Cum „ucide” birocraţia faptele bune. Amendaţi după ce au salvat doi ursuleţi FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ursuleţii - fetiţe salvate în Biertan - Sibiu şi duse la Rezervaţia din Zărneşti - Braşov Foto AMP Libearty - Bear Sanctuary
Ursuleţii - fetiţe salvate în Biertan - Sibiu şi duse la Rezervaţia din Zărneşti - Braşov Foto AMP Libearty - Bear Sanctuary

Acuzaţi că nu au respectat legea şi sancţionaţi pentru că au decis să salveze doi pui de urs orfani, înainte de a anunţa autorităţile, voluntarii sibieni au anunţat că vor plăti amenda, dar o vor contesta în instanţă.

Ministerul Mediului a decis să amendeze Asociaţia 10.000 de lei, sancţiune maximă, nemulţumit că atât ONG-ul amintit, cât şi Asociaţia „Milioane de Prieteni” din Braşov nu au acţionat corect când au decis să salveze doi pui de urs găsiţi abandonaţi în Sibiu. Asociaţia „Milioane de Prieteni” este cea care deţine sanctuarul urşilor din Zărneşti – rezervaţie unică în România, fiind, totodată, şi cea mai mare din Europa de Est. 

GALERIE FOTO CU URSULEŢII ORFANI DE LA BIERTAN - SIBIU A CĂROR SALVARE A COSTAT 10.000 DE LEI

Povestea a început la finele lunii martie, când un tânăr a găsit doi pui de urs orfani lângă o cabană din Biertan, judeţul Sibiu. A solicitat ajutorul activiştilor în protecţia drepturilor animalelor de la Zărneşti care şi-au contactat colegii din Cristian pentru sprijin. 

Voluntarii din Sibiu, se apără Miruna Gritu, preşedinta asociaţiei, au încercat să contacteze telefonic, fără sorţi de izbândă, mai multe autorităţi locale. „Nu sunt telefoane oficiale, ci telefoane date oamenilor pe care îi ştiam în instituţiile respective, în ideea că voi fi îndrumată cum să procedez”.

Cum starea ursuleţilor era critică, au decis să se deplaseze cu o maşină personală şi să ducă animalele în adăpostul din Braşov, unde specialiştii au reuşit să-i salveze. Nu aceasta a fost însă intenţia iniţială, ci la început s-a dorit să fie duşi cât mai rapid la Sibiu. „Pe drum am reluat telefoanele. Dar nimeni nu a vrut să-şi asume nimic”. A fost sunat Fondul de Vânătoare, Inspectoratul de Jandarmi, Protecţia Animalelor şi Serviciul Arme Explozibili Substanţe Periculoase. 

„Am încercat să găsim să o soluţie”, mai spune şefa voluntarilor, iar când toate strădaniile s-au dovedit inutile, inclusiv cele de a hrăni animăluţele, care aveau o diaree continuă, a decis să meargă cât mai rapid la Zărneşti, unde existau specialişti care să salveze ursuleţii, şi care este destul de aproape de Sibiu. „Nu sunt primii pui de urşi aduşi la Zărneşti”, a mai amintit Miruna Gritu. Chiar în toamna anului trecut, autorităţile au dus în sanctuarul de urşi din Braşov doi pui şi nu este prima acţiune de acest gen.  

„Bunele intenţii şi spiritul de iniţiativă nu se pot substitui legii”

La rândul lor, autorităţile de mediu au motivat, când au dat sancţiunea maximă, că nu s-au respectat procedurile (după cum reiese dintr-o postare pe Facebook) şi că voluntarii ar fi pus în pericol viaţa animalelor, iar la Zărneşti este adăpost doar pentru urşi adulţi, nu şi pentru pui. Ursuleţii ar fi trebuit să ajungă în judeţul Harghita, la Bălan, mult mai departe decât rezervaţia braşoveană. 

A contat „doar lipsa actelor de la dosar”, faptul că nu s-a anunţat Garda şi nu s-a completat o declaraţie, nu experienţa, colaborarea de până acum cu voluntarii şi operaţiunea de salvare în sine, a remarcat Miruna Gritu. 

Donaţii din toată ţara pentru a se plăti sancţiunea

În urma acestei poveşti, voluntarii au anunţat că, graţie donaţiilor venite din întreaga ţară, în urma apelului lor pe pagina de Facebook, vor putea plăti amenda dată de Garda de Mediu Sibiu, care, achitată în 15 zile, este de 2.500 de lei. 

Voluntarii se aşteaptă însă la repercusiuni după ce cazul a căpătat o amploare mai mare decât cea dorită de autorităţi. „Următoarea luptă va fi pentru schimbarea legislaţiei. Ar trebui să ne pese cu adevărat de animale, nu doar pe hârtie”, a mai spus Miruna Gritu recunoscând că la mijloc există interese care nu au nici o legătură cu salvarea animalelor. Activista a amintit şi despre nenumăratele accidente rutiere în care victime sunt animalele, iar autorităţile care se prezintă la faţa locului nu-şi asumă nici o responsabilitate, cum s-a întâmplat în Harghita şi chiar Sibiu.

„Nu reuşesc de ce nu a contat faptul că ursuleţii sunt salvaţi. Ne-au dat amendă şi au făcut hârtii pentru doi urşi vii”, a mai mărturisit Miruna Gritu.

Petiţie pentru anularea amenzii

Impresionaţi de ce s-a întâmplat, aproximativ 7.000 de români au semnat până acum o petiţie online prin care se solicită anularea amenzii. „Asociaţia Prietenii Berzelor Cristian a primit amendă de 10.000 de lei, vineri (2 aprilie – n.red.), de Garda de Mediu Sibiu pentru că au dus puii de urs abandonaţi lângă o casă din Biertan, judeţul Sibiu, la sanctuarul de la Zărneşti, fără să aştepte hârtiile de relocare, considerând că e mai importantă salvarea. Cerem anularea amenzii emisă pe criterii de incompetenţă!”, se solicită în textul petiţiei.

Cazul salvării puilor de urs de la Sibiu arată încă o dată discrepanţa uriaşă dintre legislaţie şi realitatea din teren, dintre teorie şi practică, dintre acordarea primului ajutor pentru salvarea de vieţi şi birocraţie.

Paula Ciotloş, vicepreşedintele Asociaţiei Milioane de Prieteni Libearty din Zărneşti, consideră că decizia autorităţilor, dar şi procedurile invocate nu au niciun suport în realitate, pentru că întreaga poveste cu salvarea puilor de urs din Sibiu a fost practic o cursă contracronometru cu viaţa. „Probabil că dacă ar fi întârziat câteva ore, riscurile să moară ar fi fost mult, mult mai mari... Nu este acceptabil să stai atâta timp pentru acte. E ca şi cum am sta la un accident auto ca cineva să vină cu buletinele victimelor, înainte de a face ceva”, a precizat Paula Ciotloş.

Voluntarii de la Asociaţia „Prietenii Berzelor” au mai anunţat şi că vor insista pentru crearea serviciului de urgenţă pentru salvarea animalelor sălbatice, la Sibiu, o iniţiativă care a rămas fără ecou de mai multă vreme.

Vă mai recomandăm şi:

Imagini înduioşătoare cu ursuleţi orfani, de doar două luni, găsiţi în Sibiu şi Harghita FOTO VIDEO

O asociaţie din Sibiu, amendată cu 10.000 de lei de Garda de Mediu, după ce a salvat doi pui de urs aflaţi în stare gravă

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite