Sibiu

articolul anterior articolul urmator

Ce trebuie să facem să ne meargă bine? Superstiţii de Înălţarea Domnului

14
12 Jun 2013 20:27:31
Autor: Ramona Găină
Inaltarea Domnului se sarbatoreste la 40 de zile dupa Inviere - Foto Arhiva Adevărul
Inaltarea Domnului se sarbatoreste la 40 de zile dupa Inviere - Foto Arhiva Adevărul

Înălţarea Domnului, Ziua Eroilor sau, în credinţa populară, Ispasul sau Paştele Cailor se sărbătoreşte la 40 de zile după Înviere, în joia din a şasea săptămână de după Paşti.

 
Praznicul Înălţării Domnului reprezintă momentul final al activităţii pământeşti a Mântuitorului Iisus Hristos, fiind condiţia trimiterii în lume a Duhului Sfânt, prin intermediul căruia Hristos este prezent în mijlocul creştinilor până la sfârşitul veacurilor, potrivit www.crestinortodox.ro. 
 
Cele mai multe obiceiuri din această zi sunt cele legate de cei plecaţi dintre cei vii. Astfel, vechiul credinţe populare spuneau că, în drumul către cer, unele din sufletele morţilor ar fi rămas pe pământ şi s-ar fi transformat în strigoi, creând probleme animalelor dar şi oamenilor.
 
Din acest motiv, de Înălţare erau practicate ritualuri magice de apărare, respectiv culegerea de plante despre care se spunea că alungă duhurile rele, cum sunt leuşteanul, alunul sau paltinul, precum şi sfinţirea acestora. De asemenea, se spune că e bine dacă oamenii şi animalele se ating cu ramuri de leuştean. Tot în această zi se fac multe pomeni pentru morţi iar mormintele sunt împodobite cu flori şi frunze verzi. 
 
 Nu se dă din casă foc, sare, nu se seamănă
 
Potrivit calendarul popular, sărbătoarea Înălţării Domnului se ţine de teama grindinei, lupilor, accidentelor. În această zi nu se fac slujbe cu botez afară pentru belşugul holdelor iar oamenii se salută cu “Hristos s-a înălţat”, ”Adevărat s-a înălţat”.
 
De Înălţare, oamenii sunt veseli, se bat cu leuştean şi-l poartă la brâu, să fie apăraţi de strigoi. În această zi nu se dă din casă foc şi nici sare şi nu se mai seamănă că nu rodeşte.
 
Tot de Înălţare, se pun în casă şi la poartă frunze verzi care vor fi bune de leac şi se dau pomeni (azimă caldă, ceapă verde, rachiu), spunându-se că  “sufletele străbunilor pleacă spre cer”;
 
De înălţare, încep să se taie mieii, femeile dau lapte cu păsat iar ciobanii primesc un caş şi uneori un miel.
 
Vă mai recomandăm: 
 
VIDEO FOTO Au spart toate ghinioanele.  Doi sibieni s-au căsătorit miercuri, 13.03.2013, la ora 13.00
 
Începe Săptămâna Mare – superstiţii din popor ca să ne meargă bine
 
Începe Postul Paştelui. Cât durează, ce mâncăm şi care sunt superstiţiile din popor – ce trebuie să facem ca să ne meargă bine

 

 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

Carmen Florea
12.06.2013, 23:09:48

Vrajeli primitive pt primitivi... 'Supestitii' , de fapt cai verzi,dar ne ajuta 'sa ne mearga bine'. Sigur,dupa ce se si mai tavalesc in coate sau in 4 labe pe la bucati din hoituri,fara doar si poate binele le curge garla. Ca sa ne mearga bine trebuie sa ne suflecam manecile si la munca, nu ca timp,cantitate, ci ca eficienta,ca 'muncim' cele mai multe ore pe saptamana din UE,dar efectul e jumatate,adica 20,05 ore ne prefacem ca muncim.

-2 (6 voturi)
Daniela Todescu
13.06.2013, 06:36:33

e disperant! adica Inaltarea Domnului si toate semnele arata VENIREA LUI ISUS CRISTOS! Despre care se vorbeste foarte putin sau se pun intermediari de la Maica Sfanta la un calendar plin cu sfinti! Care cu siguranta au meritele lor dar interesant este ca se pierde din vedere faptul ca ISUS CRISTOS ESTE CALEA, ADEVARUL SI VIATA! NIMENI NU AJUNGE LA TATAL DECAT PRIN ISUS CRISTOS! o sa caut referintele Biblice, ca de cate carti sunt scrise care abat oamenii de buna credinta de la invatatura care conteaza, asa, incetisor, ca o barca fara ancoraj, un val si inca unul, mai departe, superstitii , sarbatori care ne tin intr un cerc vicios inchis! Isus Cristos este PIATRA UNGHIULARA! Si cum majoritatea bisericilor ortodoxe au adoptat sistemul arab cupola sau rotund, inseamna ca ISUS CRISTOS ESTE DAT LA O PARTE SI INLOCUIT CU TRATATUL MORTII! PLATA PACATULUI ESTE MOARTEA! DECI SE MENTINE PACATUL PRIN ABATEREA DE LA PORUNCI SI SE TINE IN VIGOARE TRATATUL MORTII? Un calugar de la manastirea Frasinei, mi/a spus ca sunt 4 taine: ale nasterii, botezului casatoriei si a mortii! am auzit ca catolicii au 7 taine! Ei, pe atunci nu aveam cunostinta Biblica ca i/as fi spus io, cum adica? a mortii cand Biblia ne invata depre VIATA VESNICA!? Toti sfintii apostoli au trait cu speranta acestor vremuri care le traim noi acum, de REVENIRE A LUI CRISTOS! Dar cum oamenii nu sunt invatati despre aceasta, si daca il vad, vor zice...ce vor zice? fa minuni? du/ne la cer? sau care sunt asteptarile noastre reale de la Isus Cristos si MULT MAI IMPORTANT, CUM II URAM BUN VENIT DACA NIMENI NU NE/A SPUS?

-2 (6 voturi)
Olteanul.com
13.06.2013, 07:41:08

Te compatimesc...

0 (2 voturi)
Ion Popp
13.06.2013, 08:55:16

Hristos S-a Inaltat ! Nu inteleg de ce se amesteca Inaltarea Domnului cu tot felul de superstitii populare, variabile de la regiune la regiune, de la popor la popor. Daca v-ati fi limitat doar la explicarea Inaltarii, bine ati fi facut.

+3 (3 voturi)
SadAngel Dani
13.06.2013, 10:05:22

Treziti-va, e secolul XXI !

-2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările