Doi agenţi din cadrul IPJ Sibiu, urmăriţi penal pentru abuz în serviciu după ce şi-ar fi însuşit zeci de mii de lei din taxele de cazier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei doi agenti lucrau la ghiseul unde se eliberau cazierele - Foto Arhiva
Cei doi agenti lucrau la ghiseul unde se eliberau cazierele - Foto Arhiva

Doi agenţi din cadrul IPJ Sibiu sunt cercetaţi de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu după ce şi-ar fi însuşit zeci de mii de lei din taxele plătite de sibieni pentru eliberarea cazierului judiciar.

Cei doi, un bărbat şi o femeie, erau subofiţeri în cadrul Serviciului Cazier Judiciar şi Evidenţă Operativă. În cadrul Instituţiei Prefectului, unde se eliberează cazierul judiciar, sunt două ghişee, unul la care se plăteşte taxa de cazier, de 10 lei, şi unul la care se eliberează acest document, lucru posibil teoretic doar în momentul în care, la cererea de eliberare, este ataşată şi chitanţa care certifică plata taxei de eliberare a cazierului. 

Cei doi lucrau la ghişeul unde se elibera cazierul, şi se pare că foarte mulţi oameni nu ar fi ştiut de existenţa celui de-al doilea ghişeu, pentru plata taxei, astfel că veneau la direct ghişeul unde lucrau cei doi cu cei 10 lei în numerar şi cu cererea de eliberare a documentului. Agenţii ar fi încasat banii şi i-ar fi oprit pentru ei, iar la dosar rămânea doar cazierul, fără chitanţă. Totul s-ar fi petrecut între 2009 şi 2013. Prejudiciul încă se calculează, dar sumele sunt mari, de ordinul zecilor de mii de lei. 

Dosarul este instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu. ”Este în lucru dosarul, este începută urmărirea penală pentru amândoi pentru abuz în serviciu”, a declarat pentru Adevărul Ion Veştemean, prim procuror adjunct în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu. 

Până la finalizarea cercetărilor, cei doi subofiţeri sunt puşi la dispoziţie şi execută strict sarcini delegate de către şeful IPJ Sibiu. 

Nu este singurul scandal de acest fel izbucnit în ultima perioadă la IPJ Sibiu. Tot procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu fac cercetări în cazul unei foste agente de la Poliţia Rutieră, devenită între timp subofiţer la ISU Sibiu, suspectată că ar fi modificat ”din pix” sumele încasate de către agenţi din amenzile de circulaţie, sume pe care aceştia le predau la sfârşitul turei de lucru, şi ar fi creat un prejudiciu substanţial. Cercetările în dosar se fac sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals, uz de fals şi abuz în serviciu. 

Un alt dosar în lucru, de această data la DNA Alba Iulia, vizează o fostă angajată de la Rutieră, subcomisar de poliţie, care ar fi falsificat rezoluţiile procurorilor şi ar fi dat astfel soluţii de neîncepere a urmăririi penale în 5 dosare având ca obiect diferite infracţiuni la regimul rutier, cum ar fi consumul de alcool, conducerea unui autoturism neînmatriculat sau conducerea unui autoturism cu număr fals de înmatriculare. După ce rezoluţiile ar fi fost modificate, şoferii şi-ar fi recuperat permisele de conducere. Femeia a lucrat la Serviciul Rutier Sibiu până în luna august a acestui an când a demisionat, la scurt timp după ce au fost sesizaţi în cazul ei procurorii anticorupţie.  

Vă mai recomandăm: 

EXCLUSIV Scandal la Poliţia Rutieră Sibiu. Procurorii fac cercetări pentru fals, uz de fals şi abuz în serviciu

Un scandal de proporţii ”mocneşte” la Poliţia Rutieră Sibiu, unde ar fi dispărut, se pare, sume substanţiale din încasările pentru amenzile de circulaţie.

Cercetat de DNA, primarul Daniel Maricuţa ar putea rămâne şi fără permis. Poliţiştii l-au tras pe dreapta, după ce l-ar fi prins cu maşina pe contrasens

Edilul din Şelimbăr ar fi fost prins conducând pe contrasens însă nimeni nu a suflat o vorbă despre eveniment: Maricuţa a contestat sancţiunea în instanţă, care va decide dacă acesta va rămâne sau nu fără permis pentru 60 de zile.

UPDATE VIDEO Percheziţii DNA la Primăria Şelimbăr şi la Oficiul de Cadastru din Sibiu. Prejudiciul estimat în dosar depăşeşte 100 de milioane de euro

Procurorii DNA Serviciul Teritorial Alba Iulia au făcut vineri percheziţii în mai multe judeţe, printre care şi Sibiul.

Averea fabuloasă a lui Daniel Maricuţa, primarul comunei Şelimbăr, cercetat într-un dosar de corupţie cu prejudiciu estimat de peste 100 de milioane de euro

Edilul din Şelimbăr, al cărui nume apare în dosarul de corupţie în care DNA face miercuri percheziţii la Sibiu, are o avere considerabilă.    

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite