FOTO Colindul junilor, cea mai frumoasă tradiţie de Crăciun din satele Mărginimii Sibiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vestitele cete de juni din satele Mărginimii repetă de la Sfântul Nicolae pentru a le trece pragul cum se cuvine gospodarilor, în noaptea de Ajun.

În comuna sibiană Sadu, Ceata Mare de juni face pregătiri mai bine de 2 săptămâni pentru a sărbători aşa cum trebuie Crăciunul. În 24 decembrie, primii care se trezesc sunt pristavii, flăcăii mici din ceată, un fel de ajutoare, elevi din clasele a opta şi a noua. Aceştia „dau roată satului” şi merg la fiecare june din ceata mare să-l trezească, după care flăcăii se strâng acasă la jude, căpetenia cetei de juni. 

De aici, cu alai şi muzicanţi, ceata pleacă şi străbate satul, se opreşte la primar, apoi la viceprimar şi pe urmă, împreună, până sus, la lemnul mare pregătit din timp, care va fi pus pe un car şi pe care junii se vor plimba apoi prin sat. „Pe tot drumul pristavii şi în special crâjmarii (doi băieţi fără fete, n.r.) au obligaţia să meargă la tot omul întâlnit, să-i dea să bea şi să-l cheme cu noi”, explică Dumitru Hanea (25 de ani), judele cetei de la Sadu. 

Din vârful satului, lemnul se încarcă pe pe car iar pe el se urcă feciorii, cu căciuli de miel pe cap împodobite de către pristavi cu hârtie creponată. „Ne aşezăm pe lemn, întâi judele, apoi vornicul, apoi restul, pristavii sunt ultimii iar muzicanţii stau tot pe lemn, în faţă. Venim cu lemnul către centrul comunei, unde urmează a fi descărcat. Pe parcurs, în anumite puncte fixe, opresc feciorii şi joacă. În centru se descarcă lemnul apoi toată ceata cu muzicanţii intră într-unul din localuri iar sătenii intră şi cinstesc cu feciorii”, explică Mihai Bourel (21 de ani), vornicul Cetei Mari. 

Junii se retrag apoi la jude, mănâncă după care pleacă la colindat. Se începe întotdeauna cu primarul, după care urmează preotul satului. Apoi, ceata ia casele la rând, porţile nu se închid, cei care primesc cu colindul lasă uşa descuiată, pentru că nu se ştie la ce oră vor fi colindaţi de ceata de juni. 

„Naşterea”, colindul de suflet al junilor din Sadu

În ziua de Ajun, sătenii deschid poarta larg atunci când junii strigă „Se roagă junii satului cu cuvântul Tatălui/Primiţi naşterea, că nouă bine ne-o părea”. Când gazdele răspund voios „Primim, primim” junii intră, se adună în cerc şi încep cu o colindă specifică, „Naşterea”, care se cântă de fiecare dată aici. 

„Naterea ta Hristoase/Dumnezeul nostru/Răsărit al lumii/Lumină a cunoştinţei/Că întru dânsa/Ceea ce slujeau stelelor/De la stea s-a învăţat/Să se închine ţie/Soarelui dreptăţii/Şi să te cunoască pe tine/Răsăritul cel de sus/Doamne mărire ţie Hristoase/Naşte măreţie/Hristos din ceruri întâmpinăm/Hristos pe pământ/Înălţa-ţi-vă cântaţi Domnului Domn/Pământul şi cu veselie/Lăudaţi popoarelor/Că s-a preamărit”. 

După acest colind, gazda este întrebată „ce cântare pofteşte”, pentru că majoritatea celor care îi primesc pe juni ştiu exact colindele şi ştiu ce să le ceară. „Sunt colinde tradiţionale, doar pentru ceată, mare parte din ele se referă la un anumit nume, al lui Onu, a lui Lina, al lui Mitru”, spune judele de la Sadu. 

La final, după cinstea gazdei, vornicul „vorniceşte”, mai exact spune „Fecior, fecior se arată/Gazda noastră cu cinste mare şi frumoasă/Aveţi feciori a mulţumi?” iar feciorii răspund „O mulţumim, să trăiască şi la anul să ne primească”. După ce termină de colindat, toată ceata se adună acasă la vornic, unde se ia masa, după care feciorii se retrag. 

Ceata de juni se strânge din nou în 26 decembrie, de această dată şi cu fetele alese de băieţi pentru a-şi petrece împreună sărbătorile. Cu toţii sunt înveşmântaţi în costume populare, se merge la biserici, se cântă şi se joacă, judele şi vornicul pregătesc pe o bâtă o găleată cu vin roşu, la capetele bătei se pun doi colaci şi se merge la primar acasă, „noi îi dăm veadra, el ne dă alta nouă”. La fel, junii se adună şi pe 27 decembrie iar tradiţia ia sfârşit pe 28 decembrie, odată cu întânirea mare a cetei de juni de la Sălişte. s

Vă mai recomandăm: 

VIDEO FOTO Cum au devenit Ghiţă şi Purcica bucate alese pentru masa de Crăciun

Dan Negru prezintă Revelionul din acest an, din Piaţa Mare. Alexandra Stan, Dorian Popa şi Alina Eremia, printre invitaţi

FOTO VIDEO Sibiul, împodobit feeric de sărbători

   

   

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite