. Potrivit calendarului popular, începând din această zi, se poate dormi afară. 
 
Cel care se supără în ”joia mânioasă” va fi supărat tot anul 
 
Săptămâna de după Rusalii, respectiv intervalul 24-30 iunie se ţine, potrivit tradiţiilor, pentru protecţia sănătăţii şi a recoltelor.
 
În a doua zi de Rusalii se sărbătoresc Sânzienele, iar marţi după Rusalii nu se lucrează, ca protecţie faţă de trăznete, lovituri. Joia ”mânioasă, necurată, a iepelor” sau ”buciumul Rusaliilor” se ţine ca protecţie a treburilor gospodăriei şi culturilor de grindină iar a oamenilor, de boli. Se spune că acela care se supără în această zi va fi supărat tot anul şi-i va merge în gospodărie pe dos.
 
Vinerea se ţine de la amiază pentru protejarea de tunete, grindină, vifore, iar sâmbăta de după Rusalii, numită şi ”Sâmpetru de vară” sau sărbătoare lupilor” se ţine ca apărare de grindină şi de lupi. Tot acum, se dau de pomană colaci, lumânări şi mere. Ultima zi din săptămâna de după Rusalii, ”stoborul Sâmpetrului” sau ”duminica tuturor sfinţilor” se ţine pentru apărare de rele, pentru apărarea recoltelor şi a turmelor.  
 
Vă mai recomandăm: 
 
Ce trebuie să facem să ne meargă bine? Superstiţii de Înălţarea Domnului
 
VIDEO FOTO Au spart toate ghinioanele.  Doi sibieni s-au căsătorit miercuri, 13.03.2013, la ora 13.00
 
Începe Săptămâna Mare – superstiţii din popor ca să ne meargă bine
 
Începe Postul Paştelui. Cât durează, ce mâncăm şi care sunt superstiţiile din popor – ce trebuie să facem ca să ne meargă bine
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

ionescu cristi
22.06.2013, 10:21:52

Trebuie stiut ca superstitia care nu este decat o posibilitate de a crede in miracole, este motorul religiilor.Superstitia este o credinta ce se conjuga mai bine la feminin decat la masculin.Clientela rubricii ZODIAC este majoritatea feminina.Daca ne uitam mai bine la clientela bisericii,80% sunt femei !Rezulta ca religia se bazeaza si este sustinuta de majoritatea feminina.Pentru acesta ar trebui sa avem si femei care sa slujeasca la biserica , femei episcop,arhiepiscop,etc.E doar dreptul lor ,dreptul majoritatii ca doar este democratie .Doamnelor,cereti va drepturile ! "Bate in lemn ! "Este o pioasa minciuna pe care omul si a facut o lui insusi ,pentru a nu fi nevoit sa infrunte o realitate care agreseaza viziunea sa asupra unei lumii mai bune." Va rasari si soarele pe strada noastra !"Aceasta superstitie este de fapt baza jocurilor de noroc.Minciuna este peste tot unde banii majoritatii curg in buzunarele minoritatii.

-2 (8 voturi)
Mira Pantazopol Iordanescu
22.06.2013, 17:00:09

Da sa fie otravite in masa animale nevinovate e voie ? sa fie omorate in adaposturile de stat animale nevinovate e voie ? sa fie distruse padurile din tara e voie ?

-2 (2 voturi)
Olteanul.com
22.06.2013, 19:58:52

Oare ce lucruri bune se vor intampla celor care merg sa pupe icoane si moaste in ziua de rusalii? NU LI SE VA INTAMPLA NIMIC!!!

-3 (3 voturi)
man dana
22.06.2013, 21:01:19

Doamna Gaina, ati uitat sa mentionati ca Biserica este impotriva superstitiilor, iar acestea exista in credinta populara,provenind din fondul pre-crestin mostenit, nu fac parte din credinta crestina, credinta Bisericii. Daca tot vorbiti de sarbatoarea Rusaliilor la ortodocsi, ati fi putut cauta in arhiva si atasa o poza cu o adunare a crestinilor ortodocsi, nu a celor catolici.

0 (2 voturi)
Robert Vicol
22.06.2013, 22:46:45

VEDETI AICI NOUA SIGLA FRF !!!! http://www.youtube.com/watch?v=k6L2MYIcB-o

-2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările