Delicii din bucătăria tradiţională săsească: secretele preparării celui mai bun brock, a ciorbei de sfeclă galbenă sau a gustoasei supe de chimen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preparatele tradiţionale ale saşilor sunt extrem de savuroase, iar reţetele nu sunt deloc greu de pregătit. Rose Marie Muller, din localitatea sibiană Alţâna, a dezvlăuit pentru „Adevărul“ reţetele câtorva preparate săseşti delicioase.

Sasul plecat de multă vreme din ţară, care se întoarce cu drag şi cu dor acasă, va dori neapărat să guste dintr-o porţie de brock, preparat tradiţional făcut cu pâine de casă, zeamă de varză şi cârnaţi. 

Dacă vreţi să testaţi, neapărat trebuie să aveţi pâine de casă, care se taie felii subţiri şi se aşează într-un castron, după care se toarnă peste zeamă de varză încălzită şi se lasă la înmuiat o jumătate de oră. Într-o cratiţă separată se face o prăjeală cu ceapă şi cârnaţi, iar în cazul în care cârnatul este afumat acesta se poate fierbe direct în zeamă de varză. Totul se toarnă apoi peste pâinea înmuiată, iar vechile gospodine săsoaice spun că preparatul este un excelent leac pentru mahmureală. 

Brock-ul poate fi şi un desert delicios, iar în acest caz modul de preparare este diferit. Pâinea de casă tăiată felii se lasă la înmuiat aproximativ o oră în vin alb îndulcit, iar deasupra se pun stafide şi puţină scorţişoară. E un preparat care se pregătea obligatoriu la botez, cu el trebuiau aşteptate naşele acasă la viitorul finuţ. 

image

Rose Marie Muller spune că ciorba de sfeclă galbenă se face obligatoriu de Anul Nou - Foto Ramona Găină

O ciorbă pe care o fac doar saşii are la bază sfecla galbenă şi carnea de porc. Se pune un os de porc la fiert, iar separat se curăţă zarzavatul – sfeclă galbenă, morcov, pătrunjel, o ceapă şi 5 căţei de usturoi. După jumătate de oră, se adaugă în oala în care fierbe carnea, iar când e gata se drege cu un gălbenuş de ou şi o lingură de smântână. Se mai adaugă puţin piper şi vegeta. „Era ciorba noastră de Anul Nou, se spune că găina «dă înapoi» şi atunci nu făcea supă de găină de Anul Nou, făceam această ciorbă care este foarte gustoasă”, spune Rose Marie Muller.    

Nu în ultimul rând, dacă doriţi o masă mai uşoară puteţi opta pentru o supă de chimen cu crutoane. Chimenul se pune la fiert cu apă şi o ceapă, nu se lasă foarte mult, apoi se strecoară şi se „prinde” cu puţin rântaş – făină prăjită în ulei. Când e gata se serveşte cu pâine prăjită, care se taie crutoane şi se pune în supă. Preparatul este un adevărat medicament pentru indigestie. 

Vă mai recomandăm: 

Secretele celui mai bun gulaş, dezvăluite de un bucătar din Ţinutul Secuiesc. Cei care gustă acest delicios fel de mâncare nu se lasă până nu obţin reţeta

Gustosul preparat împrumutat din Ungaria este vedetă în restaurantele din Ţinutul Secuiesc, unde bucătăresele păstrează cu sfinţenie reţetele originale. „Adevărul“ vă prezintă reţeta unui specialist din judeţul Harghita.

Cum se prepară cel mai bun hencleş, legendara prăjitură a saşilor. Secretele unui desert tradiţional delicios

Cel mai vechi şi cel mai cunoscut desert al saşilor nu lipseşte de pe masă la nicio sărbătoare importantă, fie că vorbim despre Paşte, Crăciun, nunţi sau botezuri. „Adevărul“ vă spune secretele delicioasei prăjituri.

Cele mai bune mâncăruri din bucătăria tradiţională ţigănească. Cum se prepară Şah Hai Mas-ul, puiul pe sârma la Lulica, bândăreţul sau săviacul

Mâncărurile tradiţionale ale romilor sunt simplu de făcut, foarte săţioase şi, spun cei care le-au testat, extrem de savuroase. Şah Hai Mas-ul, puiul pe sâr a la Lulica, bândăreţul sau săviacul sunt preparate uşor de făcut de către orice gospodină.

Istoria controversată a salamului de Sibiu. De ce costa cât 24 de kilograme de zahăr şi cum a salvat Nicu Ceauşescu producţia salamului „de lux” de la Mediaş

Vestitul salam de Sibiu era considerat, în comunism, unul dintre produsele de lux din România. Producţia mergea în cea mai mare parte la export. „Adevărul“ vă spune povestea gustosului salam.

Secretele brânzei de Sibiu. Cum se păstrează preparatul unic în România şi cum o deosebim de falsurile de pe piaţă

Vestită nu doar în ţară ci şi în afara graniţelor ei, telemeaua de Sibiu se face şi acum după reţete vechi, transmise în familiile de oieri din generaţie în generaţie. Gustul deosebit depinde de mai mulţi factori, de la compoziţia păşunilor unde sunt duse oile până la modul de preparare şi păstrare.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite