Sibiu

articolul anterior articolul urmator

Creştinii îi sărbătoresc, astăzi, pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. Superstiţii din popor ca să ne meargă bine

16
29 Jun 2013 09:01:16
Autor: Ramona Găină
Crestinii ii sarbatoresc pe 29 iunie pe Sfintii Apostoli Petru si Pavel - Sursa foto www.crestinortodox.ro
Crestinii ii sarbatoresc pe 29 iunie pe Sfintii Apostoli Petru si Pavel - Sursa foto www.crestinortodox.ro

Creştinii ortodocşi îi sărbătoresc, pe 29 iunie, pe Sfinţii Petru şi Pavel, apostolii consideraţi cei mai importanţi ucenici care au propovăduit Evanghelia. Aproximativ 500.000 de români îşi serbează astăzi onomastica.

 
Vechile tradiţii populare îl consideră pe Sfântul Petru patronul agricultorilor, cel care este ”răspunzător” de starea finală a recoltelor. Sfântul Petru este cel care controlează căldura şi ploaia, spun tradiţiile, putând trimite grindină pe culturile celor nerespectuoşi. 
 
”Fiind o sărbătoare de mare însemnătate pentru calendarul agricol, paza împotriva grindinei se realiza prin venerarea Sfântului în cele trei zile de nelucrare, cu începere din 29 iunie. Ca valoare simbolică, până acum se interzicea scuturarea merilor, pentru a se feri de căderea peste holde a grindinei, având dimensiunile fructelor respective. Ca şi de Drăgaică, acum este momentul când încetează să mai cânte privighetorile şi cucul”, scrie Antoaneta Olteanu în volumul ”Calendarele poporului român”. 
 
Femeile au ”dezlegare” la mere, pistruiaţii se spală la miezul nopţii
 
Potrivit sursei citate, se spune că nicio femeie nu trebuie să mănânce mere până în această zi, pentru că face mare păcat şi îi supără pe morţi. După această zi, femeile tinere pot mânca mere însă cele bătrâne trebuie să aştepte până la sfântul Ilie. 
 
În ziua de Sânpetru se duc la biserică mere, zarzăre, colivă de grâu iar, cine are, şi miere în faguri. La Sfântul Petru se taie un pui de găină iar omul, când îl aruncă, spune ”să fie pentru pagubă”. 
 
Tot acum, oamenii pistruiaţi se spală cu apă la miezul nopţii, când cântă cocoşul, ”căci se tem să nu fie socotiţi judovi, şi aşa petele de pe faţă li se pot înmulţi”. 
 
Se spune că, dacă va tuna sau va fulgera în această zi nucile şi alunele nu vor avea miez sau vor fi viermănoase.
 
O jumătate de milion de români îşi serbează astăzi onomastica
 
Potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, aproximativ 500.000 de români îşi aniversează onomastica cu ocazia sărbătorii Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel.
 
Potrivit unui comunicat al ministerului, dintre cei 499.657 de români ce-şi sărbătoresc sâmbătă, 29 iunie, ziua numelui, 376.881 sunt bărbaţi iar 122.776 sunt femei.
 
Cele mai frecvente nume întâlnite la bărbaţi sunt Petru (134.005 români poartă acest nume), Petre (68.259 de persoane poartă acest nume) şi Paul (nume purtat de 77.661 de români).
 
De asemenea, alte 36.112 persoane se numesc Petrică, 32.314 poartă numele de Pavel, 17.725 pe cel de Petrişor iar 4.560 se numesc Petronel.
 
Dintre femeile care îşi sărbătoresc onomastica astăzi 47.277 poartă numele de Paula, 34.973 pe cel de Petronela, 23.693 se numesc Petruţa iar alte 15.450 – Paulina.
 
La acestea se adaugă cele 694 de femei ce poartă numele de Paulica, respectiv cele ce se numesc Petriţa (310) sau Pavelina (306).
 
Statisticile existente la nivelul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul M.A.I. indică şi faptul că 62 de persoane se numesc Pătra, iar alte 11 Pauliana.
 
Vă mai recomandăm: 
 
Ce trebuie să facem ca să ne meargă bine? Superstiţii de Rusalii
 
Ce trebuie să facem să ne meargă bine? Superstiţii de Înălţarea Domnului
 
VIDEO FOTO Au spart toate ghinioanele.  Doi sibieni s-au căsătorit miercuri, 13.03.2013, la ora 13.00
 
Începe Săptămâna Mare – superstiţii din popor ca să ne meargă bine
 
Începe Postul Paştelui. Cât durează, ce mâncăm şi care sunt superstiţiile din popor – ce trebuie să facem ca să ne meargă bine

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

16 Comentarii

ionescu cristi
29.06.2013, 09:26:08

Sa ne aducem aminte cand Papa Ioan Paul II a cazut in baie.Ceea ce arata ca religia este in declin :Isus mergea pe apa iar Papa Ioan Paul II avea dificultati la mersul pe gresia din baie !

-1 (7 voturi)
ionescu cristi
29.06.2013, 09:30:37

Superstitia este delirul unui suflet trist si timid.Trebuie stiut ca superstitia ,care nu este decat o posibilitate de a crede in miracole este motorul religiilor.E cel mai usor sa crezi in nu conteaza ce ,decat sa crezi in tine.

-2 (4 voturi)
ionescu cristi
29.06.2013, 09:40:42

Pomana (parastasul)un ritual de origine greceasca « παραστάς »la care se serveste coliva tot de origine greceasca » κόλλυβο ». Botezul ?Un ritual sectant al Esenienilor din timpurile lui Isus.Ioan ,membru marcant al acestei secte la botezat pe Isus pentru al face membru .Botezul era ritualul prin care un om era facut membru al acestei secte. De ce credeati ca este botezat Isus fiul lui dumnezeu de catre un muritor pe nume Ioan ?Povesti antice fabricate de diversi reformatori religiosi care nu prea au legatura logica intre ele .Viata lui Isus ,un costum de Arlechin fabricat din bucati luate din stanga s au dreapta mitologiei diverselor popoare .Biblia este o adunatura de fabule si traditii ,o simpla legenda.

-3 (5 voturi)
x cogito ergo sum
29.06.2013, 09:58:08

In ceea ce priveste superstitiile sunt total de acord cu ce spuneti . Dar faptul ca aruncati cu noroi in credinta crestina este un fapt grav . Chiar sarbatoritul de azi Pavel care era un aprig prigonitor al crestinilor a devenit in cele din urma unul din cei mai importanti sfinti crestini .Tot ce a facut inainte de convertirea sa a facut din ravna pentru legea mozaica . Dar Cristos i-a deschis ochii dupa ce initial a fost lovit cu orbire . Sa dea Domnul ca si dumneavoastra sa aveti privilegiul sa vi se deschida ochii . Adevarul se gaseste in invatatura curata lasata de Isus nu in crestinismul de azi impregnat de superstitii de origine pagana . Cel mai bun exemplu este acest articol in care se pune accentul in mod covarsitor pe superstitii ce n-au nici o legatura cu adevarul scriptural. Sa-l faci pe ap. Petru responsabil cu pedepsirea cu grindina a necredinciosilor e pur si simplu blasfemie sau prostie in stare pura

0 (4 voturi)
bogdan rus
29.06.2013, 10:04:32

ionescu cristi ,,.Ioan ,membru marcant al acestei secte la botezat pe Isus pentru al face membru ". Iti dai seama cat debitezi ?

0 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (16)

Modifică Setările