FOTO Lecţia tinerilor din diaspora care chiar fac România bine. 50 de români şi cea mai frumoasă poveste de viaţă: aduc tone de ajutoare sărmanilor din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii au ajuns cu ajutoare la sute de oameni saraci - Foto Arhiva personala Tineri de bine
Tinerii au ajuns cu ajutoare la sute de oameni saraci - Foto Arhiva personala Tineri de bine

Un grup de tineri români împrăştiaţi prin toată lumea, dar uniţi de dorinţa de a face bine, adună tone de ajutoare pentru familiile sărace din România, pe care le distribuie personal. Uniţi de un sibian plecat în Germania, tinerii au înfiinţat, până acum, peste 30 de puncte de colectare şi au ajutat deja aproximativ 200 de familii.

Un grup de tineri frumoşi, plecaţi din ţară de mulţi an, dar rămaşi pentru totdeauna cu sufletul acasă, reuşesc să readucă zâmbetul în casele a sute de români săraci. Din dorinţa de a ajuta, cu dăruire şi foarte multă dragoste, au pus pe picioare un sistem prin care strâng tone de ajutoare, la puncte de colectare răspândite în toată lumea, ajutoare pe care le aduc apoi nevoiaşilor din România. 

Ciprian Vasiu are 25 de ani şi este sufletul comunităţii care numără, astăzi, aproximativ 50 de voluntari. De loc din Cisnădie, judeţul Sibiu, Ciprian este plecat în Germania de şase ani şi lucrează ca bucătar-şef într-un restaurant din Tegernsee, un oraş de lângă München. Anul trecut, Ciprian vedea la televizor povestea unei bătrâne care locuia izolată într-un vârf de munte, şi atât de tare l-a mişcat încât a început să strângă de toate, de la prieteni, după care au venit cu toţii în România şi au ajuns la bătrână chiar pe 16 august, de ziua lui. 

tineri de bine

I-a unit o bătrână izolată în munţi 

Emoţionat, a postat ce s-a întâmplat pe pagina lui de Facebook iar de aici povestea aproape că a curs de la sine. Impresionaţi, prietenii l-au încurajat să mai facă astfel de acţiuni, aşa că au început din nou să strângă ajutoare. Telefoanele au sunat şi de acasă, de la Cisnădie, şi de la Timişoara, şi din Germania, unde români stabiliţi acolo au spus că vor să ajute. Aşa a fost gata al doilea transport şi, când s-au întâlnit cu cei de la Timişoara şi au văzut că doar alimente erau în valoare de 3.000 de euro, au spus că e păcat să ducă totul la o singură familie. Şi au împărţit în satele din zona bătrânei, de pe munte, haine şi alimente, la 30 de familii. A fost momentul în care, pe Facebook, s-a născut oficial comunitatea „Tineri de bine”

„Au început să ne contacteze tot mai mulţi, toţi vroiau să trimită pachete. Eu nu cer nimănui nimic, e omul care se oferă”, povesteşte Ciprian Vasiu.

Aşa că s-au organizat, voluntarii la rândul lor au început să strângă ajutoare de la prieteni sau cunoştinţe. Profesori, patroni de firme sau muncitori, toţi români, s-au strâns într-o comunitate care numără azi 50 de voluntari şi peste 30 de puncte de colectare în Austria, Germania, Belgia, Elveţia, Statele Unite ale Americii, Grecia şi România. Ciprian şi-a făcut o firmă non-profit în Germania, pentru a putea înregistra donaţiile, şi povesteşte cu mândrie cum fiecare din oamenii deosebiţi care i s-au alăturat ajută cu ceva, nu doar cu haine sau alimente. 

image

Obţin donaţii şi de la nemţi

De exemplu, un român cu restaurant în Germania oferă o supă gratis şi, în schimb, clientul trebuie să ofere ceva pentru copiii săraci din România. Au nişte prieteni în Cisnădie ai căror părinţi deţin un magazin, iar lumea merge direct la magazinele respective şi lasă donaţiile. Alţi oameni de bine îi fac plinurile de motorină, pentru că Ciprian merge personal la punctele de colectare din străinătate, nu doar în Germania, şi strânge donaţiile. La început mergea cu maşina lui, după care cu un microbuz vechi, cumpărat tot cu sprijinul oamenilor de bine special pentru asta. Când s-a stricat, toată lumea a pus bani pentru piese, iar mecanicul l-a reparat gratuit. 

tineri de bine

Cu tone de haine şi de alimente, au venit a doua oară în România, de data asta în judeţul Cluj. Au adus ajutoare pentru mai mult de o sută de familii, iar acum vin din nou, cu cel mai mare transport de până acum: două microbuze pline din Germania (fiecare are câte trei tone şi jumătate de ajutoare) plus o maşină mică, un microbuz de la Timişoara şi unul de la Sibiu, ticsite cu de toate.

„O firmă de ciocolată din Viena ne-a dat, data trecută, 6.000 de tablete de ciocolată, iar pentru tura asta, 10.000 de tablete. Avem 500 de litri de ulei, 500 de kilograme de făină, tot atâtea de zahăr, sunt o grămadă de lucruri, ne trebuie două zile numai să sortăm alimentele. Umblăm şi căutăm cazuri, intrăm într-un sat şi vedem cum e casa, am găsit familii cu opt copii, cu zece copii, bolnavi de cancer, oameni care trăiau fără curent. Mergem noi personal şi împărţim. Am găsit oameni care, pur şi simplu, plângeau, nici nu puteau să spună «Mulţumesc». Pentru noi e important să mergem la ei direct, vedem că am făcut un lucru bun”, povesteşte Ciprian. 

4.000 de kilometri ca să strângă daruri

Cât timp vorbeşte cu noi, în sufletul lui Ciprian curg imagini cu toţi oamenii pe care i-au făcut din nou să zâmbească, de la familia cu opt copii desculţi, nemâncaţi, a căror fată, extrem de inteligentă, a intrat prima la şcoala militară din Timişoara, până la bătrâna de 95 de ani care nu mai ştia nici măcar câţi ani are. În fiecare casă, odată cu pungile pline cu de toate, „Tinerii de bine” lasă şi o frântură de suflet. 

tineri de bine

În dimineaţa în care am povestit, Ciprian tocmai se întorsese din Belgia. Condusese 4.000 de kilometri pentru a aduna ajutoare, se întorsese aproape spre dimineaţă şi se pregătea să plece la serviciu. Dincolo de job-ul de la restaurant, poate spune că mai are cel puţin unul full-time, de suflet. Pentru „Tineri de bine”, Ciprian vorbeşte câteva ore la telefon, în fiecare zi, şi face mii de kilometri, însă nu are niciun regret. Satisfacţia sufletească e uriaşă, iar tânărul e convins că nimic în viaţă nu e întâmplător:

„Eu cred în Dumnezeu şi cred că toate se întâmplă cu un scop. În grupul nostru, tot timpul se face treaba, şi cu banii rezolvăm mereu, cu toate. În plus, când vezi că atâta lume te ajută, că e alături de tine, asta te întăreşte, te determină să faci cât mai mult”, mai spune Ciprian.

30 de centre de colectare în toată lumea

„Tineri de bine” are astăzi peste 30 de puncte de colectare în toată lumea. Cele mai multe, 20 la număr, sunt în Germania, în oraşe precum München, Nurenberg, Stuttgart, Regensburg, Hanau, Ravensburg sau Tagernsee. În Austria, sunt două puncte de colectare, la fel şi în Belgia, iar în Elveţia, Statele Unite şi Grecia, câte unul. În România sunt puncte de colectare la Sibiu, Cisnădie, Bucureşti, Timişoara şi Petroşani. 

tineri de bine

Vă mai recomandăm: 

Cum să fii mai mult decât un simplu student. O fată din Sibiu a inventat un sortiment de ciocolată care va fi lansat pe piaţă de o companie românească

Şi-a ales facultatea din pasiune, iar astăzi are şansa ca un sortiment de bomboane de ciocolată creat de ea pentru un concurs studenţesc să fie realizat pentru piaţa de consum de un producător din România.

FOTO Un bunic desprins din poveştile triste româneşti. Moş Nicolae creşte singur trei nepoţele, dintr-o pensie de 350 de lei

Cu bani foarte puţini, dar cu foarte multă dragoste, un bătrân de 69 de ani din satul Ţeline, judeţul Sibiu, creşte singur trei minuni de copii.

Povestea impresionantă a unei premiante: abandonată de mamă, cu tatăl răpus de cancer, e crescută de bunică

Georgiana Vlad, o fetiţă de 11 ani din Răşinari, are numai premiul I la şcoală şi carnetul plin de „foarte bine“, chiar dacă îşi duce viaţa în condiţii extrem de modeste. O creşte bunica în vârstă de 78 de ani, într-o locuinţă de nici 20 de metri pătraţi.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite