Sibiu

articolul anterior articolul urmator

Cea mai simplă reţetă de cozonac cu nucă, desertul perfect de Crăciun – recomandarea lui Bogdan Roman, cel care a făcut senzaţie la Masterchef

0
24 Dec 2015 11:10:55
Autor: Ramona Găină
Cozonacul este nelipsit de pe masa de Craciun - Foto Bogdan Roman
Cozonacul este nelipsit de pe masa de Craciun - Foto Bogdan Roman

Cozonacul este nelipsit de pe masa de Crăciun, iar Bogdan Roman, sibianul care a făcut senzaţie la Masterchef, îl pregăteşte şi acum după reţeta învăţată de la bunica lui.

 
Cea mai simplă reţetă de cozonac cu nucă o găsiţi pe blogul lui Bogdan Roman, bucătarul sibian care a făcut senzaţie al Masterchef. 
 
Aveţi nevoie de 1 kilogram de făină, 0,5 litri de lapte gras, 300 de grame de zahăr. 5 ouă proaspete, 10 linguri de ulei, o lingură de untură rece, 50 de grame de drojdie proaspătă, o linguriţă de sare, seminţele de la un baton de vanilie sau esenţa de vanilie 2 fiole. Pentru umplutură aveţi nevoie de 500 de grame de nucă măcinată, 6 linguri de zahăr, 2 linguri de cacao şi esenţă de rom. 
 

Mod de preparare

 
”Pentru început cernem făina într-un vas (lighean) încăpător. Spargem ouăle şi le frecăm bine cu zahărul până se topeşte zahărul. Adăugăm esenţa de vanilie. Încălzim laptele cât să fie călduţ. Adăugăm şi o lingură de zahăr din cele 300 de grame. Dizolvăm drojdia în laptele călduţ (ATENŢIE: dacă laptele este prea cald, fierbinte, omoară drojdia şi nu va mai creşte cozonacul). După ce s-a dizolvat drojdia, amestecăm împreună toate ingredientele lichide şi untura topită. După ce s-au omogenizat, facem un gol în mijlocul făinii şi turnăm acolo lichidul. 
  
Acum începe partea grea. Folosind doar degetele de la o mână încorporaţi făina în lichid şi când s-au amestecat cât de cât începeţi să frământaţi. Până va doare mâna. Şi după aceea frământaţi din nou. Până aveţi un aluat omogen şi fin care tinde să se dezlipească de pe mână. Trebuie să fie un aluat moale. Dacă este prea moale, mai adăugaţi puţină făină. Când aluatul este omogen, înveliţi-l cu o folie alimentară cât să nu rămână aer, apoi mai adăugaţi câteva prosoape peste. Să-i fie cald. Lăsaţi să dospească minim o oră la loc cald şi ferit de curent. Dacă şi-a dublat volumul într-o oră, e cazul să îl frământaţi din nou. puţin....1 minut. Acoperiţi-l şi lăsaţi-l iar la dospit 30 de minute. 
  
Între timp pregătiţi masa de lucru, încingeţi cuptorul la 200 de grade şi preparaţi umplutura preferată. Masa trebuie să nu fie rece. Ungeţi-o bine cu ulei. Nuca măcinată o amestecaţi cu zahăr, cacao şi esenţă de rom. Adăugaţi şi puţină apă fierbinte cât să obţineţi o cremă pe care să o puteţi întinde. Asta este varianta simplă. Mai este o variantă în care în locul apei puteţi folosi albuşe bătute spumă. Puteţi pune şi doar nucă cu cacao şi zahăr, fără lichid. Atunci o presăraţi peste aluat. 
  
Împărţiţi aluatul în 4 dacă aveţi tăvi mari de cozonac. Întindeţi o parte de aluat pe masa unsă cu ulei. Cu vârfurile degetelor. Întindeţi 1/4 din nucă în strat aproximativ uniform apoi rulaţi aluatul. Procedaţi la fel cu încă un sfert din aluat. Rasuciti rulourile unul peste celălalt într-o spirală. Aşezaţi aluatul în tava unsă şi tapetată cu puţină făină şi ungeţi cozonacul cu ou bătut. 
 
Lăsaţi-l să crească încă jumătate de oră la loc cald. După ce s-a dublat în înălţime e momentul să îl mai ungeţi odată cu ou bătut şi să îl băgaţi în cuptorul preîncălzit la 200 grade. Imediat ce aţi închis uşa cuptorului, reduceţi temperatura la 170-180 grade şi lăsaţi-l acolo până se face auriu şi în casă miroase a sărbătoare (aproximativ 45 minute) Ca să fiţi siguri de reuşită faceţi testul cu scobitoarea”, explică Bogdan Roman. 
  
Vă mai recomandăm: 
 
Cum preparăm supa de cartofi cu tarhon, deliciul tradiţional săsesc. Ingredientele-minune care nu trebuie să lipsească
 
Nelipsită din meniurile restaurantelor cu specific săsesc, supa de cartofi cu tarhon este uşor de preparat şi are o savoare deosebită.
 
 
Dacă vreţi să pregătiţi rapid un prânz delicios în familie, ciulamaua de pui cu ciuperci poate fi o alegere excelentă. Asezonată cu mămăliguţă caldă, va fi cu siguranţă apreciată de toţi cei care se aşează în jurul mesei.
 
 
Secretul celor mai bune gogoşi de casă, spun gospodinele, nu stă doar în ingredinte, ci mai ales în timpul cât este frământat aluatul.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările