Dosarele aleşilor Sibiului. Cine sunt politicienii locali care au ajuns în instanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
dosare

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, dar şi preşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Cindrea, sunt doar doi dintre politicienii locali cu dosare pe rolul instanţelor. Mai mulţi primari sunt de asemenea acuzaţi de conflict de interese iar la Mediaş primarul şi mai mulţi consilieri locali sunt trimişi în judecată pentru abuz în serviciu.

Klaus Iohannis se judecă în prezent cu Agenţia Naţională de Integritate după ce, în aprilie 2013, edilul a fost acuzat de ANI că ar fi deţinut ilegal, în mod simultan, atât funcţia de primar al Sibiului, cât şi calitatea de reprezentant al municipiului Sibiu în Adunarea Generală a Acţionarilor din firmele Apă Canal SA Sibiu şi Pieţe SA. Edilul a făcut contestaţie în instanţă şi a câştigat la Curtea de Apel Alba Iulia, însă ANI a contestat iar dosarul este acum pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Edilul are la activ un proces câştigat cu ANI, care în anul 2009 ANI l-a acuzat de încălcarea Legii incompatibilităţii, pentru că ar fi ocupat, în 2003, funcţia de administrator la societatea Parcuri Industriale Sibiu-Şura Mică în paralel cu cea de primar. Edilul a atacat hotărârea în contencios administrativ şi a câştigat. 

Cindrea, trimis în judecată pentru conflict de interese

Şi preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Ioan Cindrea, are un proces pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, acesta fiind acuzat de conflict de interese. În anul 2011, Agenţia Naţională de Integritate l-a acuzat pe Ioan Cindrea, la momentul respectiv deputat, de conflict de interese, pentru că în perioada 5.10.2009-01.02.2011 a avut-o angajată pe Amalia Cindrea, soţia sa, la cabinetul său parlamentar. Cindrea a contestat în instanţă decizia ANI, iar pe 21 martie 2012 Curtea de Apel Alba Iulia i-a admis acţiunea prin care Cindrea solicita anularea actului administrativ. Fostul deputat a intrat ulterior în competiţia electorală la alegerile locale, iar în iunie 2012 a fost ales preşedinte al Consiliului Judeţean Sibiu. Agenţia Naţională de Integritate a făcut însă recurs la decizia de la Alba, pe 13 august 2012, iar dosarul a fost înregistrat în 21 august 2012 pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Instanţa Supremă s-a pronunţat marţi, 18 martie 2014, şi a respins recursul declarat de Agenţia Naţională de Integritate împotriva sentinţei civile nr. 115 din 21 martie 2012 a Curţii de Apel Alba Iulia – Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal, ca nefondat. Lucrurile nu s-au oprit însă aici. Pe 27 iunie 2014, Parchetul General a anunţat trimiterea în judecată a lui Cindrea pentru conflict de interese. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), care a constatat pe 14 august 2014  "legalitatea sesizării instanţei" şi a dispus începerea judecăţii în cazul preşedintelui CJ Sibiu. Cindrea a făcut contestaţie, care s-a judecat vineri, 26 septembrie, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Curtea a respins contestaţia iar procesul are un nou termen pe data de 26 noiembrie 2014, la ICCJ. 

20 de priimari, acuzaţi de ANI

Şi alţi aleşi locali din Sibiu sunt acuzaţi de ANI de incompatibilitate. Aceştia au contestat deciziile iar procesele sunt pe rol. Într-un comunicat din 3 iulie 2013, ANI anunţa că ”20 de primari din Jud. Sibiu s-au aflat în stare de incompatibilitate ca urmare a deţinerii simultane a funcţiei de primar şi a calităţii de reprezentant al unităţii administrativ – teritoriale în cadrul A.G.A. a S.C. APĂ CANAL S.A. Sibiu, după cum urmează: BALTEŞ IOAN, Primar al Oraşului Ocna-Sibiului, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 01 august 2008 – 28 mai 2013; BUCUR BOGDAN, Primar al Comunei Răşinari, se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 06 octombrie 2008; HUJA GHEORGHE, Primar al Oraşului Cisnădie, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 26 iulie 2012 – 10 iunie 2013; KLINGEIS ARNOLD-GUNTER, Primar al Oraşului Avrig, se află în stare de incompatibilitate începând cu 2008 (mandatele 2008 – 2012 şi 2012 – prezent); IVAN VALENTIN-DUMITRU-IOAN, Primar al Comunei Sadu, se află în stare de incompatibilitate în perioada 30 iulie 2008 – 29 mai 2013; TROANCĂ IOAN, Primar al Oraşului Miercurea Sibiului, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 31 octombrie 2008 – 27 mai 2013; AVRAM NICOLAE, Primar al Comunei Şura Mare, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 30 iulie 2008 – 19 iunie 2012; JOARZĂ CORNEL, Primar al Comunei Şura Mică, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 26 iulie 2012 – 12 iunie 2013; CĂLIN GHEORGHE, Primar al Comunei Gura Rîului, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 18 iulie 2012 – 28 mai 2013; DANCU NICOLAE, Primar al Comunei Păuca, s-a aflat în stare de incompatibilitate începând cu 30 iulie 2008; ŞUREAN IOAN, Primar al Comunei Slîmnic, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 17 iulie 2012 – 22 mai 2013; LIENERTH MIHAIL, Primar al Comunei Vurpăr, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 31 iulie 2008 – 30 mai 2013; ALDEA VALENTIN, Primar al Comunei Roşia, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 24 iulie 2008 – 17 mai 2013; DĂNCILĂ ILIE, Primar al Comunei Poiana Sibiului, se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 13 iulie 2012; GREAVU MARIA, Primar al Comunei Loamneş, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 05 august 2008 – 22 aprilie 2013; IOAN NICOARĂ, Primar al Comunei Apoldu de Jos, se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 19 iulie 2012; OLARIU SIMION, Primar al Comunei Racoviţa, se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 30 august 2012; SEUCHEA IOAN, Primar al Comunei Cristian, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada în perioada 18 iunie 2008 – 28 mai 2013; SURDU CORNEL, Primar al Comunei Poplaca, se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 29 iunie 2012”, potrivit documentului citat. 

Aleşii Mediaşului, trimişi în judecată pentru abuz în serviciu

 Şi asupra aleşilor locali din Mediaş, al doilea oraş ca mărime al Sibiului, planează mai multe suspiciuni, privind posibile infracţiuni de abuz în serviciu. Într-un comunicat din 15 septembrie 2014, DNA anunţă că s-a dispus ”trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor: BALAZS BELA ATILA, CIULEA IOAN VASILE, GROZAV EUGEN, KNALL HELMUTH IULIUS, LĂZĂROIU IOAN, MANTA ANCA MARIA, MORARU EUGEN, NEAG FLORIN, NICORICI CONSTANTIN GHEORGHE, PETRESCU GEORGE STELIAN, POPA IOAN, SAS ILARIE, TAROPA FLOAREA, TOMA COSMIN LUCIAN, consilieri în cadrul Consiliul Local Mediaş, la data faptelor, în sarcina cărora s-au reţinut două infracţiuni concurente de abuz în serviciu, din care una cu consecinţe deosebit de grave; CIOLPAN VASILE, NAGY PAVEL, PATRUI ELEONORA, consilieri în cadrul Consiliul Local Mediaş, la data faptei, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave; LAŢA ILIE, PLOPEANU TEODOR, consilieri în cadrul Consiliul Local Mediaş, la data faptelor, în sarcina cărora s-au reţinut două infracţiuni concurente de abuz în serviciu, din care una cu consecinţe deosebit de grave şi conflict de interese; MARIAN VICTOR CRISTIAN, OROSZ CSABA, consilieri în cadrul Consiliul Local Mediaş, la data faptei, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit; ŞERBAN IOAN, preşedinte şi acţionar majoritar al Asociaţiei GOSCOM, la data faptelor, în sarcina căruia s-au reţinut în concurs complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi complicitate la infracţiunea de conflict de interese; NEAMŢU TEODOR, primar al municipiului Mediaş, la data faptelor, în sarcina cărora s-au reţinut două infracţiuni concurente de complicitate la abuz în serviciu, din care una cu consecinţe deosebit de grave. 

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: În perioada 2012-2013, reprezentanţii S.C. Gospodăria Comunala S.A. au notificat în repetate rânduri Consiliul Local Mediaş despre situaţia economică dificilă în care se află societatea, ajunsă în imposibilitate de a-şi plăti furnizorii, angajaţii şi datoriile faţă de bugetul de stat. Prin adresă oficială, reprezentanţii societăţii au atras atenţia că această situaţie este cauzată, în mare parte, de Consiliul Local Mediaş care nu a putut asigura volumul de lucrări stabilit prin contract. În perioada respectivă acţionar majoritar la S.C. Gospodăria Comunala S.A. era Consiliul Local Mediaş şi Asociaţia GOSCOM, care deţinea 19,22% acţiuni. La data de 31 octombrie 2012, în calitate de consilieri locali, inculpaţii Balazs Bela Atila, Ciolpan Vasile, Ciulea Ioan Vasile, Grozav Eugen, Knall Helmuth Iulius, Laţa Ilie, Lăzăroiu Ioan, Manta Anca Maria, Moraru Eugen, Nagy Pavel, Neag Florin, Nicorici Constantin Gheorghe, Patrui Eleonora, Petrescu George Stelian, Plopeanu Teodor, Popa Ioan, Sas Ilarie, Taropa Floarea, Toma Cosmin Lucian şi-au exprimat votul în favoarea adoptării hotărârii nr. 250/2012, prin care s-a decis participarea Consiliul Local Mediaş cu suma de 3.000.000 lei la majorarea capitalului social al SC GOSPODĂRIA COMUNALĂ SA. În acelaşi context, în şedinţa din data de 25 noiembrie 2013, în calitate de consilieri locali, inculpaţii Balazs Bela Atila, Ciulea Ioan Vasile, Grozav Eugen, Knall Helmuth Iulius, Laţa Ilie, Lazaroiu Ioan, Manta Anca Maria, Moraru Eugen, Neag Florin, Nicorici Constantin Gheorghe, Orozs Csaba, Petrescu George Stelian, Plopeanu Teodor, Popa Ioan, Sas Ilarie, Taropa Floarea, Toma Cosmin Lucian, Marian Victor Cristian au decis achiziţionarea pachetului de 19,22% aparţinând Asociaţiei GOSCOM, contra sumei de 696.034 lei. Aceasta, în pofida faptului că, deja, Consiliul deţinea o majoritate confortabilă în acţionariatul societăţii, iar cumpărarea acţiunilor nu aducea niciun beneficiu. Hotărârea a fost luată cu votul unui număr de 18 consilieri şi cu un singur vot împotrivă, acesta din urmă motivând că, şi dacă s-ar deţine pachetul total de acţiuni, lucrările nu ar putea fi atribuite direct, ci tot prin licitaţie, ţinându-se seama de concurenţă. Suma a fost plătită integral, intrând în contul Asociaţiei GOSCOM la data de 27 decembrie 2013. În ambele cazuri, inculpatul Neamţu Teodor, în calitate de primar, a înlesnit şi ajutat prin demersurile întreprinse, la adoptarea de către consilierii locali a celor două hotărâri, prin care Consiliul Local Mediaş a devenit unic acţionar al SC GOSPODARIA COMUNLA SA, cu toate că avea reprezentarea faptului că prin această operaţiune se creează o pagubă bugetului comunităţii locale, corelativ cu obţinerea folosului reprezentat de preţul cesiunii în favoarea Asociaţiei GOSCOM. După realizarea cesiunii la data de 30 decembrie 2013, inculpatul Şerban Ioan, în calitate de preşedinte şi acţionar majoritar al Asociaţiei GOSCOM, a efectuat din contul Asociaţiei alimentat de către Consiliul Local Mediaş un transfer bancar de 597.193,21 lei, în contul său de economii. Ulterior, banii au fost împărţiţi astfel: - la data de 10.01.2014 a transferat 104.000 lei în contul lui Laţa Ilie cu explicaţia „suma datorată”; la data de 10.01.2014 au fost alimentate conturile asociaţilor GOSCOM care sunt evidenţiaţi nominal în Registrul acţionarilor, transferurile reprezentând contravaloarea acţiunilor deţinute de aceştia; la data de 14.01.2014 a transferat 52.000 lei în contul lui Plopeanu Teodor, cu explicaţia „restituire obligaţii”. Astfel, inculpaţii Laţa Ilie şi Plopeanu Teodor, în calitate de funcţionari publici –consilieri locali, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, prin exprimarea votului favorabil au participat la luarea unei decizii (în speţa transformarea Consiliului Local Mediaş în acţionar unic al SC GOSPODARIE COMUNALA SA Mediaş prin cumpărarea pachetului de 19,22% acţiuni deţinute în această societate de către Asociaţia GOSCOM contra sumei de 696.034 lei), care le-a permis ulterior, cu complicitatea preşedintelui Asociaţiei GOSCOM, inculpatul Şerban Ioan, să obţină foloase patrimoniale. În cauză, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător, până la concurenţa sumei de 3.696.034 lei, asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Sibiu, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză”, se arată în documentul citat. 

Vă mai recomandăm: 

Pedeapsă cu închisoare aproape înjumătăţită pentru Alexandru Tancou, ofiţerul de la Crimă Organizată acuzat că  ar fi sprijinit traficanţii de etnobotanice

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis recursul declarat de Alexandru Tancou, după condamnarea iniţială pronunţată de Curtea de Apel Alba Iulia. Sentinţa este definitivă, iar condamnarea atrage automat excluderea ofiţerului din structurile poliţiei.

Funcţionari de la Consiliul Local Ocna Sibiului, trimişi în judecată pentru conflict de interese şi abuz în serviciu

Patru funcţionari de la Ocna Sibiului, o angajată a Finanţelor de la Sibiu şi un membru consultant într-o comisie de licitaţii sunt acuzaţi de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia de comiterea mai multor infracţiuni.

Ismail Guler, bărbatul care în 2009 i-a înfipt fostei soţii un cuţit în ochi pe stradă, a cerut judecată după noul Cod Penal

Ismail Guler este închis la penitenciarul Bârcea Mare din judeţul Hunedoara, acesta fiind condamnat la 11 ani şi jumătate de închisoare cu executare pentru tentativă de omor calificat şi ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii şi ordinii publice.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite