„Ciolanul politic“, un preparat delicios care face senzaţie în Sibiu. Alte feluri de mâncare din judeţ: „pieptul de pui Iohannis“ şi salata „Prima Doamnă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proprietarii unui restaurant din judeţul Sibiu au găsit o modalitate inedită de a-şi atrage clienţii. Gurmanzii sunt ademeniţi la o porţie de „ciolan politic“, un preparat pe cât de consistent, pe atât de gustos.

Dacă ajungeţi în judeţul Sibiu şi nu ştiţi unde să vă opriţi pentru masa de prânz, proprietarii unui restaurant au pentru dumneavoastră soluţia unei mese nu doar delicioase, ci şi asezonate din belşug cu zâmbete. La ieşire din localitatea sibiană Tălmaciu spre Vâlcea, pe drumul naţional 7, proprietarii unei pensiuni au introdus în meniul restaurantului un preparat care atrage ca un magnet clienţii şi care se vinde ”ca pâinea caldă”. ”Ciolanul politic” a devenit un adevărat brand al restaurantului, dar şi un punct de întâlnire pentru cei aflaţi în tranzit. 

Nicolae Rânjeu, bucătarul şef al restaurantului, povesteşte amuzat că la alegerea numelui preparatului i-a inspirat întreaga clasă politică, însă momentul cheie a fost cel de dinaintea ruperii USL, când capul de afiş îl ţineau certurile dintre liberali şi social democraţi. ”Ideea ne-a venit de la politică, toată lumea se luptă să ajungă la ciolan, o viaţă întreagă îşi doreşte omul să ajungă la ciolan, cel puţin aici la noi ajunge mai repede şi e mai sigur, aici îl ”prinde”, în politică nu se prea ştie. Când am văzut că se zbate toată lumea să ajungă la el ne-a venit ideea. Îl avem în meniu de dinainte de campania pentru prezidenţiale din 2014, de când se certau liberalii cu PSD-iştii, înainte să se rupă USL-ul. Până la urmă tot pentru ciolan se certau”, povesteşte bucătarul şef. 

image

Reţeta unui ciolan mare ”la propriu”

Preparatul a prins extrem de bine în rândul clienţilor, iar vestea i s-a răspândit repede, mai ales că, pe lângă gustul foarte bun, are şi avantajul de a fi servit în porţii uriaşe. La fiecare dintre ele clienţii primesc o bucată de ciolan de aproximativ un kilogram, plus o garnitură, la alegere, între fasole boabe, varză călită sau cartofi prăjiţi. Când văd cât e de mare, clienţii fac, inevitabil, glume. ”Lumea e foarte mulţumită şi nu o dată s-a întâmplat să fiu întrebat:  «Ce faci, ne-ai adus tot porcul la masă?»”, povesteşte, râzând, Ioan Irimescu, chelner în cadrul restaurantului. 

La scurt timp de la lansare, ciolanul politic a ajuns cel mai bine vândut preparat al restaurantului sibian, cererea fiind între 70 şi 100 de porţii de zi. Porţia costă 22 de lei, cu garnitura şi pâinea incluse, şi rar se nimereşte vreun client care să-l guste şi care să nu ceară reţeta. 

”Ciolanul îl fierbem cu mirodenii, după care se pune la cuptor, se rumeneşte puţin şi apoi se serveşte. Reţeta e creată de bucătarul-şef al restaurantului, cer şi oamenii reţeta, întreabă cum îl facem de are gustul ăsta bun, apoi se întorc şi spun că acasă nu le-a ieşit aşa. Dar noi îl facem cu suflet, de aceea are gustul acesta”, spune Mihaela Rânjeu, administratorul pensiunii unde se află restaurantul. 

image

”Unde eşti? Unde e ciolanul politic”

Nu doar clienţii români s-au îndrăgostit de ciolanul politic, ci şi străinii care ajung să-l guste. Toată lumea face fotografii, iar localul a ajuns un punct de întâlnire pentru clienţii aflaţi în tranzit. ”Clienţii râd şi pozează, e un fel de punct de întâlnire, «Unde eşti? Sunt unde e ciolanul politic». Ne întreabă de unde ne-a venit ideea, sunt curioşi, cer detalii. Avem şi clienţi români, şi străini, mulţi străini sunt uimiţi, probabil la ei mâncarea înseamnă câteva bucăţele de carne, când ajung aici şi îl văd prima dată fac poze şi le trimit la ei în ţară. Mulţi credeau că glumim pe seama lor când îl aduceam la masă, spuneau «Îţi baţi joc de noi, cum să mâncăm atâta, nu suntem animale», adaugă Mihaela Rânjeu. 

Bogdan Moalcoci a devenit unul din clienţii fideli ai restaurantului, după ce a testat prima dată ”ciolanul politic”. Acum, nu ocoleşte niciodată localul dacă trece prin zonă şi nu comandă niciodată altceva. ”E foarte bun la gust, am încercat mai demult şi mi-a plăcut, e un «ciolan politic» foarte bun la gust şi porţia extraordinar de mare”, spune tânărul.   

image

Delicii inedite, gătite al Sibiu

”Ciolanul politic” nu este singurul preparat ”altfel” devenit celebru la Sibiu. Un restaurant din localitatea sibiană Cisnădioara a făcut un adevărat brand din produsele inspirate de familia prezidenţială a României. Primul preparat, ”pieptul de pui Iohannis”, a fost lansat în perioada în care şeful statului era primar al Sibiului, cu acordul acestuia, felul de mâncare fiind şi testat de actualul preşedinte al României.

”Pieptul de pui Iohannis” include, pe lângă carnea de pui, morcov, ţelină, ardei, condimente, sos din măr roşu, măr verde, zahăr şi smântână. După ce Klaus Iohannis a câştigat alegerile prezidenţiale, în meniul restaurantului au apărut şi alte preparate gândite în cinstea noului preşedinte. Astfel, clienţii pot comanda turnedou-ul Herr President, cu muşchi de vită şi ficat de raţă, sos de vin cu portocale, lămâi, zahăr şi coniac, prăjitura Klaus, un tort de ciocolată cu biscuiţi, Nutella, frişcă şi coniac sau salata ”Prima doamnă”, un preparat uşor, destinat doamnelor care ţin la siluetă. 

Vă mai recomandăm: 

Cum se prepară la Sibiu ciorba acră de viţel şi tocana de oaie la ceaun. Secretele unor delicatese pentru zile mari

La Răşinari, satul copilăriei lui Emil Cioran, bucătăresele au un fel de mâncare nelipsit de pe masă la toate sărbătorile mari. Felicia Dăncăşiu, renumita bucătăreasă a satului, a explicat pentru “Adevărul” cum se face deliciosul preparat, dar şi cum se pregăteşte renumita tocană de oaie la ceaun a ciobanilor din Mărginimea Sibiului.

Cum facem cea mai bună ciorbă ardelenească de porc. Reţetă recomandată de Bogdan Roman, sibianul care a făcut senzaţie la Masterchef

Dacă aţi ajuns în Ardeal, e imposibil să nu fi gustat delicioasa ciorbă ardelenească de porc, asezonată cu smântână şi servită musai cu un ardei iute. „Adevărul” vă prezintă reţeta deliciosului preparat.

Secretul pâinii perfecte, o reţetă ca la mama acasă. Cum se dospeşte în Ardeal aluatul ideal, fără urmă de aditivi

Pâinea de casă autentică, fără niciun fel de aditivi, poate fi deosebită de preparatele din comerţ pline de E-uri cu ajutorul câtorva trucuri simple, spun brutarii cu experienţă.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite