Sibiu

articolul anterior articolul urmator

Descoperire uimitoare în Mediaş: schiţele unei rachete celebre, descoperite într-un pod. Cui aparţineau FOTO

10
13 Oct 2021 14:50:37
Autor: Daciana Mitrache
Descoperire uimitoare în podul Casei Memoriale Hermann Oberth din Mediaş - Sibiu Foto Adevărul
Descoperire uimitoare în podul Casei Memoriale Hermann Oberth din Mediaş - Sibiu Foto Adevărul

O serie de obiecte de o valoare istorică incontestabilă au fost descoperite întâmplător în podul unei case - monument istoric.

Este vorba despre mai multe lucruri care au aparţinut savantului Hermann Oberth, considerat părintele navigaţiei spaţiale şi precursor al noii ere tehnice.
 
În timpul lucrărilor efectuate la acoperişul casei memoriale care poartă numele celebrului om de ştiinţă, au fost găsite mai multe schiţe, facsimile, manuscrise şi alte obiecte lăsate moştenire familiei sale.
 
Reprezentanţii Direcţiei pentru Cultură au scos la lumină documente care datează de aproape un secol. Printre acestea se află şi planurile şi schiţele originale ale rachetei lansate din municipiul Mediaş în anul 1935 de către Hermann Oberth. Este anul care a reprezentat un punct de cotitură în istoria aeronauticii mondiale, Mediaşul devenind al patrulea oraş la nivel mondial de unde se lansa o rachetă cu combustibil lichid, într-o perioadă de pionierat în cercetările spaţiale, după Moscova, Berlin şi New Mexico. 
 
Lucrările de reparaţii la acoperişul Casei Memoriale erau efectuate de către Primăria Mediaş când s-a făcut marea descoperire. Printre lucrurile găsite se află chiar şi corespondenţa savantului, ziare şi reviste din perioada interbelică, desene şi însemnări.
 
Descoperire uimitoare în podul Casei Memoriale Hermann Oberth din Mediaş - Sibiu Foto Adevărul
 
Toate vor îmbogăţi patrimoniul oraşului, fiind incluse în colecţiile Muzeului de Istorie Mediaş şi vor completa ceea ce se ştie deja despre personalitatea uimitoare a savantului şi cercetările sale extraordinare. 
 
„Aceste materiale au fost scoase din nou la lumină, după aproximativ nouă decenii, de către angajaţi ai Direcţiei pentru Cultură Mediaş, iar la o analiză primară s-a constatat că unele dintre cele mai importante documente fac referire la planurile şi schiţele originale ale rachetei lansate din oraşul nostru în anul 1935”, au menţionat printre altele reprezentanţii Primăriei Municipiului Mediaş.  
 
Descoperire uimitoare în podul Casei Memoriale Hermann Oberth din Mediaş - Sibiu Foto Adevărul
 
Hermann Oberth s-a născut pe 25 iunie 1894, la Sibiu. La vârsta de 15 ani proiecta prima sa rachetă, pentru ca mai târziu să perfecţioneze acest proiect prin calcule pentru arderea în etape a combustibilului. 
 
Lucrările sale revoluţionare au fost primite cu reţinere atât în mediul ştiinţific cât şi în cel editorial. Pe motiv că ar conţine prea multă matematică pentru o lucrare de fizică, dar prea multă fizică pentru o lucrare de matematică, nemţii au refuzat să-i publice „Rachetă spre spaţiile interplanetare”. A fost acceptată însă în 1922 de profesorul Augustin Maior de la Universitatea din Cluj, ca lucrare de dizertaţie pentru acordarea titlului de profesor de matematică şi fizică lui Hermann Oberth. 
 
Descoperire uimitoare în podul Casei Memoriale Hermann Oberth din Mediaş - Sibiu Foto Adevărul
 
Şapte ani mai târziu scria „biblia astronauticii ştiinţifice” aşa cum a fost numită lucrarea „Moduri de a călători în spaţiu”, distinsă cu Premiul internaţional pentru ştiinţa zborurilor interplanetare.
 
Ȋn perioada în care a predat ca profesor la Liceul Stephan Ludwig Roth din Mediaş, a dat naştere celei mai importante părţi din opera sa ştiinţifică legată de construcţia şi zborul rachetei în spaţiul cosmic.
 
Descoperire uimitoare în podul Casei Memoriale Hermann Oberth din Mediaş - Sibiu Foto Adevărul
 
A primit aprobarea din partea Regele Carol al II-lea pentru a face experimente la Şcoala de Aviaţie din oraş, construind între 1932 - 1935 numeroase rachete experimentale, dintre care unele au şi fost lansate. Schiţele găsite acum în podul casei memoriale fac parte din perioada respectivă.
 
A lucrat mai apoi în Italia, America şi Germania şi a primit nenumărate premii. Anul acesta, în luna decembrie, se vor comemora 33 de ani de la moartea renumitului om de ştiinţă.
 

Vă mai recomandăm şi:

 
A fost găsită persoana care a vandalizat statuia lui Samuel von Brukenthal. Cine este şi ce sancţiune a primit
 
Statuia lui Brukenthal din Sibiu, pângărită. Vandalizatorul, surprins pe camerele de luat vederi
 
 
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Flogea Aurelu
13.10.2021, 15:55:27

Si parasutele Europei cand le luam acasa sa le punem la muzeu? Ca e plina Europa de ele.

-15 (15 voturi)
Maximus Livius
13.10.2021, 18:27:14

Marturie ca inca de la inceput, guvernantii nostrii nu au apreciat, si nici nu au ajutat pe cei care ar fi putut sa daruiasca tarii un renume. Mai toti inventatorii, si geniile de pe meleagurile noastre au trebuit sa plece si sa daruiasca altora capacitatile lor creatoare in loc sa fie valorificate de noi. Fie ca e vorba de trecut sau de prezent, tot ceea ce e bun este ignorat si tratat ca gunoi, si trimis afara. Dar, "gunoiul" nostru este recunoscut ca aur pur de ceilalti si pus la treaba. Cand se vor trezi ai nostri conducatori din visele lor de lupta pentru ciolan ca sa faca ceva si pentru tara asta? Pentru cei cu potential?

-7 (15 voturi)
defu gabi
13.10.2021, 19:49:58

Nu se vor trezi niciodata atat timp cat sunt niste simpli lachei decerebrati/corupti/santajabili pusi de altii sa le implementeze la ordin agenda/agendele... Economice, politice, geopolitice, etc...

-10 (12 voturi)
Iobag Nerfos
13.10.2021, 21:47:36

Nu cred ca avem de ce sa fim mandri de Hermann Oberth. A lucrat la Peenemünde sub numele de Fritz Hann la crearea celebrelor rachete V2 care au omorat zeci de mii de britanici si belgieni

-11 (11 voturi)
Theodor Iliescu
13.10.2021, 22:29:57

A facut parte din ECHIPA lui von Braun - parintele V1 si V2 - iar ulterior al programului de rachete american - H. Oberth a refuzat dupa razboi sa mai perticipe alaturi de fostii echpiri ai lui von Brouan - V1 si V2 - retragandu-se din viata publica - Ca un mic motiv de zambet as aminti ca la lansarea programului Apollo si a rachetei Saturn von Braun l-a invitat sa ia parte la ceremonie. Se zice ca H. Oberth l-a intrebat pe von Braun sa-i spuna : ce este nou la aceasta racheta ? Si raspunsul a fost extrem de scurt : Este acelas castravete - dar mai mare ! Si chiar asa era ! P.S In perioada 1955 - 1960 am lucrat la I.D.T. - institut infiintat pe structura fostului Oficiu de brevete si inventii. La IDT mai lucrau inca vechi salariati ai oficiului - care-mi povesteau de ciudatele cereri de brevetare si ciudatii inventatori - Si-l socoteau pe Oberth cu cererie de brevetare pentru motoare de rachete si revolutionara idee de racire a motorului cu combustibilul lichid (oxigen + hidrogen) si-l comparau cu cel care propusese "aparat de tinut coada vacii la mulgere" ! Cam asta era nivelul nostru pe atunci .... Dar acum ?

-6 (14 voturi)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările