Cum facem cele mai bune siropuri de casă. Patru reţete delicioase şi foarte uşor de preparat: sirop de brad şi de trandafiri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Siropurile de casă sunt nu doar uşor de făcut, ci şi sănătoase, pentru că la preparararea lor nu se folosesc conservanţi sau aditivi alimentari.

Câteva reţete delicioase pentru cele mai bune siropuri de casă găsim în volumul ”Secrete culinare” scris de Dobriţa Vetuţa Ionak şi apărut la Editura Tehnică. 

Sirop de zmeură

Aveţi nevoie de 2 kilograme de zmeură, 25 de grame de sare de lămâie, 3 kilograme de zahăr şi 1 litru şi jumătate de apă. 
 

Se pune zmeura într-un borcan mare. Peste ea se toarnă un litru şi jumătate de apă şi se adaugă sarea de lămâie. Se acoperă borcanul cu tifon şi se lasă să stea 24 de ore. Într-un vas emailat se pun 3 kilograme de zahăr, iar deasupra vasului se aşează o sită. Se toarnă zmeură în sită iar sucul se scurge încet în vas peste zahăr, amestecând din când în când în vas pentru a se dizolva zahărul. După ce zahărul s-a dizolvat complet se aşteaptă 10-12 ore, se mai amestecă apoi se toarnă siropul astfel preparat în sticle. Se leagă la gură cu un tifon şi se pun în cămară. Din cauza fermentaţiei, deasupra va apărea ceva asemănător unui dop. După 8 zile se astupă bine sticlele cu dopuri şi se păstrează la rece, în cămară, pivniţă sau pe balcon. 

Sirop de trandafiri

Aveţi nevoie de 200-400 de grame de petale de trandafiri de dulceaţă, 1 kilogram de zahăr, 10 grame de sare de lămâie. 

Se pun într-un vas petalele de trandafir şi se toarnă peste ele apă. Se pune vasul la foc potrivit şi se lasă să colocotească 10 minute, după care petalele se scot din apă şi se pun la fiert astfel: la 5 pahare din apa în care au fiert trandafirii se adaugă 4 pahare de zahăr. După ce zahărul s-a dizolvat şi lichidul este puţin îngroşat se adaugă puţină sare de lămâie şi se toarnă siropul cald în sticle. După ce s-a răcit se astupă sticlele. 

Sirop de brad

Aveţi nevoie de 1 kilogram de vârfuri de brad, 4 pahare de zahăr şi sare de lămâie. 

Vârfurile de brad se spală cu apă rece şi se toacă mărunt. Se pun la fiert cu 3 litri de apă şi se lasă să clocotească o jumătate de oră, apoi se strecoară zeama şi se pune la fiert astfel: 5 pahare de zeamă la 4 pahare de zahăr şi puţină sare de lămâie. Se amestecă până se îngroaşă apoi se toarnă în sticle şi se astupă. Se păstrează la rece în cămară sau pivniţă. 

Sirop de vişine nefiert

Aveţi nevoie de 5-10 kilograme de vişine, sare de lămâie, aspirină. 

Se storc vişinele prin presare. Se adaugă apoi la fiecare 5 pahare de zeamă 4 pahare de zahăr, la care se mai adaugă o jumătate de linguriţă de sare de lămâie şi o aspirină pentru fiecare litru. Se amestecă până se dizolvă zahărul şi se toarnă în sticle. Se astupă bine sticlele şi se ţin la rece. 

Vă mai recomandăm: 

Cum se prepară la Sibiu ciorba acră de viţel şi tocana de oaie la ceaun. Secretele unor delicatese pentru zile mari

La Răşinari, satul copilăriei lui Emil Cioran, bucătăresele au un fel de mâncare nelipsit de pe masă la toate sărbătorile mari. Felicia Dăncăşiu, renumita bucătăreasă a satului, a explicat pentru “Adevărul” cum se face deliciosul preparat, dar şi cum se pregăteşte renumita tocană de oaie la ceaun a ciobanilor din Mărginimea Sibiului.

Cum facem cea mai bună ciorbă ardelenească de porc. Reţetă recomandată de Bogdan Roman, sibianul care a făcut senzaţie la Masterchef

Dacă aţi ajuns în Ardeal, e imposibil să nu fi gustat delicioasa ciorbă ardelenească de porc, asezonată cu smântână şi servită musai cu un ardei iute. „Adevărul” vă prezintă reţeta deliciosului preparat.

Secretul pâinii perfecte, o reţetă ca la mama acasă. Cum se dospeşte în Ardeal aluatul ideal, fără urmă de aditivi

Pâinea de casă autentică, fără niciun fel de aditivi, poate fi deosebită de preparatele din comerţ pline de E-uri cu ajutorul câtorva trucuri simple, spun brutarii cu experienţă.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite