Sibiu

articolul anterior articolul urmator

Florin Apostu, fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, singurul magistrat sibian condamnat în ultimii ani

0
7 May 2014 07:48:08
Autor: Ramona Găină
Florin Apostu - Foto arhiva Adevărul
Florin Apostu - Foto arhiva Adevărul

Fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu a făcut închisoare în dosarul de corupţie în care a fost condamnat alături de omul de afaceri Ilie Carabulea şi de un fost ofiţer SRI.

 
Fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, Florin Apostu a fost judecat, alături de omul de afaceri Ilie Carabulea şi de fostul ofiţer SRI Tiberiu Popescu, în cel mai răsunător dosar de corupţie din ultimii ani de la Sibiu. Potrivit unui comunicat al DNA din 22 octombrie 2010, ”La data de 2 august 2010 cât şi ulterior în lunile august şi septembrie 2010, inculpatul Apostu Florin Nicuşor, prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, ca urmare a solicitării unui om de afaceri din judeţul Sibiu, afirmând că va interveni pe lângă Procurorul General al României pentru ca Ministerul Public să promoveze un recurs în interesul legii ce viza interesele financiare ale persoanei respective. În acest sens, Apostu Florin Nicuşor a dat de înţeles că ar fi făcut demersurile necesare soluţionării favorabile a unei astfel de cereri.
 
În schimbul presupusei intervenţii, inculpatul a beneficiat de o revizie tehnică gratuită la autoturismul marca Audi A8 pe care îl folosea, revizie făcută la firma la care cumpărătorul de influenţă era acţionar majoritar. De precizat că autoturismul respectiv fusese achiziţionat în sistem leasing de la o firmă aparţinând aceluiaşi cumpărător de influenţă, leasing-ul fiind plătit de o altă societate comercială aparţinând aceluiaşi cumpărător.
 
De asemenea, la datele de 5 şi 19 august 2010, Apostu Florin Nicuşor a primit de la inculpatul Popescu Tiberiu Narcis suma de 400 euro şi un parfum, în scopul rezolvării favorabile a unui dosar penal al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu ce avea ca obiect cercetarea unei persoane pentru mai multe infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice. În acest sens, Apostu Florin Nicuşor a sustras de la dosar mai multe documente şi declaraţii pe care le-a înlocuit cu altele falsificate, soluţionând dosarul, în numele unui procuror subordonat, într-o manieră favorabilă persoanei cercetate.
 
În zilele de 10 şi 16 august, inculpatul Apostu Florin Nicuşor a primit de la o persoană produse alimentare, respectiv a cerul 2000 – 3000 euro pentru a soluţiona favorabil două dosare penale în care erau se efectuau cercetări pentru infracţiuni rutiere.
 
La data de 24 august 2010, Apostu Florin Nicuşor a determinat o persoană din conducerea Poliţiei Rutiere Sibiu să întocmească în fals o adeverinţă pentru ca unei persoane depistate conducând cu permisul anulat să i se prelungească dreptul de a conduce.
 
La data de 28 august 2010, în schimbul primirii unui plic cu bani de la un intermediar, Apostu Florin Nicuşor a promis să rezolve favorabil un număr de două dosare penale înregistrate pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu privind unele persoane cercetate pentru infracţiuni rutiere.
 
În perioada august – septembrie 2010, Apostu Florin Nicuşor a primit de la o persoană băuturi alcoolice pentru a interveni pe lângă judecători din cadrul Judecătoriei Sibiu pentru soluţionarea favorabilă a unui dosar civil.
 
La data de 27 septembrie 2010, Apostu Florin Nicuşor a acceptat să primească de la inculpatul Popescu Tiberiu Narcis o sumă de bani, iniţial neprecizată, pentru ca o persoană cercetată pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă să beneficieze de o soluţie cât mai favorabilă.
 
La data de 5 octombrie 2010, Apostu Florin Nicuşor i-a solicitat unei persoane, administrator al firmei care deţinea leasing-ul autoturismului folosit de inculpat, să intervină pe lângă un funcţionar public cu atribuţii de decizie şi control din cadrul Administraţiei Finanţelor Publice (A.F.P.) Sibiu, in favoarea unei persoane fizice autorizate din Sibiu, astfel incât aceasta să primească de la A.F.P. Sibiu o sumă de bani reprezentând TVA corelativă activităţii comerciale desfăşurate de acesta. În contraprestaţie, Apostu Florin Nicuşor i-a trimis funcţionarului public, prin intermediul administratorului respectiv, o plângere care ar fi putut constitui act de sesizare pentru un dosar penal pe numele funcţionarului, plângere pe care procurorul şef nu o înregistrase în evidenţele penale.
 
La începutul lunii octombrie 2010, inculpatul Apostu Florin Nicuşor, în calitatea sa de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, în înţelegere cu inculpatul Popescu Tiberiu Narcis, a stabilit să constituite un dosar penal pe numele unei persoane în scopul de a o determina să achite unui prieten comun ambilor inculpaţi o datorie recunoscută printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, dar care nu era supusă executării silite. Inculpaţii au stabilit ca, după plata creanţei, să primească de la prietenul lor echivalentul a 20% din valoarea sumei recuperate.
 
În cursul lunii octombrie 2010, în schimbul remiterii unei sume de bani în valută în biroul sau, Apostu Florin Nicusor a lăsat să se înţeleagă că va soluţiona favorabil un dosar penal privindu-l pe mituitor, dosar care la acel moment se afla în curs de anchetă la un lucrător din cadrul Poliţiei Municipiului Sibiu”, se arată în comunicatul DNA.  
 
5 ani de închisoare cu executare
 
Iniţial, Florin Apostu a fost condamnat de Curtea de Apel Constanţa la 3 ani de închisoare cu executare în acest dosar. Ulterior, în recurs, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au majorat pedeapsa la 5 ani de închisoare cu executare. 
 
Pe 12 iunie 2012, preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul de eliberare din funcţie a lui Florin Apostu, după condamnarea definitivă a acestuia. 
 
Eliberat condiţionat 
 
Apostu a ieşit din închisoare în toamna anului trecut, fiind eliberat condiţionat. El a executat 1058 din cele 1.826 de zile de închisoare, şi a mai câştigat ”prin muncă prestată” alte 165 de zile, fiind astfel realizată fracţia de 2/3 din pedeapsă, una din condiţiile eliberării condiţionate. 
 
”În timpul detenţiei, condamnatul a participat la 97 de programe educaţionale pe teme culturale, de creaţie artistică, concursuri tematice, emisiuni radio-tv, consiliere moral creştină, teatru, spectacole, exponate proprii la expoziţiile artistice, cursuri de iniţiere – competenţe antreprenoriale, vizite, expoziţii la obiective culturale, şi a împrumutat cărţi de la bibiloteca unităţii. 
 
Totodată deţinutul a participat la trei programe sociale, motiv pentru care aceste activităţi i-au dat timp pentru a reflecta asupra comportamentului infracţional care a contribuit la condamnarea sa. 
 
În acest timp, deţinutul a fost evaluat periodic şi nu s-au relevant modificări semnificative sau aspecte care să necesite intervenţie pe problematică specifică, el fiind stabil din punct de vedere emoţional, cu o conduită exemplară, adaptându-se la normele carcerale fără dificultăţi în plan cognitiv. 
 
Toate activităţile desfăşurate în cadrul penitenciarului au reprezentat îndeletniciri care au contribintuit la creşterea gradului de conştientizare şi auto-reflecţie, fiind benefice pentru provocările viitoare de reintegrare socială”, se arată în decizia instanţei de la Deva, cea care a acceptat cererea de eliberare condiţionată. Ulterior, la recurs, la Tribunalul Hunedoara, decizia de la Deva a fost menţinută. 
 
Vă mai recomandăm: 
 
UPDATE VIDEO Crimă în Sibiu: un chiriaş ar fi fost ucis de patru bărbaţi. Aceştia au fost duşi la audieri, iar apoi reţinuţi pentru 24 de ore
 
Un bărbat de 56 de ani a fost ucis în Sibiu, în urma unei altercaţii pe care a avut-o cu proprietarul apartamentul în care locuia, dar şi cu prietenii acestuia.
 
Deznodământ în cazul crimei de la Valea Viilor - victimei i-a fost înfipt un pix în gât şi a fost lovită cu tigaia în cap. Autorul a fost arestat preventiv
 
Anchetatorii l-au reţinut pe presupusul autor al crimei care a avut loc pe 24 mai în localitatea Valea Viilor. Tânărul şi-a ucis victima cu o cruzime greu de imaginat.
 
Ilie Carabulea, trimis în judecată în dosarul Carpatica. Omul de afaceri este acuzat de săvârşirea a şase infracţiuni
 
12 persoane, printre care şi omul de afaceri sibian, au fost trimise în judecată în dosarul Carpatica Asig. Cauza se va judeca la Curtea de Apel Bucureşti.
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările