Ciobănaşii care iau vacanţă mai devreme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii de clasa a opta au luat vacanta pe 17 mai - Foto Ramona Găină
Elevii de clasa a opta au luat vacanta pe 17 mai - Foto Ramona Găină

Copiii din localitatea Jina termină şcoala cu o lună înaintea altor elevi din România, pentru a-şi însoţi părinţii care pleacă la munte cu oile. Totul se face cu derogare de la minister, iar elevii au vacanţe mai mici în restul anului.

Comuna Jina, din judeţul Sibiu, este renumită pentru tradiţia oieritului. Copiii care trăiesc acolo şi sunt în clasa a VIII-a au început deja vacanţa de vară de pe data de 17 mai, iar ceilalţi, cei de la grădiniţă până la clasa a VII-a, vor încheia cursurile pe data de 25 mai. Restul copiilor din România încep vacanţa mare pe 22 iunie. 

„Copiii îşi însoţesc părinţii la oi. Rostul lor nu este neapărat legat de muncă, ci mai ales de grija şi dorinţa părinţilor de a-i avea aproape, ca să fie în siguranţă“, spune Camelia Badea, directorul şcolii din Jina. La sfârşitul lunii mai, în zonă se impune restricţia numită „oprirea hotarului“, ceea ce înseamnă că, din acel moment, oierii nu mai au voie să păşuneze în comună, pe timpul verii, pentru că proprietarii de pământuri preferă să-şi cosească iarba şi să o strângă pentru iarnă. 

„Până la sfârşitul lunii mai e liber tot, oile pot păşuna pe oriunde. În momentul în care se opreşte hotarul, fiecare se deplasează la munte unde şi-a cumpărat un loc şi unde are câte o păşune“, explică directorul şcolii.

image

Cu voie de la minister

Anul şcolar începe la Jina normal, pe 15 septembrie, şi are tot 178 de zile de curs, la fel ca şi în restul şcolilor. Fiindcă micuţii iau vacanţă cu o lună mai devreme, pentru a se putea respecta cele 178 de zile, vacanţele din timpul anului şcolar sunt mai mici, iar o parte din ore se recuperează în zile de sâmbătă. 

„Potrivit ordinului de ministru privind structura anului şcolar, în situaţii deosebite, în funcţie de condiţiile climaterice locale, de specificul şcolii, inspectoratele şcolare aprobă modificări ale structurii anului şcolar“, spune directorul Camelia Badea. 

Micuţii din Jina iau vacanţa de vară prelungită ca pe ceva normal, pentru că la fel au mers la şcoală şi părinţii lor. „Părinţii trebuie să plece cu oile şi atunci plecăm şi noi. În timpul anului şcolar stăm cu mama. Tatăl meu e stabilit în Timişoara şi, la sfârşitul lunii mai, când luăm vacanţa, plecăm acolo, în Banat. Am ştiut de la început cum e sistemul, şi părinţii mei tot aşa au mers la şcoală. E frumos să ai vacanţă mai lungă“, spune Maria Branga, în vârstă de 14 ani. După evaluarea naţională, Maria spune că va merge la un liceu din Timişoara, iar pe viitor visează să devină asistentă medicală. 

jina 3

Majoritatea băieţilor vor să ducă mai departe tradiţia părinţilor. „Tăticul meu a murit şi mai am şapte fraţi. Ei coboară iarna la vale şi vara se duc la munte, pentru că e clima mai rece şi oilor le place. E frumos acolo sus, e aer curat, totul e verde, e mâncare mai sănătoasă. Îi mai ajut şi eu cu câte ceva la strungă, în rest mă joc. După ce termin, vreau să stau aici, cu părinţii, şi să fac tot oierit. Îmi place, îmi plac animalele, sunt învăţat de mic, nu vreau să fac nici liceul“, spune Nicolae Bebeşelea, în vârstă de 14 ani. 

Şi Dumitru Iancu, tot elev de clasa a VIII-a, vrea să ducă tradiţia mai departe. El este însă hotărât să se întoarcă la oierit abia după ce va face liceul la Sălişte, oraş aflat la aproximativ 20 de kilometri de Jina. „Suntem trei fraţi, mergem toţi la munte. E frumos sus, aer curat, apă rece. Îi mai ajut pe ai mei, mai aduc apă, mai stau cu ei. Pentru noi e normal să iei vacanţă cu o lună mai devreme, e tare bine!“, explică şi Dumitru Iancu. La grădiniţa şi şcoala din Jina învaţă, în total, aproape 600 de copii. 

Sibiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite