Cea mai simplă reţetă de papanaşi. Recomandarea lui Bogdan Roman, sibianul care a făcut senzaţie la Masterchef

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Delicioşii papanaşi sunt uşor de preparat şi acasă, iar o reţetă extrem de simplă este cea a lui Bogdan Roman, bucătarul sibian care a făcut senzaţie la Masterchef.

Reţeta a fost publicată de Bogdan Roman pe blogul său. 

Aveţi nevoie de: 1 kilogram de brânză de vaci proaspătă şi bine scursă, 0,5-1 kilogram de făină, 4-5 ouă, o linguriţă cu vârf de bicarbonat de sodiu, 3-4 linguri de zahăr, 2 plicuri de zahăr vanilat sau seminţele de la un baton de vanilie, coajă rasă de la o lămâie, zeama de la o lămâie, un praf de sare (jumătate de linguriţă), ulei, 500 de grame de smântână şi un borcan de dulceaţă din fructe acrişoare şi cu sâmburi (afine, mure, căpşuni, ş.a.m.d). Pentru decor se pot adăuga zahăr pudră, felii de portocală şi frunze de mentă. 

  

Mod de preparare   

”Într-un vas încăpător punem întreaga cantitate de brânză, ouăle, coaja rasă de la o lămâie, zahărul, sarea şi bicarbonatul stins în prealabil în zeama de la o lămâie. Amestecăm bine compoziţia şi când s-a omogenizat adăugăm făină şi începem să o frământăm adăugând câte un pic de făină până ce obţinem un aluat omogen de consistenţă moale (apropiat de consistenţa aluatului de pâine) şi lipicios. Când aluatul a devenit omogen, îl acoperim cu o folie subţire de plastic (film de bucătărie) şi îl lăsăm la frigider 2-3 ore. Această operaţie nu este obligatorie. Aluatul astfel preparat se poate ţine la frigider 3-4 zile fără probleme. Important este să fie bine "învelit" astfel ca aerul să nu pătrundă la aluat pentru că în caz contrar, îl va usca. 

Cu ajutorul făinii vom modela din acest aluat "gogoşele" ceva mai mari decât o minge de ping-pong. După ce am format gogoşica rotundă, o presăm cu palma şi în mijlocul ei facem o adâncitură folosind degetul arătător. De asemenea mai facem nişte "mini-biluţe" de mărimea unei monezi de 5 bani dar care vor rămâne rotunde. Acelea vor devenii moţul papanaşului. 

Într-un vas larg şi adânc (preferabil friteusa) punem uleiul la încins la foc mediu. Când este încins uleiul (putem proba cu o firimitură din aluat) scufundăm în el papanaşii formaţi anterior. Trebuie să se prăjească încet la foc mic spre mediu pentru a nu rămâne cruzi la mijloc. Atenţie, dacă focul este prea mic, papanaşii se vor îmbiba cu ulei! Papanaşii se prăjesc până capătă o culoare arămie. Se scot din uleiul încins, se lasă un minut la scurs şi se pot monta pe farfuria de desert. Înainte de ai servi, punem câte 4-5 linguriţe de smântână şi 4-5 de dulceaţă pe fiecare papanaş iar pentru design putem folosi puţin zahăr pudră presărat, o felie de portocală şi o crenguţă de mentă”, explică Bogdan Roman. 

Vă mai recomandăm: 

Cum preparăm supa de cartofi cu tarhon, deliciul tradiţional săsesc. Ingredientele-minune care nu trebuie să lipsească

Nelipsită din meniurile restaurantelor cu specific săsesc, supa de cartofi cu tarhon este uşor de preparat şi are o savoare deosebită.

Cum facem cea mai bună ciulama de pui cu ciuperci. Reţeta delicioasă a lui Bogdan Roman, sibianul care a făcut senzaţie la Masterchef

Dacă vreţi să pregătiţi rapid un prânz delicios în familie, ciulamaua de pui cu ciuperci poate fi o alegere excelentă. Asezonată cu mămăliguţă caldă, va fi cu siguranţă apreciată de toţi cei care se aşează în jurul mesei.

Cum facem cele mai bune gogoşi de casă. Cât timp trebuie frământat aluatul - reţeta care te face să-ţi lase gura apă

Secretul celor mai bune gogoşi de casă, spun gospodinele, nu stă doar în ingredinte, ci mai ales în timpul cât este frământat aluatul. 

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite