Sibiu

articolul anterior articolul urmator

Delicii din bucătăria săsească: cum facem cel mai bun papricaş de pui cu mămăligă

8
14 Apr 2016 06:06:18
Autor: Ramona Găină
Papricasul de pui cu mamaliguta este usor de preparat FOTO mirceateorean.wordpress.com
Papricasul de pui cu mamaliguta este usor de preparat FOTO mirceateorean.wordpress.com

Papricaşul de pui cu mămăligă este nu doar delicios, ci şi uşor de preparat. O reţetă foarte simplă de papricaş este oferită de profesoara Aurelia Rusu, o pasionată cercetătoare a gastronomiei săseşti.

Reţeta, alături de multe altele, poate fi găsită în cartea Aureliei Rusu intitulată ”Gătim împreună în Casa Baronului”, publicată la Editura Samuel din Mediaş. 
 
Aveţi nevoie de: un pui, 100 de grame de slănină afumată, 50 de grame de boia, 2 cepe, 2 linguri de ulei, un pahar de vin alb, 3 linguri de smântână, o jumătate de lămâie, cimbru, sare şi piper. 
 
Mod de preparare
 
Puiul se taie în bucăţi şi se lasă să se scurgă bine. Slănina, tăiată în cubuleţe, se rumeneşte în ulei încins, apoi se adaugă bucăţile de carne, boiaua şi ceapa rasă pe răzătoare. Se stropeşte totul cu vin alb şi zeama de lămâie, se pune cimbrul, se acoperă vasul cu un capac şi se lasă să fiarbă înăbuşit. Atunci când carnea este fiartă se adaugă smântâna şi se ia vasul de pe foc. Se serveşte cu mămăligă fierbinte. 
 
Vă mai recomandăm: 
 
 
Nelipsită din meniurile restaurantelor cu specific săsesc, supa de cartofi cu tarhon este uşor de preparat şi are o savoare deosebită.
 
 
Dacă vreţi să pregătiţi rapid un prânz delicios în familie, ciulamaua de pui cu ciuperci poate fi o alegere excelentă. Asezonată cu mămăliguţă caldă, va fi cu siguranţă apreciată de toţi cei care se aşează în jurul mesei.
 
 
Secretul celor mai bune gogoşi de casă, spun gospodinele, nu stă doar în ingredinte, ci mai ales în timpul cât este frământat aluatul. 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

ion creangă
14.04.2016, 11:00:39

Papricaș săsesc???? Da de sushi bulgaresc ați auzit? Sau de sarmale etiopiene?

+2 (2 voturi)
Adrian Foangă
14.04.2016, 11:55:47

Ce e, moldovene, faci nazuri? Daca ai avea tu macarea asta ai zice ca ai prins pe Dumnezeu de picior! Ia mergi in tinutul mancatorilor de slanina si-o sa vezi cum pui pe tine 10 kile in doua saptamani, intocmai ca la Ignat.

0 (4 voturi)
A4
14.04.2016, 12:11:27

H_Adraine! nu fonfăni de foame bre foangă:) Kreanga facea ironie lafaptul ca e "paprikás" adika mincare cu specific unguresc. Cum a devenit Săsesc asta e taina celei ce a scris ce articolul:))))))))))))) de aceea batea "obrazul" sa inteleaga si Dementoloaga " Ramona Galinacsea ca nu exista asa ceva sau exista la fel de mult ca si sushi bulgaresc Sarmale etiopiene :))))))))))))))))))

+1 (3 voturi)
ion creangă
14.04.2016, 12:20:10

Adrian Foanga@ M-a topesc dupa papricasul unguresc, sushi-ul japonez si sarmalele moldovenești! Pe bune, nu la mișto!

+1 (1 vot)
Adrian Foangă
14.04.2016, 13:03:27

"T-e" topesti, inteleg, dar mancatorii de untura pe paine din vestul tarii le adapteaza si ei cum pot. Mai fura un pic de la unguri, mai adauga niste slanina, si gata mancarea "traditionala"... de aceea toti pe acolo arata ca niste saci de grasime cu picioare. Dar tu, fiind dintr-o zona mai "defavorizata", nu iti permiti sa faci nazuri - daca mergi la o pensiune si-ti pune gazda pe masa o farfurie cu borhot din asta zici ca a venit Craciunul. Ceri si oala s-o stergi cu miez de paine...

-2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările