Cele mai mari scandaluri ale poliţiştilor, la Sibiu - de la infracţiuni de corupţie sau conducere sub influenţa alcoolului la omor calificat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scandalurile cu oameni ai legii nu au ocolit Sibiul. În ultimii ani, ele s-au lăsat inclusiv cu condamnări ale oamenilor legii, iar mai multe dosare sunt pe rol.

Ultimele cazuri ajunse pe rolul instanţelor îi au în centru pe mai mulţi foşti agenţi de la Poliţia Rutieră, care acum câţiva ani se plângeau public că au targeturi de amenzi şi că ar fi ”persecutaţi” de superiori. 

Radu Gheorghe ban, fost agent la Rutieră, şi Ioan Marius Datcu, alături de un al treilea poliţist, Horaţiu Romulus Mârza, au fost trimişi în judecată în luna martie a acestui an pentru luare de mită. Acum agenţi la Ordine Publică, aceştia ar fi cerut de la şoferi, sub pretextul încălcării normelor de circulaţie, sume de la 200 de lei la 300 de euro, susţin procurorii.

Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, „s-a reţinut că în perioada 25.10.2013 - 19.11.2013, în timp ce efectuau serviciul pe timp de noapte, opreau în trafic pe raza municipiului Sibiu, diverşi conducători auto aflaţi la volanul unor autoturisme cu numere străine sau din alte judeţe, şi sub pretextul că au încălcat normele de circulaţie şi sub ameninţarea sancţionării contravenţionale, primeau de la aceştia diverse sume de la 200 lei la 300 euro, după caz. Până la acest moment există indicii că au comis un număr de 21 de fapte de luare de mită”.

Gheorghe Radu Ban, unul dintre cei doi poliţişti, nu este la prima întâlnire cu procurorii. El a mai fost cercetat şi în 2010, pe când era agent la Serviciul Rutier, sesizarea fiind şi la momentul respectiv tot de luare de mită. Dosarul s-a finalizat cu o soluţie de neîncepere a urmăririi penale. 

Alţi doi foşti agenţi de la Rutieră, Horaţiu Bota şi Vasile Iancu, sunt cercetaţi într-un dosar de furt unde prejudiciul estimat depăşeşte un milion de lei. Potrivit unui comunicat al IPJ Sibiu, la data de 31 martie poliţiştii de investigaţii criminale şi cei de investigare a fraudelor din cadrul I.P.J. Sibiu au efectuat 11 percheziţii domiciliare în localităţile Sibiu, Avrig şi Bradu pentru destructurarea unei grupări infracţionale, specializate în furturi din societăţi comerciale, comise pe raza judeţului Sibiu. „În urma percheziţiilor, poliţiştii au ridicat, pentru cercetări, o motocicletă, anvelope auto, televizoare L.C.D., componente , piese auto şi generatoare, bunuri susceptibile a proveni din activitatea infracţională desfăşurată în perioada 2012- 2014. De asemenea, poliţiştii au identificat şi ridicat un pistol cu bile, precum şi muniţie, deţinute ilegal. Prejudiciul creat prin comiterea faptelor este estimat la 1.000.000 de lei”, se arată în documentul citat. Cei doi sunt cercetaţi în prezent în stare de arest preventiv. 

Poliţist trimis în judecată pentru omor calificat

George Bogdan Grigoraş, agent de poliţie în comuna Micăsasa, a fost trimis în judecată pentru omor calificat după ce anul trecut a tras într-un bărbat mai multe gloanţe, cu armamentul de serviciu. 

Potrivit anchetatorilor, „în rechizitoriul întocmit procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: La data de 21.08.2013 inculpatul, în calitate de agent principal de poliţie în cadrul Secţiei nr. 5 Poliţie Rurală Axente Sever – Postul de Poliţie Micăsasa, jud. Sibiu, în timp ce se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu în satul Ţapu, com. Micăsasa, pe fondul unui conflict cu victima G.A. a executat cel puţin 3 focuri de armă cu pistolul aflat în dotarea sa, asupra victimei, producându-i o plagă împuşcată abdominal, ce a dus la decesul acestuia”. 

Poliţist condamnat definitiv pentru trafic de influenţă

Lucian Neamţiu, unul din cei mai cunoscuţi poliţişti de la circulaţie, este primul ofiţer de poliţie condamnat definitiv în ultimii ani. Lucian Neamţiu a fost trimis în judecată de către procurorii DNA pe 1 februarie 2012, fiind acuzat de trafic de influenţă. Alături de el, în dosar a fost cercetat şi Marian Sandu, administrator al SC Postu Trans SRL Turcoaia, judeţul Tulcea, pe care procurorii l-au acuzat de cumpărare de influenţă.

Potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, “În perioada mai-iunie 2011, inculpatul Neamţiu Lucian-Miron, ofiţer de poliţie judiciară, cu gradul profesional de comisar, a acceptat de la inculpatul Sandu Marian promisiunea obţinerii unor foloase materiale constând în cazare pentru 3 nopţi în 3 camere la un hotel într-o staţiune turistică de pe litoral şi a obţinut efectiv folosul material constând în suma de 4.721 lei, reprezentând contravaloarea cazării. Foloasele au fost obţinute în schimbul intervenţiei sale pe lângă preşedintele Judecătoriei Sălişte, jud. Sibiu, astfel încât acesta din urmă să admită plângerea contravenţională depusă de Sandu Marian într-un dosar civil pe care magistratul urma să îl soluţioneze şi care ar fi avut drept consecinţă restituirea permisului de conducere”. 

Dosarul s-a judecat iniţial la Curtea de Apel Alba Iulia, care pe 6 iulie 2012 i-a achitat pe cei doi. Procurorii DNA – Serviciul Teritorial Alba Iulia au făcut însă recurs, care s-a judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Instanţa supremă a admis acţiunea DNA şi l-a condamnat pe Neamţiu la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă iar pe Sandu Marian, la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru cumpărare de influenţă. După condamnarea definitivă, ofiţerul a fost exclus din poliţie.

Ofiţer de la Crimă Organizată, condamnat definitiv după ce ar fi sprijinit traficanţii de etnobotanice

Alexandru Tancou, ofiţer în cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Sibiu, a fost condamnat definitiv la 1 an şi 8 luni de închisoare cu executare după ce a fost acuzat că ar fi sprijinit gruparea traficanţilor de etnobotanice a lui ”Adi Foto”, cea mai mare de acest gen destructurată la Sibiu. Tancou a primit iniţial, la Curtea de Apel Alba Iulia, 3 ani şi jumătate de închisoare cu executare însă a făcut apel şi, beneficiind de prevederile noului Cod Penal, pedeapsa i-a fost înjumătăţită de instanţa supremă. 

În motivarea judecătorilor de la Alba, care l-au condamnat la 3 ani şi jumătate de închisoare cu executare, se menţionează şi cum ar fi acţionat ofiţerul în sprijinul grupării de traficanţi. Adrian Negru, liderul grupării, şi-a recunoscut faptele şi le-a dat declaraţii anchetatorilor atât în faza de urmărire penală cât şi în faţa instanţei de judecată. ”Martorul susţine că-l cunoaşte pe inculpat din anul 2009 şi că acesta i-a oferit protecţie şi promisiunea că-i va furniza informaţii cu privire la eventualele controale pe care le-ar putea efectua autorităţile la magazinele martorului, în schimbul colaborării cu el. Era informat dacă urmau atât controale ale poliţiei cât şi ale OPC-ului în perioada 2010-2012. Susţine că a fost anunţat prin intermediul unor mesaje telefonice, inclusiv anterior momentului arestării martorului, când inculpatul i-a transmis că „s-ar putea să fie mâine percheziţie şi mare grijă. În general, informaţiile îi erau transmise telefonic prin SMS-uri. În afară de mesajele telefonice primea informaţii de la inculpat, fie se întâlneau la magazinul martorului, fie pe o stradă din apropierea scolii (…) din Sibiu. 

La sf. lunii aprilie 2011 a aflat de la inc. că este cercetat penal („mi-a adus la cunoştinţă despre existenţa dosarului”), că a doua zi vor fi efectuate mai multe percheziţii la magazinele sale, la domiciliul său şi al părinţilor săi şi „a înţeles” de la inc. că trebuie să nu mai vorbească la telefon. Recunoaşte că i-a dat pentru informaţia referitoare la percheziţii suma de 3.000 lei, şi a procedat astfel din proprie iniţiativă pentru a se simţi în siguranţă. Declară la instanţă că inculpatul a fost de acord să îi primească şi presupune că ştia de ce îi dă. Recunoaşte că, ulterior, i-a dat inculpatului câte 2500 lei, lunar dar nu constant şi a fost sigur că nu i se poate întâmpla nimic. Banii îi preda în maşina acestuia sau în magazinul martorului, fără a fi alte persoane de faţă”, se arată în motivarea instanţei

Condamnare în primă instanţă pentru Răzvan Prislopeanu, ofiţerul care s-ar fi urcat băut la volan şi ar fi provocat un accident

Răzvan Prislopeanu, comisar şef de poliţie şi lucrător în cadrul compartimentului Structura de Securitate din cadrul Poliţiei Sibiu, s-a ales cu dosar penal pentru infracţiuni privind circulaţia pe drumurile publice după ce în decembrie 2012 s-a urcat băut la volan şi a provocat un accident de circulaţie în urma căruia un taximetrist a ajuns la spital, grav rănitpotrivit anchetatorilor

Procurorii au reţinut în rechizitoriu că la 07.12. 2012, în jurul orelor 23.55, în timp ce conducea autoturismul proprietate personală pe str. Ludoş din Sibiu, într-o curbă la dreapta, ofiţerul a pierdut controlul volanului, a pătruns pe contrasens şi a lovit frontal un taximetru care circula regulamentar. În urma accidentului, au suferit leziuni corporale conducătorul taximetrului şi o pasageră, care nu au formulat plângere. Cum nu s-a formulat plângere, dacă iniţial Prislopeanu era cercetat pentru presupusa comitere a două infracţiuni, respectiv conducerea sub influenţa alcoolului şi vătămarea corporală din culpă, la trimiterea în judecată a rămas doar prima dintre ele. ”Întrucât organele poliţiei rutiere din cadrul Poliţiei Municipiului Sibiu sosite la locul faptei au constatat, în urma testării cu aparatul etilotest, că inculpatul avea o alcoolemie de 0,79 gr/l alcool pur în aerul expirat, acesta a fost condus la Spitalul Judeţean Sibiu, unde i-au fost prelevate 2 probe de sânge la un interval de o oră, rezultatul fiind de 2,45 grame la mie, respectiv 2,30 grame la mie”, spun anchetatorii. 

Curtea de Apel Alba Iulia s-a pronunţat marţi, 6 mai, în dosarul comisarului Prislopeanu. Acesta a fost condamnat la 6 luni de închisoare pentru conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului, cu amânarea aplicării pedepsei pe un termen de încercare de 2 ani. Prislopeanu a beneficiat de prevedrile noului Cod Penal, însă sentinţa nu este definitivă. Prislopeanu sau Parchetul au 10 zile pentru a face apel, caz în care dosarul se mută la Înalta Curte de Casaţiei şi Justiţie. Dacă va rămâne definitivă condamnarea, chiar dacă nu este cu executare, ofiţerul riscă excluderea din structurile poliţiei. 

Scandalurile comisarului şef Lăzureanu: acuzaţii de hărţuire sexuală şi violenţă în familie

Comisarul şef Crişan Lăzureanu, fostul director al Centrului Chinologic Sibiu, a plecat în luna ianuarie a anului trecut de la conducerea instituţiei după un uriaş scandal cu acuzaţii de hărţuire sexuală din partea unor subordonate. Acesta a fost acuzat de mai multe subordonate de hărţuire sexuală, în perioada în care era director al Centrului Chinologic Sibiu. După ce acuzaţiile au ajuns în presă, oficialii IGPR au anunţat eliberarea din funcţie a lui Lăzureanu. „Faţă de acesta s-a dispus, la finalul lunii decembrie 2012, cercetarea prealabilă şi 4 cercetări administrative. Acestea se află în curs de finalizare. Până atunci, acesta a fost eliberat din funcţie şi pus la dispoziţia IGPR”, a anunţat în 10 ianuarie anul trecut, într-o conferinţă de presă, comisarul şef Viorel Vasile, la momentul respectiv adjunct al şefului IGPR. 

Tot Lăzureanu a fost şi protagonistul unui scandal cu soţia sa, de asemenea poliţistă.  Pe 21 aprilie anul trecut, la locuinţa familiei Lăzureanu a avut loc un scandal în urma căruia ambii soţi au ajuns la spital.  În urma scandalului, Daniela Lăzureanu a cerut în instanţă ordin de protecţie, cerere pe care şi-a retras-o ulterior. 

Şeful Poliţiei, declaraţii halucinante despre accidentul şefului SRI

Deşi nu a avut consecinţe de natură juridică, un alt scandal notoriu îl are drept protagonist pe însuşi şeful IPJ Sibiu, comisarul şef Tiberiu Ivancea. După accident, Giupană a dispărut de la faţa locului. 

Câteva zile mai târziu, întrebat unde era Valentin Giupană în seara în care a produs accidentul, şeful Poliţiei Sibiu, comisarul Tiberiu Ivancea, a făcut pentru Adevărul declaraţii absolut halucinante. Printre altele, a spus că după accident, acesta l-a sunat, a refuzat transportul la spital, după care a plecat să se spele şi să se schimbe. 

Întrebat dacă acest lucru este normal, şeful Poliţiei a continuat seria explicaţiilor halucinante. “Nu este normal, dar e dreptul lui să refuze, a refuzat să fie dus la spital”, a spus Tiberiu Ivancea, care a susţinut că Valentin Giupană a anunţat faptul că pleacă. “Deci nu a părăsit locul accidentului, se ştia. Deci a sunat pe...M-a sunat pe mine, care eram acolo”, a susţinut comisarul Ivancea, după care, rugat să explice cum l-a sunat pe dânsul, care era deja acolo, a continuat “Nu, care am venit acolo, da, de asta am venit”. 

Declaraţiile făcute pentru Adevărul la momentul respectiv de Tiberiu Ivancea au stârnit un imens scandal mediatic, iar la scurt timp Giupană a părăsit conducerea Direcţiei Judeţene de Informaţii Sibiu, post pe care îl ocupa de ani buni. Explicaţia oficială a fost că a fost vorba despre o “rotire” a cadrelor, Giupană fiind numit adjunct la Direcţia Judeţeană de Informaţii Alba. În locul lui, la conducerea Direcţiei de la Sibiu a fost adus un ofiţer de la Bucureşti. 

Ulterior, Giupană a primit neînceperea urmăririi penale în dosarul în care era cercetat pentru vătămare corporală din culpă şi părăsirea locului accidentului, iar Tiberiu Ivancea, şeful IPJ Sibiu, a fost avansat în grad înainte de termen, la patru luni de la accidentul respectiv, “pentru merite excepţionale”, devenind comisar şef de poliţie. 

Vă mai recomandăm: 

UPDATE VIDEO Crimă în Sibiu: un chiriaş ar fi fost ucis de patru bărbaţi. Aceştia au fost duşi la audieri, iar apoi reţinuţi pentru 24 de ore

Un bărbat de 56 de ani a fost ucis în Sibiu, în urma unei altercaţii pe care a avut-o cu proprietarul apartamentul în care locuia, dar şi cu prietenii acestuia.

Deznodământ în cazul crimei de la Valea Viilor - victimei i-a fost înfipt un pix în gât şi a fost lovită cu tigaia în cap. Autorul a fost arestat preventiv

Anchetatorii l-au reţinut pe presupusul autor al crimei care a avut loc pe 24 mai în localitatea Valea Viilor. Tânărul şi-a ucis victima cu o cruzime greu de imaginat.

Ilie Carabulea, trimis în judecată în dosarul Carpatica. Omul de afaceri este acuzat de săvârşirea a şase infracţiuni

12 persoane, printre care şi omul de afaceri sibian, au fost trimise în judecată în dosarul Carpatica Asig. Cauza se va judeca la Curtea de Apel Bucureşti.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite