Sibiu

articolul anterior articolul urmator

Cruce din secolul XIII, sustrasă încă din 2016 din Muzeul Bisericii Evanghelice din Cisnădie, judeţul Sibiu, recuperată de poliţişti

0
27 Jul 2021 17:20:20
Autor: Maria Ţaga
IPJ Sibiu a anunţat, marţi, recuperarea unui valoros obiect de cult. Foto. News.ro
IPJ Sibiu a anunţat, marţi, recuperarea unui valoros obiect de cult. Foto. News.ro

O cruce din secolul XIII, sustrasă încă din 2016 din Muzeul Bisericii Evanghelice din Cisnădie, judeţul Sibiu, a fost recuperată de poliţişti. Obiectul a fost găsit la un bărbat din Cisnădie, cercetat în prezent. Crucea este considerată cel mai vechi obiect de cult al comunităţii săseşti din Transilvania.

IPJ Sibiu a anunţat, marţi, recuperarea unui valoros obiect de cult.

„La data de 1 iulie 2016, printr-o plângere depusă şi înregistrată  la nivelul I.P.J. Sibiu, se reclama faptul că, în cursul zilei de 30 iunie 2016, din Muzeul Bisericii Evanghelice din Cisnădie, a fost sustrasă o cruce de procesiune, obiect de cult folosit ocazional şi în cadrul ceremoniilor religioase. Din primele cercetări efectuate de către poliţişti s-au conturat elementele specifice săvârşirii infracţiunii de furt calificat, fiind demarată o anchetă penală în vederea identificării autorului faptei şi recuperării bunului sustras”, au transmis poliţiştii.

Potrivit acestora, bunul cultural a fost pus în urmărire la nivel naţional şi internaţional, fiind implementat şi în baza de date a Interpol privind bunurile culturale sustrase.

„La data de 26 iulie a.c., s-a reuşit identificarea persoanei bănuite, un bărbat în vârstă de 50 de ani, din Cisnădie, precum şi recuperarea bunului. În cursul zilei de 27 iulie, crucea de procesiune a fost restituită reprezentanţilor Bisericii Evanghelice din Cisnădie”, au mai prcizat poliiştii.

Crucea procesională recuperată se afla în inventarul Bisericii Evanghelice din Cisnădie din anul 1911, dată la care a fost descoperită în osuarul lăcaşului de cult (aflat în subsolul unei vechi capele din imediata apropiere a bisericii). Această piesă a fost confecţionată în secolul al XIII –lea într-un atelier din vestul Europei şi are o valoare artistică excepţională prin compoziţia sa iconografică şi decorativă, caracteristice stilului gotic timpuriu.

Conform legendei, crucea de procesiune a fost adusă de către primii reprezentanţi ai comunităţii săseşti stabiliţi în Transilvania, fiind considerat cel mai vechi obiect de cult al acesteia.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările