De ce ni se „zbate ochiul” - explicaţiile doctorilor le contrazic pe cele din popor. Chiar crezi că dacă se zbate ochiul drept e semn bun, iar stângul îţi aduce supărare?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Zbaterea ochiului” are explicaţii ştiinţifice, spun specialiştii. Mulţi români, însă, văd în asta un semn, potrivit credinţelor populare păstrate din generaţie în generaţie.

Medicii spun că reflexul are o explicaţie pur ştiinţifică, şi recomandă prezentarea la un specialist în astfel de situaţii. “Zbaterea ochiului" poate fi interpretată ca o contracţie involuntară a muşchilor pleoapelor. Cauzele nu sunt definite cu precizie, ar putea fi o mulţime de cauze care irită nervul destinat muşchiului respectiv, de la expunerea la frig, curenţi de aer, radiaţii, praf, fum, până la afecţiuni mai grave cum ar fi conjunctivita sau alte afecţiuni inflamatorii, degenerative, traumatice sau chiar tumorale ale ochiului. Este bine ca pacientul să se adreseze medicului specialist pentru a se exclude o boală gravă ocular. Tratamentul este în funcţie de etiologie”, explică prof.univ.dr. Adriana Stănilă, şeful Secţiei Clinice Oftalmologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu. 

Ce spun credinţele populare

Pe de altă parte, vechile credinţe populare spun că “zbaterea ochiului” este un semn, iar semnificaţia este alta pentru fiecare dintre ochi. “Ochiul drept de ţi se bate e de bine. Nu e bine să spui nimănui că ţi se bate ochiul, că şi el multe vede şi nu spune nimănui fără ştirea gurii tale. Ochiul stâng de ţi se bate e a supărare. Când ţi se bate ochiul drept, vei păţi ceva”, sea rată în volumul “Credinţe şi Superstiţii Româneşti” după Artur Gorovei şi Gh.F. Ciauşanu, Ediţie de Irina Nicolau şi Carmen Mihalache, apărut la Editura Humanitas. 

Alte superstiţii legate de ochi

Potrivit volumului citat, de ochi se leagă şi alte superstiţii. “Când ţi se joacă un ochi, ai să plângi. Dacă îţi intră un pai sau o firimitură în ochi, ca să iasă, scuipă de trei ori peste braţul drept. Se crede că micuţii care se uită mult la lumină vor fi slabi de ochi. Să nu te speli seara pe ochi, că orbeşti. Vinerea să nu coşi, că vei suferi de ochi. Să nu te speli pe cap lunea, miercurea şi vinerea, că te vor durea ochii. Boala de ochi se vindecă spălându-te cu apa în care şi-a spălat preotul mâinile după săvârşirea sfintei liturghii sau cu apă de râu luată în Vinerea Paştelui sau în oricare zi, dar înainte de răsăritul soarelui”, se mai arată în volumul citat. 

Vă mai recomandăm: 

Cele mai bune mâncăruri din bucătăria tradiţională ţigănească. Cum se prepară Şah Hai Mas-ul, puiul pe sâr a la Lulica, bândăreţul sau săviacul

Mâncărurile tradiţionale ale romilor sunt simplu de făcut, foarte săţioase şi, spun cei care le-au testat, extrem de savuroase. Şah Hai Mas-ul, puiul pe sâr a la Lulica, bândăreţul sau săviacul sunt preparate uşor de făcut de către orice gospodină.

Istoria controversată a salamului de Sibiu. De ce costa cât 24 de kilograme de zahăr şi cum a salvat Nicu Ceauşescu producţia salamului „de lux” de la Mediaş

Vestitul salam de Sibiu era considerat, în comunism, unul dintre produsele de lux din România. Producţia mergea în cea mai mare parte la export. „Adevărul“ vă spune povestea gustosului salam.

Secretele brânzei de Sibiu. Cum se păstrează preparatul unic în România şi cum o deosebim de falsurile de pe piaţă

Vestită nu doar în ţară ci şi în afara graniţelor ei, telemeaua de Sibiu se face şi acum după reţete vechi, transmise în familiile de oieri din generaţie în generaţie. Gustul deosebit depinde de mai mulţi factori, de la compoziţia păşunilor unde sunt duse oile până la modul de preparare şi păstrare.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite